Her strides studentene på Gløshaugen ved midnatt

Når aktivCampus lager alternativ til fadderuka, er det lite som slår an like mye som «Midnight Capture the Flag».

Lagleder for rosa lag med kart over slagmarken.
Publisert Sist oppdatert

Klokka begynner å nærme seg midnatt og siden det har blitt september, har nettene igjen begynt å bli mørke. Også typisk nok for en septembernatt i Trondheim, er regnet som bøtter ned. Likevel samler rundt 40 studenter seg utenfor Hovedbygget på Gløshaugen. Nei, det er ikke kveldsforelesningene ved NTNU som har gått over alle støvleskaft, men påmeldte til aktivCampus mest populære arrangement, «midnight capture the flag».

Påmeldinga har blitt begrenset til 40 på grunn av smittevernregler, men over hundre studenter skrev seg opp på venteliste. I tillegg hadde de i utgangspunktet planlagt å ha det en gang og endte opp med å ha det tre ganger.

- Jeg har ikke prøvd capture the flag siden jeg var barn. Men å spille det med førti voksne folk som tar det altfor seriøst og på campus, det virket bare som en alt for god mulighet, forteller en av de oppmøtte studentene.

Emilie Faarup Storvik forteller at dette har vært arrangementet med lengst ventelister under aktivCampus.

Prøvde det første gang med pils

Som journalist i Universitetsavisa er dette nok det nærmeste man vil komme til å være reporter i en konfliktsone. Mørkt, kaldt og hard konkurranse, men heldigvis med betydelig lavere sjanse for personskader. For de som ikke er kjent med spillet, er det selvsagt som enhver konflikt engasjementsregler og her er de enkle, i korte trekk:

To lag konkurrerer om å finne det andre lagets flagg, for å så ta det med tilbake til mål. I tillegg har hvert lag et fengsel der de kan plassere motstandere de tar til fange.

Emilie Faarup Storvik, som er i aktivCampus prosjektgruppe forteller at hun fikk ideen fra da hun var aktiv i linjeforeningen Eureka. Men da hadde de det på vors.

- Folk hadde med seg øl, så med en gang de havnet i fengsel ble de bare sittende å drikke. Deltakerne var ikke på sitt mest høytfungerende og flagget ble raskt funnet og så var det over. Jeg tenkte at jeg gjerne ville prøve det igjen, men med folk i en litt annen tilstand, sier hun og ler.

Den tredje fadderuka

Det sies at ingen plan overlever kontakt med fienden, det var noe mange av studentene fikk føle på denne natta.

I år var tredje gang aktivCampus har holdt på ved NTNU med det de ofte kaller den tredje fadderuka. Men her er festing og alkohol byttet med lavterskel bevegelse. Med masse ulike arrangement får studentene mulighet til å prøve seg på ulike sosiale og fysiske aktiviteter.

- Vi er ikke ute etter å erstatte linjeforeningenes fadderuker. Men vi vil være her for de som kanskje ikke fant sin gjeng under fadderukene, de som har lyst til å bli kjent med de på andre linjer, eller hva det måtte være.

I år gjorde fadderukas etterdrønn på smittefronten at det spøkte for gjennomføringa av aktivCampus, men heldigvis måtte de bare avlyse rundt ti prosent av arrangementene, og det aller meste kunne gå som planlagt.

- Det har gått sinnsykt bra. Vi hadde akkurat nok frivillige som ikke havnet i karantene til at det gikk bra. Det har vært slitsomt, men det har vært mange som har deltatt. Noe som selvsagt gjør oss veldig glad.

For mange var det få bedre omgivelser for leken enn Gløshaugen.

Krigsmaling og massivt angrep

Utenfor hovedbygget deles de oppmøtte opp i et rosa og et grønt lag. Forklaringen skjer på engelsk, fordi til arrangørenes glede har capture the flag også vært spesielt populært blant utvekslingsstudentene. Hver og en får matchende krigsmaling i ansiktet for å vise tilhørigheten. I to ulike grupper vandrer de mot hvert sitt territorium på Gløs. Det rosa laget gjemmer sitt flagg på bunnen av en bakke i høyskoleparken, nedenfor Elektrobygget.

Taktikk diskuteres fram, og laget deles opp i angripere og forsvarerere. Det konkluderes med at den beste strategien er å gå rett etter selve hovedpremien: Flagget selv. Ikke bruk krefter på å redde de som fanges. De får klare seg selv.

Et enkelt blås i fløyta runger ut blant de forlatte campusbygningene og vi er i gang. Uten å bruke for dramatiske ordelag, minner det vagt om filmer fra første verdenskrig, der offisersfløyta signaliserer å gå over toppen på skyttergravene.

Etter det blir det helt umulig å holde oversikt på noe som helst. En serie angrep og kontraangrep leder til slutt til en seier for det grønne laget. Kun syv minutter før fristen, klokka 00.53.

I avstanden kan man så vidt skimte fienden, rett før slaget bryter løs.

Storvik lover at det ikke blir siste gang de arrangerer capture the flag. Og man vil også få høre mer fra aktivCampus.

- Vi har aktivCampus-uka som er denne tredje fadderuka. Men aktivCampus mer generelt er jo egentlig en visjon for hvordan universitetet kan se ut i framtiden, der det er aktivitet på campus hver dag og natt. Så vi ønsker å ha noe på våren også. Da er det ikke så mye fadderuker, men det er jo fortsatt mange som har behov for noe sosialt. Spesielt de mange utvekslingsstudentene som kommer da. Så har vi også et inititativ som vi utvikler nå, som heter aktivHverdag, som er noe som skal foregå mer utover semesteret, avslutter hun.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.