Ville IQ-teste politikere - det vakte enorm oppsikt
Lite visste han, Arnulf Kolstad, om at et par setninger i forskningsprosjektet hans skulle gi ham landets ledende politikere og Riksrevisjonen på nakken. Saken nådde førstesidene i både Adresseavisen og Dagbladet, men startet med en liten undersak i andre utgave av Universitetsavisa.
Kolstad vil IQ-teste samtlige stortingspolitikere og 20 tidligere parlamentarikere, sto det å lese i historiens andre utgave av Universitetsavisa for 25 år siden.
Dette vakte kraftige reaksjoner. Mer om det senere.
Artikkelen i UA handlet i utgangspunktet om at den ikke ukjente professor, nå student, Arnulf Kolstad kommenterte politikere og gjenvalg. Kun 35 av 85 bystyremedlemmer tok fatt på en ny periode, og Kolstad sa at de som ikke gir seg er de som streber etter makt: "ikke fordi de er spesielt mektige, men for å kompensere for et ellers dårlig selvbilde og selvtillit." Han hadde i flere år drevet vitenskapelige undersøkelser for å kartlegge hvilke mennesketyper som blir politikere – og hva som skjer med dem etter rollebyttet.
Foreslo bysykler - ble latterliggjort
- Jeg satt i bystyret for SF i fire år, og hadde registrert at dette var en gruppe med spesielle folk. Blant annet foreslo jeg at vi skulle kjøpe inn 2000 røde sykler som byens befolkning kunne bruke. Det var det dummeste de hadde hørt, sier Kolstad 25 år etter, som en slags forklaring på hvorfor politikere interesserte ham.
Men det var altså undersaken om at Kolstad ville IQ-teste politikere som vakte oppsikt. ”Forskningsprosjektet er godkjent, men foreløpig ikke prioritert – men Kolstad håper å få klarsignalet når bevilgningene skal fordeles i november.”
- Utgangspunktet for prosjektet er den stigende politikerhetsen og forakten. Jeg håper å kunne avlive mytene om at de som velger en politisk karriere, er så veldig mye annerledes enn folk flest, forklarte Kolstad og fortsatte:
IQ-testen han ønsket å utsette Kaci Kullmann Five, Gunar Berge og Anne Enger Lahnstein for var bortimot identisk med den næringslivet i stadig større grad benyttet, ifølge artikkelen.
- Det er masse mennesker i dette landet som blir IQ-testet. Jeg tror neppe det skal by på noen problemer å få stortingspolitikerne med på det heller, sa Kolstad, som i forskningsprosjektet også ville legge vekt på en omfattende språkanalyse.
Dagene som fulgte skulle vise at han tok feil. Veldig feil.
Oppslag i Dagbladet og Adresseavisen
- Jeg ville bare undersøke om politikerhetsen hadde noe for seg. Det var et seriøst prosjekt, men det skapte voldsomme reaksjoner, sier Kolstad 25 år etter og fortsetter:
- Folk mente jo at politikerne var så mye dummere enn andre. Saken ble slått opp i krigstyper både på forsiden i Adresseavisen og Dagbladet. Politikere sa at verre forskning hadde de aldri hørt om. Så grep Riksrevisjonen inn og ba om å få sendt inn hele prosjektbeskrivelsen. Jeg ville egentlig ikke, men det var press fra universitetet. Allerde da var de etter min mening for lydhøre overfor myndighetene. Jeg har hørt rykter om at det var Gudmund Hernes selv som satte i gang mekanismer for å få stanset forskningen. Det å touche borti politikeres IQ var visst verre enn å snakke om sexlivet deres.
Dagen etter oppslaget i UA var saken førstesideoppslag i Adresseavisen under tittelen ”Politiker-nei til IQ-test”, sto det ”Ryk og reis, sier stortingsrepresentanter til professor Arnulf Kolstads forskningsprosjekt.” Og videre: ”Stortingspolitikere vet ikke om de skal le eller gråte”.
"Useriøst", "underlig", "tåpelig"
- Jeg vet ikke om jeg skal oppfatte dette alvorlig. Hvis det er det, vil jeg karakterisere dette som veldig useriøst, sa Tove Karin Viken (Sp) til Adresseavisen.
- Dette er forskning på ville veier. Vi kan ikke risikere å få et system der politikere er nødt til å bli IQ-testet før de eventuelt stiller til valg, sa Ulf Guttormsen (Ap).
To dager etter oppslaget i Universitetsavisa hadde Dagbladet fått enda flere politikerreaksjoner, og de var nådeløse. ”Underlig” og ”tåpelig” var ord som gikk igjen.
- Det er jo ikke alltid at de som er mest intelligente er de klokeste, sa Kjell Magne Bondevik (KrF), som kanskje var den mest diplomatiske av dem.
- Kan dette være fornuftig bruk av skattepenger, undret Jan Simonsen (FrP).
- Jeg kan ikke se noe særlig fornuftig i dette forskningsprosjektet, sa Anders Talleraas (H).
- Denne saken har overhodet ikke vært oppe i Storingets presidentskap, og det må jeg understreke, det skyldes ikke manglende intelligens, sa Tora Aasland Haug (SV).
- Hva er dette for noe tull? Selv vil jeg iallfall ikke være med på en slik IQ-test, sa Kjellbjørg Lunde (SV).
- Undersøkelsen virker litt tåpelig, sa Johan J. Jakobsen (Sp).
- Fortsatt interessant å sjekke politikeres IQ
Oluf i Rallkattlia fikk også uttale seg og mente politikerne daglig beviste at de manglet intelligens i alt de gjorde.
- Nei! Plasser ansvaret der det hører hjemme. Test intelligensen på velgerne, ljomet det fra Rallkattlia.
Kolstad forteller at han ble kontaktet av svensk TV med en forespørsel om å IQ-teste en svensk og en norsk politiker.
- Jeg ga beskjed om at det ikke gikk, for testen hadde en nedre grense på 80 i IQ, humrer Kolstad.
Han mener for øvrig fortsatt det er interessant å forske på i hvilken grad politikere skiller seg fra den øvrige befolkningen, men tror den som vil IQ-teste politikere nå bør gå litt mer forsiktig fram enn han gjorde.