Ytring
Strategisk utvikling forutsetter fremtidsrettet administrasjon og teknisk ekspertise
Skal NTNU nå sine strategiske mål forutsetter det en framtidsrettet administrasjon og teknisk ekspertise.
Peder Brenne ble valgt inn forrige styreperiode som vara og tok over som fast representant etter Kjersti Møller trakk seg fra sitt verv.
Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Dette er en ytring. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens mening.
NTNU har færrest teknisk-administrativt ansatte per vitenskapelig ansatte i sektoren – et forhold vi må være bevisste på. Dyktige, høykompetente og konstruktive teknisk-administrativt ansatte sikrer drift, forvaltning og utvikling helt nødvendig for kjernevirksomheten. Det fortjener anerkjennelse. Det skal NTNU være stolte av.
Det er utenkelig å lykkes med fremragende eksperimentell forskning uten faglig sterke teknisk ansatte. Like utenkelig er det at vi skal lykkes med å få gevinster av vår digitale infrastruktur og ivareta datasikkerhet uten høykompetente ingeniører. Vi er et universitet med utstrakt anvendt aktivitet med avanserte laboratorier, hvor teknisk ansatte utvikler, vedlikeholder og optimaliserer avansert utstyr og bidrar direkte i feltarbeid, undervisning og forskningsaktivitet. Ikke minst spiller de en viktig rolle i HMS og bærekraftig drift av våre bygg og anlegg. Teknisk ansatte bidrar til kunnskap for en bedre verden.
God virksomhetsstyring, effektiv ressursutnyttelse og forsvarlig forvaltning er vanskelig å forestille seg uten en velorganisert, spesialisert og allsidig administrasjon. Støtte og samspill med administrasjonen bidrar i utlysninger og oppfølging av bidrag og oppdragsfinansiert aktivitet, ansatt- og studentrekruttering, tilrettelegging og veiledning av studenter, støtte til undervisning og vurdering, kunstnerisk virksomhet og formidling som når ut. Ikke minst spiller de en viktig rolle i sikker drift og utvikling av arbeids- og studiemiljø. Administrativt ansatte bidrar til kunnskap for en bedre verden.
Enig eller uenig?
Send oss din ytring på
Administrasjon og tekniske tjenester skal utvikles og vi skal ha lyst til å bli bedre. Vi er en sammensatt ansattgruppe som bidrar på alle campus og nivå i organisasjonen. Målet må hele tiden være å bidra konstruktivt og være til gunst for undervisning, forskning, formidling, innovasjon og kunstnerisk virksomhet – altså det viktigste NTNU holder på med; det som foregår på NTNUs 55 institutt i Ålesund, Gjøvik og Trondheim.
Det er et stykke igjen til å bli «Ett NTNU». Får vi til helhetlige og gjennomgående arbeidsprosesser med tydelig prosessledelse vil det gi gevinster med økt handlingsrom. Vi kan ikke effektivisere administrative prosesser med å flytte oppgavene til vitenskapelig ansatte. Ikke er det effektivisering og ikke gir det vitenskapelig ansatte mer tid til kjernevirksomheten. Vi skal spille på lag, ha effektive og brukerrettede digitale løsninger, små avstander mellom nivåene, solid virksomhetsstyring, og gode og rause arbeidsmiljø.
Får vi til dette kan vi stå mer rustet i møte med reduserte bevilgninger, endrede styringssignaler og nye rammebetingelser – og bidra til nødvendig strategisk framdrift.
I det pågående arbeidet med ny strategi har jeg målbært dette perspektivet. Jeg er motivert og ønsker gjerne å bidra til at styret de neste fire årene tar veloverveide og kloke beslutninger til det beste for hele NTNU.