UA 25 år:

Hemmelige oppgaver ble låst ned i hvelv på campus

I 1991 ble hemmelige diplomoppgaver låst ned i bankhvelvet på NTH.

Original bildetekst: Hemmelighetsstemplet kunnskap innlåst i pengeskapet. Studiedirektør Odd Lauritzen ved NTH mener det er nødvendig for høgskolen å ha et nært og intimt forhold til industrien for å sikre prosjektfinansiering og høy kvalitet på studiene.
Publisert
Klikk på lenken i artikkelen for å lese hele tredje utgave av Universitetsvisa.

"I pengeskapet til Fokus Bank på Gløshaugen ligger det nå diplomoppgaver fra Norges tekniske høgskole. I tillegg har enkelte avdelinger og institutter stuet doktor ingeniøravhandlinger i safen. Oppgavene og avhandlingene. som er NTHs eiendom, er stemplet hemmelige etter ønske fra industrien."

Slik startet artikkelen i tredje utgave av Universitetsavisas første årgang i 1991. Under et bilde av daværende studiedirektør Odd Lauritzen sto det å lese at "det er nødvendig for høgskolen å ha et nært og intimt forhold til industrien for å sikre prosjektfinansiering og høy kvalitet på studiene."

14 diplomoppgaver lå bak lås og slå i bankens pengeskap på Gløshaugen. Hvilke industrihemmeligheter de skjulte er uvisst, men hensikten var altså at innholdet i enkelte oppgaver finansiert eller laget i samarbeid med bedrifter ikke skulle avsløres.

"Etter avtale med studiedirektøren kan industrien gis anledning å båndlegge diplomoppgaver i inntil fem år. Men det er ikke tillatt å hemmeligstemple dr. ingeniør-avhandlinger", kunne Lauritzen fortelle.

"Båndlegging er ikke noe vi gjør for moro skyld, og vi vil helst ikke ha så mange som 14 oppgaver i pengeskapet. Ideelt sett burde selvsagt alle oppgavebesvarelser og avhandlinger fra høgskoler og universitet være åpne. En slik politikk er mer i tråd med universitetsidealene, og det er jo tross alt offentligheten som betaler det meste av driftsutgiftene til utdanningsinstitusjonene. Ved resten av Universitetet i Trondheim er hovedfagsoppgavene så vidt jeg vet åpne, og tilhører i tillegg studentene. Men samtidig er høgskoler som NTH helt avhengige av et nært og intimt forhold til industrien. Det har med kvaliteten og aktualiteten på utdanningstilbudet vårt å gjøre, og med industriens vilje til å delta i finansieringa av studiene. Siden diplomoppgavene ikke blir forsvart offentlig i noen disputas, og siden de er høgskolens eiendom, finner vi det derfor litt mindre kontroversielt å hemmeligstemple noen av dem", mente Lauritzen.

LES HELE AVISA HER: UA nr. 3, 1991
LES OGSÅ: UA nr. 2, 1991
LES OGSÅ: Ville IQ-teste politikere - det vakte enorm oppsikt
LES OGSÅ: Slik var den aller første utgaven av UA
LES OGSÅ: Var CIA på sporet av ham?