leder

De ser på universitetene som fienden

Amerikanske universiteter lever farlig når de utnevnes til fienden. Det sitter langt inne å ta f-ordet i bruk. Spørsmålet er om vi lenger har noe valg.

J.D Vance da han talte til National Conservatism Conference: The Universities ar the Enemy.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

«Nature keeps you honest» sa Noam Chomsky da jeg intervjuet ham for Universitetsavisa i 1994. Intervjuet foregikk på hans kontor ved Massachusetts Institute of Technology. Hans poeng var at du kan lyve så mye du bare vil om, for eksempel den franske revolusjonen, men om du jukser når du konstruerer en bro, faller den sammen. Løgner overlever ikke møtet med virkeligheten.

Chomskys credo utgjør en smått desperat trøst i disse dager. Hvor lenge kan en løgner holde det gående? Ganske lenge, om vi konsulterer historien.

Følelsen av at vi lever i 1938 blir stadig sterkere. Det var visstnok Mark Twain som kom med de bevingede ord om at historien gjentar seg ikke, men den rimer. Disse rimene kan være utfordrende å dekode, men vi må forsøke. Den som ikke lærer av historien, er dømt til å gjenta den.

München, 1938: Hitler ble forært Tsjekkoslovakia. München 2025: Ukraina blir forsøkt forært Putin.

Så hvordan ser det historiske rimet ut?

Gullalderdrømmen. Den tyske filosofen Osvald Spengler ga ut «Der Untergang des Abendlandes» omkring 1920. Verket presenterte Spenglers idé om at kulturer er som organismer med en livssyklus – en oppblomstring etterfulgt av en uunngåelig nedgang. Nazistene tolket hans teorier som en bekreftelse på at den svake vestlige sivilisasjonen var i ferd med å miste sin vitalitet, og at en radikal, ny tysk kultur måtte reises for å motvirke denne nedgangen.

Vi er der i dag. Nå er det Europa, i sin destillerte form EU, som drar oss ned i undergangen.

Om løgn: Spengler mente at «sannhet» og «løgn» ikke er evige, absolutte størrelser – de er kulturelle uttrykk. For ham var sannhet ikke en objektiv realitet, men en konstruksjon som speiler en sivilisasjons ånd og mytiske liv. Løgnen, derimot, kunne sees på som et nødvendig, kreativt virkemiddel for å forme og tilpasse denne kulturen gjennom dens livssyklus. Hver sivilisasjon utvikler sin egen sannhet.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Om medier: Göbbels snakket om «Die Lügenpresse.» I dag: Fake News.

Om demokrati og humanisme: Det er ikke sånn at kretsen rundt Trump ikke forstår hva ‘liberalt demokrati’ er for noe, de liker det bare ikke. En nyttig inngang er bloggeren Curtis Yarvin, som folk som Peter Thiel og J.D. Vance omtaler som en fin fyr som har hjulpet dem i å forstå hva som foregår. Yarvin propaganderer for «a dark Enligthenment.» Opplysningstida fra helvete. Alt rulles tilbake: Respekten for sannhet, menneskeverd, folkestyre. Det er disse tankene som inspirerer kretsen rundt USAs president i dag. For den som fremdeles undrer, anbefales dette intervjuet med Thiel, som for øvrig tilbragte deler av oppveksten som privilegert hvit i apartheidtidas Sør Afrika, der Elon Musk tilbragte hele oppveksten.

Om moral: I 1971 ga den norske moralfilosofen Harald Ofstad ut verket «Vår forakt for svakhet. En analyse av nazismens normer og vurderinger.» Jeg intervjuet ham om dette et tiår etter for studentradioen Radio Nova. Ofstad mente denne forakten utgjør nazismens grunnleggende forestilling: Mennesker som nasjoner som ikke evner å forsvare seg, de kan ha det så godt. For en instruktiv gjennomgang av Maga-bevegelsens forakt for svakhet, les professor Jan Grues kronikk i Morgenbladet (bak betalingsmur).

Amerikanske universiteter oppfattes av Maga som selveste fienden. Denne kampen har pågått noen år nå, men Trump og Vance har tatt den til et nytt nivå. «The Professors are the enemy», har Vance slått fast. Universitetene tilbyr ikke “knowledge and not truth, but deceit and lies.” Med rette eller urette oppfattes de som arnestedet for alt som er woke og venstrevridd. Det er her de er utdannet, alle menneskene som fyller statsforvaltningen, som nå er i ferd med å miste jobbene sine. Universitetene står for tur.

Ifølge oppstillinger fra National Science Foundation (NSF) og Congressional Budget Office (CBO) er 50-60 prosent av forskningen ved amerikanske universiteter offentlig finansiert. Nå trues universitetene med budsjettkutt dersom de ikke kansellerer alt som smaker av woke. NSF finkjemmer universitetenes nettsider på jakt etter «forbudte ord» som vil få forskningen flagget for nærmere gjennomgang.

Dette innebærer at norske universiteter må gå nøye igjennom sitt samarbeid med amerikanske partnere. Særlig må man se på hvor avhengige man er av amerikansk forskningsinfrastruktur. Det er i ferd med å gå opp for europeerne at vi ikke kan stole på USAs sikkerhetsgarantier. Man må stole på egne krefter. Den innsikten bør gjelde også for forskning og høyere utdanning.

Løgnen overlever ikke møtet med virkeligheten, mente Chomsky. Man kan håpe at han får rett. Per nå konstaterer vi at Trump-regimets løgner stiller Europa overfor en ny virkelighet.