NTNU-professor mener prinsesse Kate er et offer for kunstig intelligens

Det florerer av teorier om Kate Middleton og hvor hun har blitt av. Nå har en NTNU-professor lansert sin egen konspirasjonsteori.

Letizia Jaccheri kaster seg inn i debatten om bildet av Kate Middleton. Hun stiller spørsmål rundt hvorfor så få snakker om bildet kan være KI-generert.
Publisert Sist oppdatert

Siden prinsesse Kate har vært borte fra offentligheten siden nyåret, etter det som skal ha vært en mageoperasjon, har flere stilt spørsmål rundt hvor hun er. Blant teoriene på sosiale medier er at prins William har vært utro, at hun ligger i koma eller at hun er død. 

I kjølvannet av alle ryktene og spekulasjonene om hvor prinsesse Kate har blitt av publiserte Kensington Palace et fotografi av Kate og barna prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis på den britiske morsdagen, 10. mars. 

Dagen etter ble bildet trukket fra store bildebyråer som AP og AFP fordi bildet er manipulert. I et debattinnlegg i Adressa skriver imidlertid professor ved Institutt for datateknologi og informatikk, Letizia Jaccheri, at hun ikke tror bildet er manipulert. Hun mener derimot at hele bildet er generert av kunstig intelligens (KI), og stiller spørsmålet om hvorfor ingen diskuterer om bildet er KI-generert. 

- Tror ikke at kvinner forstår KI

Det som fikk professoren til å reagere var at spesielt hendene på bildet så unormalt lange ut. Det er et klassisk tegn på KI-generering.

Dette var blant bildene Jaccheri fikk ved å spørre Open Art «Can you generate a picture of Kate Middleton and her 3 children»?

- Hadde bildet kun vært retusjert hadde det ikke sett slik ut. Jeg mistenkte med en gang at det ikke var laget av et menneske, sier Jaccheri til Universitetsavisa.

Hun har selv generert bilder av Kate og familien i programmet Open Art. Resultatet så imidlertid langt mer KI-generert ut enn bildet som ble sendt ut fra Kensington Palace.

- Jeg brukte et gratisprogram for å få disse bildene i løpet av noen sekunder. Det finnes nå flere programmer som koster penger som kan lage langt mer realistiske bilder. Tenk hva jeg hadde fått til om jeg kunne brukt noen dager på det, sier hun. 

- Kate er et offer for kunstig intelligens 

Jaccheri forteller at det er uenighet blant kollegaene på Institutt for datateknologi og informatikk om hvorvidt bildet er KI-generert. 

- Det samme skjer når det er diskusjon om studenter har brukt KI i oppgavene sine. Det er ikke mulig å sjekke automatisk om noe er KI-generert.

Jaccheris KI-generert bilde av Kate og barna.

I 2023 kåret språkrådet «KI-generert» til årets ord. Til tross for det mener Jaccheri at vi mangler et språk for å snakke om KI. Det mener hun går spesielt utover kvinner.

- Kate er et eksempel på det. Hun er et offer for kunstig intelligens. 

Kate skrev nemlig i en uttalelse på sosiale medier at hun selv står bak manipulasjonen av sitt eget bilde. 

- Hadde hun hatt et språk for kunstig intelligens hadde hun kanskje fortalt om hvordan hun hadde brukt det.

- Vi har bare sett starten 

I Adressa skriver Jaccheri at det er et begrenset antall hoder, flest menn og noen få kvinner, som har det privilegium å forme og forstå KI. På spørsmålet om hvorfor KI diskuteres i liten grad i forbindelse med bildet av Kate, spekulerer professoren i om kjønn kan spille en rolle. 

- Min konspirasjon er at ingen nevner kunstig intelligens fordi Kate-saken er kvinneorientert. Jeg tror det kan være en antakelse om at de som interesserer seg for Kate, ikke interesserer seg for KI.

Derfor mener hun at det er viktig å sette fokus på viktigheten av mangfold i utviklingen av KI-systemer. I sitt innlegg i Adressa skriver hun at «det ikke burde vært lov å lage KI-systemer uten kvinner, uten nordmenn, uten mangfold». Som forsker ønsker Jaccheri å jobbe enda hardere for å inkludere kvinner i utviklingen av kunstig intelligens. 

- Vi har bare sett starten på hva KI kan brukes til, sier hun avslutningsvis. 

Følg UA på Facebook og Instagram.