Trang studentøkonomi: - Løftebrudd

Både studenter og fagforening reagerer på å kun få økt studiestøtten med «noen usle hundrelapper i måneden». NSO-lederen håper SV kan redde dem.

Kaja Hovdenak sier landets studenter er provosert over regjeringens foreslåtte statsbudsjett.
Publisert Sist oppdatert

Dagens studiestøtte er på rett i overkant av 151 000 kroner. I dagens forslag til statsbudsjett foreslår regjeringen å øke den via en mindre prisjustering til 156 090 kr. 

Norsk studentorganisasjon skriver i en pressemelding at de er skuffet over at regjeringen kun gir «noen usle hundrelapper i måneden».

- Dette statsbudsjettet er stikk i strid med det statsministeren har lovet, og som en direkte konsekvens må vi studenter bruke mer tid på jobb og mindre tid på studiene. Dette er ikke økonomisk bærekraftig for samfunnet som helhet, sier leder i NSO, Kaja Ingdal Hovdenak.

- Oppsmuldring av gratisprinsippet

De viser til at statsministeren under studentens landsmøte sa at han ville jobbe for en trygg studentøkonomi. Studentenes interesse organisasjon mener dette da er et løftebrudd.

- Hva er det regjeringen vil, når de ikke engang gir oss en studiestøtte som holder tritt med den forventede prisøkningen i samfunnet, spør NSO-lederen.

De peker også på at regjeringen innfører eksamensavgift for studenter som skal forbedre karakterer. De mener dette er å innføre kskolepenger i små doser.

Lise Lyngsnes Randeberg advarer om at en for dårlig studiestøtte vil bidra til større økonomiske forskjeller.

- Gratis utdanning er et prinsipp i Norge som vi ikke kan akseptere at regjeringen nok en gang tar et tydelig steg bort ifra. Regjeringen har sagt at gratisprinsippet står fjellstøtt. Her velger de likevel å fortsette oppsmuldringen av gratisprinsippet, stikk i strid med det de har lovet.

Studentene sier de nok en gang må sette sin lit til at regjeringens budsjettpartner SV får inn studentenes krav. NSO ønsker at studiestøtten økes og knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Feil prioritering med sletting av gjeld

Også fagforeningen akademikerne skriver i en pressemelding at de er skuffet over regjeringen.

- Det er skuffende. Studentene er en av gruppene i samfunnet som har minst å rutte med. I en tid med stigende priser er økonomien historisk trang for mange studenter, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne. 

Samtidig foreslår regjeringen at de som bosetter seg og jobber i distriktskommuner skal få slettet 25 000 kroner av studielånet sitt hvert år. Et tiltak fra regjeringen som er beregnet å koste 1,3 milliarder kroner når det er fullt rullet ut. 

- Dette er helt feil prioritering. Det er først og fremst under studiene at det er behov for mer penger. Disse pengene burde vært brukt til å øke studiestøtten, sier Randeberg. 

Ikke en reell mulighet å studere i utlandet for alle

Også organisasjonen Association of Norwegian Students Abroad (Ansa) er skuffet over regjeringen. De skriver i en pressemelding at hele 56 % av norske studenter har svart at økt økonomisk belastning er et stort hinder for å reise til utlandet. 

De mener en levedyktig studiestøtte som er i tråd med EUs fattigdomsgrense, er helt nødvendig for at norske utenlandsstudenter skal klare seg gjennom en svingende kronekurs. Dagens statsbudsjett vanskeliggjør hverdagen for studenter, og på lang sikt gjør Norge handlingslammet i møte med globale utfordringer.

- Gjennom mobilitetsmeldingen fra 2020 trekker regjeringen frem verdien av studier i utlandet, men følger ikke opp med midler, sier leder i Ansa, Øyvind Bryhn Pettersen.

- Dette er ikke tiden for å ignorere studenter. Dyrtiden rammer en allerede sårbar økonomi, og studenter i utlandet har opplevd at verdien av studiestøtten synker i takt med kronekursen. Det er tydeligere enn noen gang at studiestøtten er for lav, og at studier i utlandet ikke er en reell mulighet for alle, sier president i Ansa, Øyvind Bryhn Pettersen.

Følg UA på Facebook og Instagram.