Tror ikke lønnsoppgjøret utbetales i år: - Kan ikke huske en lignende situasjon

At årets lønnsoppgjør i staten gikk til nemnd får konsekvenser for når NTNU-ansatte får utbetalt oppgjøret sitt. 

HR- og HMS-sjef Arne Hestnes ved NTNU tror årets lønnsoppgjør først vil utbetales til NTNU-ansatte et stykke ut i 2025.
Publisert
Fakta

Fakta om statsoppgjøret

Akademikerne og Unio brøt meklingen i statsoppgjøret fordi tilbudet fra staten innebar at de i praksis ville blitt fratatt tariffavtalen Akademikerne fikk mens Erna Solberg (H) var statsminister. Denne avtalen overlater til partene i den enkelte virksomhet å fordele lønnsmidlene slik de blir enige om. Unio sluttet seg til avtalen i 2022.

Staten som arbeidsgiver ønsker å gå tilbake til ordningen fra før 2016, da det var én hovedtariffavtale for alle organiserte.

LO og YS Stat aksepterte først statens tilbud, men det ble så nedstemt av LO stat i deres uravstemning før sommeren. Istedenfor å erklære streik, valgte LO Stat å be om frivillig lønnsnemnd. YS stat valgte å takke ja til avtalen.

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) grep inn med tvungen lønnsnemnd mot Akademikernes streik etter bruddet i statsoppgjøret 2. juni. Tre dager senere stanset hun også Unios streik. 

Dermed er det opp til Rikslønnsnemnda å avgjøre hva slags lønnsoppgjør de ansatte i staten skal ha i år. 

I vår kom ikke Akademikerne og Unio til enighet med staten i lønnsoppgjøret, og oppgjøret venter nå på å komme opp til behandling i Rikslønnsnemnda. I tillegg har LO Stat valgt å be om frivillig lønnsnemnd. 

Dette får konsekvenser for når lønnsoppgjøret utbetales til NTNUs ansatte. Nå tror ikke NTNU at de vil rekke å utbetale lønnsoppgjøret i år. 

- Alle vil selvsagt få utbetalt lønnsoppgjøret, men tidspunktet er usikkert. Hovedgrunnen til dette er at partene ikke kom til enighet og at oppgjøret går til nemndsbehandling, sier HR- og HMS-direktør ved NTNU, Arne Kristian Hestnes. 

Ser på hvordan de kan redusere forsinkelsene

Rikslønnsnemnda skal begynne behandlingen av Akademikerne og Unios oppgjør 7. november, og LO-oppgjøret 15. november. 

- Etter det kommer kjennelsene. Deretter skal vi lokalt gjennomføre en forhandlingsprosess, sier Hestnes. 

Han kan ikke huske å ha vært i en lignende situasjon tidligere. 

- Vi vil etablere en konstruktiv dialog med fagforeningene her lokalt for å se på hvordan vi kan redusere forsinkelsene, for eksempel ved å planlegge mest mulig av forhandlingsprosessen før nemndskjennelsen foreligger. Uansett vil trolig mesteparten av lønnsoppgjøret først utbetales et stykke ut på nyåret.

Slik fungerer forhandlingene lokalt 

Hestnes forteller at etter at partene sentralt, i år gjennom Rikslønnsnemnda, har fastsatt rammene for oppgjøret vet de hvor mye de skal forhandle om lokalt. 

- Da starter dialogen med fagforeningene og med fakultetene og Vitenskapsmuseet, som etter hvert munner ut i prioriteringer og konkrete forhandlingsmøter. Dette tar vanligvis cirka to måneder, sier han.

Det settes en nasjonal frist for å være ferdig med oppgjøret, og den er normalt 30. oktober. 

- NTNU er bestandig ferdig til da. Så kommer tre uker med kvalitetssikring og klargjøring for utbetaling og oppgjøret betales ut i desember – med etterbetaling vanligvis fra 1. mai. Hvis det gis sentrale tillegg (forhandles mellom partene sentralt, staten og hovedsammenslutningene) betales det som regel ut noe tidligere.