Ytring

Kinasamarbeid, bærekraft og badevann

- Jeg håper at de retningslinjene som fremtvinges av nasjonale sikkerhetshensyn ikke blir mer firkantet enn de faktisk må være, skriver Johan Berg Pettersen.

Gamleporten ved Tsinghua-universitetet i Beijing, som NTNU samarbeider med om en masterutdanning. Johan Berg Pettersen beskriver det som Kinas MIT.
Publisert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

I dag er det stor bevissthet rundt risiko og nasjonal sårbarhet. Gjennom eksportkontrollapparatet og andre sikkerhetshensyn møter vi et stadig økende krav om påpasselighet i samarbeid med visse land, og i disse også visse institusjoner. For eksempel Kina og institusjoner med forbindelser til militæret. Når dette stadig strammes til så vil jeg sterkt oppfordre til edruelighet og varsomhet. Vi må ikke kaste ut barnet sammen med badevannet.

Ikke det, vi skal tenke godt rundt samarbeid med Kina. I sikkerhetssammenheng er det grunn til forsiktighet, og det samme gjelder de systematiske menneskerettighetsbruddene. Men om vi skal lykkes med den globale bærekraftdugnaden kommer vi ikke utenom Kina. Vi kan ikke redusere globale klimautslipp eller tap i naturmangfold uten i samarbeid med Kina. Da må vi også få lov til å samarbeide med kinesiske institusjoner.

Kinas MIT 

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Vi har i dag et samarbeid med Tsinghua University om en masterutdanning som gjelder bærekraft og sirkulær økonomi. Dette er et EU-støttet studieprogram som involverer flere europeiske og inrernasjonale institusjner.

Tsinghua er et av de mest anerkjente universiteter i Kina og omtales i mange sammenhenger som «kinas MIT». En firkantet holdning til denne relasjonen vil redusere det til et spørsmål om sikkerhet og sårbarhet. Samtidig er Tsinghua en ledende institusjon i Kina innenfor nettopp bærekraftig produksjon og forbruk.

Ifølge The China Defence Universities Tracker er Tsinghua forbundet med det kinesiske militærvesenet. Universitetet er involvert i flere forsvarsrelaterte forskningsprosjekt og inngår i kinas strategi for militær-sivil fusjon der målet er å integrere sivile og militære sektorer for å styrke landets økonomiske og militære kapasitet. 

MIT og USAs militærvesen 

Benevnelsen kinas MIT er treffende. Som Tsinghua University er Massachusetts Institute of Technology (MIT) en verdensledende institusjon innenfor vitenskap og teknologi. Også MIT har lang historikk med militær forskning. Under andre verdenskrig bidro MIT blant annet til utvikling av radarteknologi, navigasjonssystemer for båter og fly, og i utvikling av missilforsvaret.

I dag støtter MIT mange ulike forsvarsgrener. For eksempel gjennom MIT Lincoln Lab, som er et føderalt forskningssenter for avanserte militære anvendelser.

NTNU og det norske forsvaret 

Også NTNU er tett forbundet med forsvarsindustrien og forsvaret. Ved vårt «norske MIT» tinglyste forskning- og høyerutdanningsminister Hoel det nye statsbudsjettet ved NTNUs campus i Ålesund. Han ble gitt en omvisning av deres maritime kompetansesenter under tema «maritim beredskap». «NTNU frir til forsvaret», het det i Khrono.

Det har vært mye snakk om NTNUs samarbeidsavtale med Nammo i forbindelse med krigen i Gaza. Skal vi ta forsvarsministeren og NTNUs ledelse på ordet så burde vi øke forskningen på beredskap og forsvaret. En satsing på forsvarsrelatert forskning inngår i regjeringens langtidsplan for forsvaret.

Amerikansk kinasamarbeid 

Her er ingen uten skyld, virker det som. Det bør ikke overraske noen at universiteter som forsker frem avansert teknologi og utdanner de fremste teknologer også samarbeider med de som ønsker å bruke denne teknologien. Men det betyr ikke at alt de gjør er like sensitivt. Vel er det noe som heter Nullutslippsforsvaret, men det er forskjell på bærekraftsforskning og forsvarsforskning.

Jeg vil tro at amerikanske og kinesiske aktører er like mye på vakt som de norske, men de samarbeider likevel. Som et eksempel til inspirasjon så har nettopp MIT og Tsinghua University et felles MBA-program med utveksling mellom Tsinghua og MIT Sloan School of Management. De har også annet formalisert samarbeid, innenfor urban innovasjon og fornybar energi for å nevne noen.

Bærekraft og sikkerhet 

Vi er mange ved NTNU som håper å fortsette og utvikle videre vårt samarbeid med Tsinghua University og andre kinesiske institusjoner. Dette er i fagretninger som i svært liten grad har konsekvenser for nasjonal sikkerhet. Forskning og utdanning for en rettferdig og bærekraftig global omstilling av samfunnet er også et sterkt bidra til å styrke langsiktige samfunnssikkerhet.

Jeg håper at de retningslinjene som fremtvinges av nasjonale sikkerhetshensyn ikke blir mer firkantet enn de faktisk må være. Det er ingen grunn til at vi skal være mindre tilgjengelige for Kinasamarbeid enn de vi ønsker å sammenligne oss med, for eksempel MIT.