Åpnet verdens største laboratorium

NTNUs største laboratorium er Trondheimsfjorden. I dag tirsdag klippet næringsminister Trond Giske snora til dette laboratoriet ved å fjernstyre NTNUs undervannsrobot. – Framtida ligger i havet, konstaterte statsråden.

Trond Giske manøvererer saksa som åpner NTNUs AUR-lab, godt assistert av post.doc Martin Ludvigsen.
Publisert Sist oppdatert


NTNU åpnet sitt nye forskningssenter Applied Underwater Robotics Laboratory, eller AUR-lab som det blir hetende til daglig, ved å la Giske klippe snora via undervannsroboten Minerva, om bord på forskningsfartøyet Gunnerus. Statsråden ble assistert av fungerende rektor Kari Melby, som også var der i egenskap av å være prorektor for forskning. Tilstede var også Ivar O. Grytdal, som er leder for Subsea Nord i Statoil.

Giske betonte betydningen av åpningen ved å vise til at to tredjedeler av verden er dekket av hav – og at det er her framtidas uutnyttede ressurser befinner seg.

- Vi snakker om havbruk, og om undervanns gruvedrift, for å utvinne mineraler under havbunnen, sa han.



- Mye vi ikke forstår

- Trondheimsfjorden her er verdens største laboratorium – og vårt største auditorium, fastslo instituttleder Harald Ellingsen ved marin teknikk.

- Vi kjenner bare omkring 5 prosent av havbunnen. Det er ennå mye ved havet vi ikke forstår.

Professor Asgeir Sørensen ved samme institutt har vært en drivende kraft i arbeidet for å etablere dette nye senteret. Han fremhever koplingen mellom teknologi og naturvitenskap som en unik faktor i AUR-lab.

- Tverrfagligheten stanser ikke her. Kybernetikere, biologer, maritime arkeologer, historikere og samfunnsvitere: Dette senteret åpner for tverrfaglig forsknings- og utdanningssamarbeid over hele spekteret.

Miljøovervåking

- NTNU vil med dette befeste posisjonen som et ledende universitet i dette krysningsfeltet hvor naturvitenskap og teknologi møtes. Disse koplingene gir oss en helt spesiell mulighet i å utforske havrommet, sa Melby.

Med etableringen av AUR-lab vil NTNU rette seg sterkere inn mot områder som miljøovervåking, marin forskning og olje- og gassvirksomhet til havs. Denne virksom,heten vil være stadig mer teknologifokusert, med utgangspunkt i de store utfordringene som ligger i å operere på havdyp. Denne virksomheten, hvor man trekker store veksler på ulike deler av universitetet, samtidig som man jobber stadig mer aktivt for å trekke inn tunge, maritime næringslivsaktører, vil få stadig større oppmerksomhet. De ulike NTNU-lederne som var til stede under åpningen var derfor samstemt i sin overbevisning om at AUR-lab vil styrke NTNUs konkurransefortrinn, både overfor næringsliv og i konkurranse med andre universitet i inn- g utland om de beste forskerne og de beste studentene.

Kari Melby og Trond Giske følger med når NTNUs undervannsrobot Minerva synker i dypet.
Professor Asgeir Sørensen ved institutt for marin teknikk har vært en drivende kraft i etableringen av AUR-lab.