Immatrikulering 2022

Forventer fysisk immatrikulering neste år

Samfundetlederen ser for en kombinasjon av fysisk immatrikulering på Frimerket og sosialt arrangement i Høyskoleparken. Professor Aksel Tjora mener det høytidelige ved immatrikuleringen må bevares.

Ukesjef Kari Johanne Sørensen Bøckman, Isfitpresident Åse Håtveit og Samfundetleder Jonas Strøm Scheie arrangerte Fadderuke Kick-off på immatrikuleringen sammen med Velferdstinget og Study Trondheim i Høyskoleparken.
Publisert

Leder Jonas Strøm Scheie og resten av Samfundetstyret evaluerer i disse dager opplegget de hadde for de nye studentene i Høyskolen på immatrikuleringen. Arrangementet oppstod fordi NTNU valgte å gå for en digital immatrikulering i år også.

- Vi syns det var en kjempesuksess. Det var mye folk som kom og syns det var gøy å være der. Vi er veldig fornøyd med at det ble såpass bra første gangen vi arrangerte Fadderuke Kick-off, forteller Scheie. Han forteller at syns det er viktig med fysisk møtested for nye studenter i starten av fadderuka.

NTNU går i gang med å legge planen for neste års immatrikulering i de kommende månedene, men seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen Nina Kotte forteller at de har fått med seg at opplegget i Høyskoleparken var en suksess.

Nina Kotte forteller at ledelsen kommer til å ta med seg erfaringene fra studentorganisasjonene.

- Jeg tenker at det er trygt å si at vi kommer til å snakke med en del av studentforeningene i forkant av planleggingen. Ledelsen har merket seg hva Samfundet, Velferdstinget og de andre organisasjonene har tatt initiativ til og det er kjempespennende at studentene har meninger om hvordan vi skal ta imot nye studenter.

Et samfunn for studenter

Scheie håper at NTNU bestemmer seg for et fysisk opplegg neste år og peker på at årets arrangement var alt annet enn en suksess.

- Jeg kan ikke skjønne at de vurderer årets opplegg som vellykket. Jeg syns det vi gjorde kan komplementere ganske godt en seremoni på NTNU først, for at vi så kan vi ha en levende park etterpå for å vise hva byen har å by på utover dagen. Det blir et trygt sted å være på den første dagen, sier han og mener at å samkjøre et opplegg med NTNU vil være lurt.

- Jeg tror det er viktig å føle på at du blir tatt godt imot av det nye universitetet og den nye studiebyen. Det er utrolig viktig at det er et studieliv i byen du flytter til og at du ikke bare møter klassen din og auditoriene du skal sitte i. Da ser du at det ikke bare er hybelen du sitter og ser video i, men det er et helt samfunn der ute for studenter.

Overgangsrituale for studenter

Professor og styremedlem i NTNU Aksel Tjora trekker frem viktigheten av det seremonielle ved immatrikulering og beskriver ritualet som en slags overgangsrite for nye studenter. Han er klar på hva han forventer av neste års immatrikulering.

Professor og styremedlem Aksel Tjora tok også turen til Fadderuke Kick-off og mener en kombinasjon av sosialt arrangement i parken og seremoniell feiring på campus er måte gjøre det på neste år.

- Jeg mener Samfundet tok et godt grep med å lage et arrangement som samlet veldig mange studenter. Samtidig er det noe med det seremonielle og det rituelle ved immatrikulering. Det er en seremoni som oppfattes som noe høytidelig av mange nye studenter som blir litt borte når det smuldres opp i ulike delarrangementer. Man må ikke ta for lett på at det er faktisk en høytidsstund for mange studenter å begynne i høyere utdanning — også deres foreldre, sier han.

Foreldre kan senke skuldrene

Tjora har selv deltatt på flere av NTNUs immatrikuleringer og gått i prosesjon. Han syns det er stas med foreldrene som overværer seremonien og forklarer at det for mange er en stor begivenhet som NTNU ikke må gjøre til noe mindre tradisjonelt enn hva det har vært.

- En ting er et at mange syns det er en bragd å komme inn på NTNU, men det viktigste er at det er en overgang til en ny fase. Når foreldre møter opp til en immatrikulering er det en overlevering av sin ungdom fra å ha bodd hjemme til en studieby og en ny tilværelse hvor denne 19- eller 20-åringen skal greie seg selv kanskje for første gang i livet. Nå kan foreldrene senke skuldrene fordi deres barn tas hånd om av en stor organisasjon, og da synliggjør man overtakelsen av i en seremoni. Dermed er det fint med et felles fysisk arrangement på campus i alle universitetsbyene, konkluderer han.