Gir 100 millioner for å friste utenlandske forskere til Norge

Nå vil Norge lokke til seg forskere som har dårlige kår i utlandet - les USA. Sigrun Aasland får spørsmål om det er så lurt når Støre og Stoltenberg er på vei til møte med Trump.

Forskere ved amerikanske universiteter forteller at de ikke lenger tør si hva de mener offentlig. Vil noen av dem la seg friste til å søke tilflukt ved et norsk universitet?
Publisert Sist oppdatert

Regjeringen vil trekke internasjonale toppforskere til Norge. Nå lager Forskningsrådet en helt ny ordning for å gjøre det enklere å rekruttere erfarne forskere fra andre land. 

- Nå gir vi våre fremste forskningsmiljøer mulighet til å knytte til seg etablerte forskere fra utlandet. Det er viktig for Norge å være offensive i en krevende situasjon for akademisk frihet. Vi kan gjøre en forskjell for fremragende forskere og viktig kunnskap, og det ønsker vi å gjøre så raskt som mulig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland på departementets hjemmeside.

Norges forskningsråd lanserer en ny ordning på 100 millioner kroner for å tiltrekke internasjonale forskere til Norge. Ordningen er ikke forbeholdt forskere fra USA, men den akutte situasjonen i USA har akselerert utviklingen av ordningen, ifølge forskningsrådets direktør Mari Sundli Tveit.

Det forventes at mellom 30 til 50 forskere vil bli rekruttert gjennom ordningen.

- Uforutsigbar posisjon for forskere

Sigrun Aasland har fulgt situasjonen i USA tett den siste tiden.

- Den akademiske friheten er under press i USA, og det er en uforutsigbar posisjon for mange forskere i det som har vært verdens ledende kunnskapsnasjon i mange tiår. Vi har hatt nær dialog med de norske kunnskapsmiljøene og mine nordiske kollegaer om utviklingen. Det har vært viktig for meg å finne gode tiltak vi kan få på plass raskt, og derfor har jeg gitt Forskningsrådet i oppdrag å prioritere ordninger som vi kan sette ut i livet i løpet av kort tid, sier Aasland.

På spørsmål fra NRK om hvor lurt det er å lansere denne ordningen samme uke som statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, svarer Aasland slik:

- Dette er ikke en amerikansk ordning, men en global. Også er jo en viktig grunn til at vi er så opptatt av samarbeidet med USA på forskning, at de er en helt fremragende forskningsnasjon. De står for veldig mye av det verden trenger av kunnskap om helse, klima og energi, svarer Aasland og legger til:

– Vi har et utstrakt samarbeid med amerikanske forskere, og det har vi lyst til å fortsette å ha.

Utlysning kommer snart

Ifølge Tveit vil utlysningen komme i mai.

- Den vil i første omgang være knyttet til Forskningsrådets senterordninger, blant annet for fremragende forskning og innovasjon innen klima, helse, energi og kunstig intelligens, sier hun.

Forskningsrådet arbeider med å få på plass detaljene og varighet i ordningen før utlysningen kommer. Parallelt jobber Forskningsrådet med ordninger som har en lengre tidshorisont.

Følg UA på Facebook og Instagram.