NTNU og Sintef fornyet sin samarbeidsavtale samtidig som dette laboratoriet for forskning på framtidens bygg ble åpnet.
Rektor ved NTNU Anne Borg lovte sammen med konsernsjef ved Sintef Alexandra Bech Gjørv å videreføre det nære samarbeidet mellom de to institusjonene. Ordfører Rita Ottervik overværte begivenheten.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Torsdag 4. mars ble det nye ZEB-laboriatoriet, som er et samarbeid mellom NTNU og Sintef, offisielt åpnet. ZEB står for Zero Emissions Building, altså nullutslippsbygg.
På seremonien deltok blant annet rektor ved NTNU, Anne Borg, konsernsjef for Sintef, Alexandra Bech Gjørv og ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.
Minister for forskning og høyere utdanning, Henrik Asheim åpnet offisielt bygget digitalt.
- Dette hjelper Norge med å ta en lederrolle på klima og i grønt næringsliv. NTNU tester her ut framtidens byggematerialer og vil gi oss verdifull kunnskap om hvordan vi skal bygge framover, forteller ministeren.
Bygningsbransjen står i dag for opp mot 40 prosent av klimagassutslipp. ZEB-laben inneholder en rekke innovasjoner som forhåpentligvis vil bidra til å kutte disse framover.
Bruker Gløshaugen som batteri
Med store solcellepanel vil bygget generere egen energi. I tillegg er bygget koblet til Gløshaugens lokale energisystem, og bruker dermed det som batteri og bruker også Gløshaugens fjernvarmesystem til å utveksle varme på campusen.
Bygget er også det første i verden til å bruke biovoks til varmelagring. Biovoks brukes som et faseforandringsmateriale som kan absorbere og slippe løs varme når det veksler mellom flytende og fast form. Det muliggjør for eksempel å lagre varme fra dagen før, som kan brukes neste morgen.
ZEB-laboratoriet har allerede blitt tatt i bruk i undervisning ved 14 ulike emner ved NTNU og har involvert mange ulike fagmiljøer. Rektor Anne Borg sier at 2200 studenter har vært involvert i bygget.
- Dette er studenter som tar med seg kunnskapen ut i andre bransjer, inn i forskningen og ut av Norge, til andre deler av verden, forteller Borg.
Forsker på både energieffektivitet og inneklima
Det som også gjør ZEB til et laboratorium, og ikke bare et vanlig bruksbygg, er store mengder måleutstyr og mulighet til å gjøre justeringer. Bygget er utstyrt med 1500 sensorer og 150 styrte objekter som genererer 17000 datapunkter som kan brukes til forskning.
På ulike steder i bygget måles i tillegg både fuktighet og temperatur. Alt det datastyrte kan settes i «forskningsmodus», som gjør at man kan overstyre systemet med egne algoritmer og gir mulighet til å teste ut ulike innstillinger. Sånn sett kan man undersøke både energieffektiviteten og hvordan inneklimaet blir for de som oppholder seg der.
Tegn på hvordan Trondheim vil se ut
I tillegg gir bygget mulighet til å utforske hvordan NTNU sitt framtidige campusprosjekt vil se ut og hvordan man skal bygge øvrige framtidsrettede bygg i Trondheim.
- Trondheim har ambisiøse klimamål og her i området skal vi bygge ut i nær framtid. Vi ønsker å skape en bedre by med bedre klimaløsninger og derfor er dette bygget et tegn på hvordan Trondheim vil se ut i framtida, forklarer ordfører Rita Ottervik.
Konserndirektør for Sintef, Alexandra Bech Gjørv sier dette er det første åpningen av et stort Sintef-laboratorium på en stund. Hun håper at det vil bidra til å skape innovasjon i en byggebransje som har det behovet.
- Det er en bransje som ikke gjør det veldig godt når det kommer til innovasjon og digitalisering. Det er kanskje heller ikke så rart. Det er en fragmentert bransje med mange små aktører som i stor grad jobber med prosjekter. Vi ser likevel at det er en vilje og et ønske om å være innovativ når det kommer til å være klimavennlig. Derfor er dette viktig.