Trump krever at forskere verden rundt fyller ut spørreskjema om DEI, kjønn og klima
«Har prosjektet ditt koplinger til DEI?» er et av spørsmålene. - Fremmed og urovekkende, kommenterer Tor Grande. - Dette svarer vi ikke på, sier Svein Stølen.
Nå må ikke bare amerikanske forskere gjøre rede for sitt syn på saker Trump ikke liker.
Foto: Frederic Chung/CNP
Spørsmål 16 av 36: «Can you confirm that this is not a climate or "environmental justice" project or include such elements? [yes/no]»
En rekke av de øvrige spørsmålene berører sensitive tema innen mangfold og kjønn, samt samarbeid med kinesiske universiteter, koplinger til «sosialister» (i amerikansk definisjon av begrepet) og kommunister.
Les spørreskjemaet her
Et økende antall forskere i Australia, EU, Storbritannia og Canada som mottar finansiering fra USA, har blitt bedt om å redegjøre for institusjonens bånd til Kina og om prosjektene deres er i samsvar med USAs regjeringsideologi, skriver Nature.
Foreninger som representerer universiteter i disse regionene sier at dette truer akademisk frihet og undergraver vitenskapelig fremgang.
Flere universiteter eller universitetsforeninger har bekreftet overfor Nature at noen av deres ansatte eller medlemmer har mottatt en detaljert spørreundersøkelse som spør om deres amerikansk-finansierte prosjekter omhandler mangfold, rettferdighet og inkludering (DEI), klima- og miljørettferdighet eller det undersøkelsen omtaler som kjønnsideologi.
Frist på 48 timer
Spørreskjemaet er ment å bli fylt ut av én enkelt person, uten mulighet til å lagre svar for å ta pause, ifølge New York Times (bak betalingsmur). Skjemaet er beregnet til å ta cirka en halvtime å fylle ut, inkludert tid som behøves for å skaffe til veie nødvendig info. Forskerne som har mottatt skjemaet, skal ha fått 48 timer på seg til å fylle det ut.
I USA har Donald Trumps administrasjon kuttet finansiering til forskning relatert til disse temaene. Andre spørsmål dreier seg spesifikt om institusjonenes finansielle bånd og samarbeid med aktører som potensielt kan være i strid med USAs interesser.
Undersøkelsen «er i den ekstreme enden av utenlandsk påvirkning på en måte vi aldri har sett fra noen av våre forskningspartnere», sier Vicki Thomson, administrerende direktør i Group of Eight (Go8), et konsortium av Australias ledende forskningsuniversiteter, hvorav noen har mottatt undersøkelsen. Det kan «tippe over i utenlandsk innblanding dersom det strider mot våre verdier og nasjonale interesser», sier hun.
Mange universiteter i Europa har rådet sine forskere til å ikke svare på undersøkelsen, men noen i Australia har svart.
- Fremmed og urovekkende
NTNUs rektor Tor Grande mener at skjemaet sett med norske øyne virker «svært fremmed og urovekkende». I en e-post til Aftenposten skriver han at NTNU nylig har vedtatt prinsipper for «ansvarlig internasjonalt samarbeid».
- Her ber vi blant annet våre ansatte om å ivareta akademisk frihet, institusjonell uavhengighet og motstand mot uønsket innblanding og påvirkning.
Ved Universitetet i Oslo er holdningen at de ikke skal svare.
- Dette er en politisering av vitenskapen som er svært uheldig, og som vi i Europa må stå opp mot, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.
Stølen har diskutert spørreskjemaet med ledere for andre europeiske læresteder.
- Det reageres sterkt mot dette i hele Europa, sier Stølen.
Aftenposten har kontaktet flere av de største lærestedene i Norge. Ingen av dem har funnet eksempler på at noen av deres forskere har mottatt spørreskjemaet fra amerikanske myndigheter.