Mener NTNU må avlyse alle skoleeksamener: - Tenker ikke på studentene
Flere studenter etterspør hjemmeeskamen. Studenttingslederen sier det kan være hensiktsmessig å omgjøre noen.
Nils Christoffer Joys Røang synes det er sykt at NTNU er så opptatt av å ha skoleeksamener at studenter ikke en gang får ta fri i juleferien, fordi de må lese til eksamen i januar.Foto: Privat
Etter regjeringen annonserte strengere koronatiltak i går har NTNU annonsert at det kommer mer informasjon i kveld. Nils Christoffer Joys Røang, som tar en bachelor i elektro, mener NTNU er alt for trege og burde allerede ha avlyst skoleeksamener.
- Akkurat nå er det helt uforsvarlig å samle flere hundre studenter på eksamenslokaler. Det virker som NTNU er mer opptatt av sitt eget rykte enn studentenes beste, sier han.
«Eksamen skal gjennomføres. Det kan skje enten digitalt der det er praktisk gjennomførbart, som hjemmeeksamen eller ved fysisk oppmøte med nødvendige smitteverntiltak», er siste beskjed fra regjeringen.
Det virker som NTNU er mer opptatt av sitt eget rykte enn studentenes beste
Røang skrev en kommentar i NTNUs Innsida-post om konsekvenser av nye tiltak tidligere i dag og allerede er det nærmest et tjuetalls kommentarer som støtter hans synspunkter.
- Jeg skjønner at skoleeksamen har vært måten de har hatt lyst til å gjøre det på. Jeg tror også det er den beste vurderingsformen. Men selv om det går an å holde en meter inne på eksamenslokalet, går det ikke an på vei inn eller i vrimleområdene. Å ta buss til sluppen er også helt uholdbart, sier han videre.
«Trege» NTNU risikerer å sitte som syndebukk
Røang mener det faktum at NTNU ikke kommer med mer informasjon før i kveld viser at det går altfor sakte.
- Det er uansvarlig av NTNU å bidra til enda mer uforutsigbarhet. De burde gjort om til hjemmeeksamener med en gang smitten begynte å komme opp på så høye nivå. Selv om de velger å ta den ansvarlige beslutningen og avlyse nå, risikerer man da at det skjer med bare noen timers varsel for de som skal ha eksamen i morgen.
Han viser til institusjoner som BI og Universitetet i Sørøst-Norge som allerede har avlyst sine eksamener. Selv om andre store universitet som i Oslo og Bergen foreløpig ikke har vist tegn på å gjøre det samme, mener han NTNU burde gå foran.
- Fra det jeg har sett på nettsidene til de universitetene har de allerede mye større grad av hjemmeeksamen. Så er NTNU også det største universitetet i Norge og har flest skoleeksamener. NTNU kan risikere å sitte som syndebukk for en ny smittebølge.
Studenttinget har fått inn mange bekymringsmeldinger
Leder for Studenttinget, Andreas Knudsen Sund, har fram til nå støttet gjennomføring av skoleeksamener som planlagt. Men han mener at det nå er en annen situasjon.
- Nå har det endret seg betraktelig, og vi har fått en langt mer smittsom variant som gjør at vi kan måtte revurdere litt. Vi har hatt en del møter internt om det i dag og skal i møte med NTNU i dag klokka 16. Det kan være at vi må se på å gjøre om noen eksamener til hjemmeeksamener, sier Sund.
Ifølge studenttinglederen har man fått flere bekymringsmeldinger fra studenter de siste dagene som er redde for å havne i karantene eller ta med smitte hjem i jula og sier at det er nødvendig å gjøre grep.
- Det har blitt satt opp ekstra busser til eksmamenslokalene, men vi forstår det sånn at det fortsatt er veldig stappa på vei til og fra lokalene. Så der må det tas grep. Samtidig er tilbakemeldingen vi har fått fra myndighetene at det er trygt å sitte inne i eksamenslokalene. Det er klart det vil også ha konsekvenser å gjøre om på eksamener på såpass kort varsel, da er det vanskelig å opprettholde den faglige integriteten, sier han.
- Så å gjøre om alle eksamener til digitale er ikke noe dere går inn for?
- Det er vanskelig å si før vi har fått mer informasjon. Det er veldig ulike vilkår i ulike emner, så det å skulle gjøre om noen emner vil nok være mer hensiktsmessig. Det vil også da redusere det totale presset på lokalene.
Fikk beskjed mandag om å opprettholde fysisk eksamen
Seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen, Jan Erik Kaarø, leder kommunikasjonsarbeidet ved NTNUs sentral beredskapsledelse. Han sier det er for tidlig å kommentere hvilke konkrete tiltak som kommer fra NTNUs side, men sier at de har forholdt seg til de beskjedene de har fått fra myndighetene.
- Senest mandag fikk vi beskjed fra høyere utdanningsminister Ola Borten Moe om at skoleeksamener skulle gå som planlagt og at man ikke skulle innføre strengere tiltak enn det myndighetene hadde gitt, sier han.
- Men BI og USN har begge avlyst sine skoleeksamener?
- De befinner seg i områder som har hatt strengere regionale tiltak, svarer Kaarø.
Han mener NTNU har gjort sitt beste for å kommunisere den informasjonen de har hatt tilgang på.
- Vi må bare ta til oss det at noen mener vi ikke har gjort det. Det er alltid rom for forbedringer, men det ble grundig kommunisert på forhånd hvordan dette skulle foregå ved starten av eksamensperioden. Men så er vi også prisgitt tiltak fra myndighetene. Nye tiltak som de som kom i går kjenner vi ikke til før noen andre så det er vanskelig å skulle gjøre noe med det på forhånd.
Kaarø sier at nye tiltak nå behandles.
- NTNU treffes på mange områder av sin virksomhet. Nå går vi gjennom dette systematisk. Forslag til beslutninger skal diskuteres med dekanene og til slutt vedtas av rektor. Deretter skal vi informere både grundig og bredt. Dette trer i kraft allerede fra midnatt så det er kort tid.
- Helt sykt at studentene ikke får tatt velfortjent ferie
Røang tenker også at om NTNU hadde gjort om dette tidligere kunne de spart seg for å ha skoleeksamener etter jul.
- Koste hva det vil så skal det være skoleeksamen. Det virker som de ikke tenker på studentenes beste. Helt sykt at de ikke får ta den velfortjente juleferien, men heller må sitte og lese, når vi vet fra Studiebarometert at det er mange studenter som sliter og føler seg utbrente, sier han.
Selv har Røang både eksamen før og etter jul. Også han bekymrer seg, som UA tidligere har omtalt, for at folk møter opp selv om de er syke.
- Konsekvensene er så store at man møter opp uansett. Om du må ta en kont så er det ikke sikkert du kommer inn på den masteren du har lyst til å komme inn på. Mange er kjemperedde nå fordi de skal hjem og møte familie som kan være utsatt eller har underliggende sykdommer selv.