Studentledere reagerer på debatt om bråk: - NTNU har ikke noe å gjøre med hva studentene gjør på nattestid
Leder av Studenttinget og ledelsen i Velferdstinget mener diskusjonen rundt bråk på Møllenberg medfører for høy konfliktsituasjon.
Både lederen i Studenttinget og leder og nestleder i Velferdstinget trekker blant annet fram at det er lite konflikt i Sit-boliger.Foto: Espen Halvorsen Bjørgan/Benedikt Erikstad Javorovic
I det siste har det vært mye skrevet om festbråk på Møllenberg. I både Universitetsavisas spalter og alle andre Trondheimsaviser har beboere og politikere vist misnøye med studentene. Studentpolitikerne i Velferdstinget og Studettinget synes det på mange måter har gått litt vel langt.
- Det trengs å ta en diskusjon om hvordan man skal føre slike konflikter. Jeg synes denne har vært preget av enkeltpersoners veldig ufølsomme og usakelige utbrudd i media. Jeg har full forståelse for at folk er frustrerte, men jeg er sikker på at denne konflikten kan løses på en veldig mye bedre måte enn det sporet vi er inne på nå, forteller leder i Velferdstinget, Ellinor Lindström.
Hun ønsker ikke å trekke fram enkeltpersoner, men mener det har vært flere uttalelser som er helt på jordet.
- En ting er bare måten man har hengt ut studenter generelt og spesielt de som bor på Møllenberg i så stor grad. Så er det de som har påstått at dette er en slags utvidet fadderuke. Fadderuka er over for lenge siden, bryter hun ut.
- Å kalle bråket i slutten av september for en forlengelse av fadderperioden er å sverte mye av det flotte sosiale initiativet fadderperioden er i starten av semesteret. Noen har sagt «bare vent til UKA kommer». Det har jo ikke begynt en gang, vil man virkelig erklære krig mot to tusen frivillige studenter og alle deltakerne, bare for å kaste enda mer bensin på bålet av misnøye på Møllenberg, spør Lindström videre.
Skadelig for Trondheim som studieby
Hun skulle ønske diskusjonen kunne foregå litt mer konstruktivt og hun opplever det over denne høsten har vært mye leting etter hvem man skal være sint på og så hele tiden ende opp på studentene.
- Først var det fadderuka og sinne mot studenter som ble smittet av korona. Så var det sinne mot Samfundet, som fortsatt forsøkte å holde i gang driften. Nå er det Møllenberg som man retter sinnet mot. Jeg tror det faktisk er veldig skadelig for Trondheim som studieby, forklarer Lindström.
Hennes nestleder Svein-Erik Olsen sier det er er bra at man også får rettet noe av søkelyset på useriøse utleiere, men at det også er blant annet kommunen som muligens må ta ansvaret for å ha latt hyblifiseringen gått så langt. Før han studerte ved NTNU i Trondheim var han student i Gjøvik.
- Vi har samme problemet i Gjøvik også. Der har man sitt eget Møllenberg som heter Tongjordet. Der har utleierne også ofte uten å spørre kommunen om lov satt opp lettvegger for å lage masse studentboliger. Der har det også vært klager om festing og bråk tidligere. Det er litt den samme tematikken som ved Møllenberg og det krever både å ansvarliggjøre utleiere og kommunen overfor utleiere, forteller Olsen.
En annen som opplever konflikten nå er vel høy er leder for Studenttinget NTNU Andreas Knudsen Sund.
- Det blir flere og flere innlegg der man tar inn studentmassen som helhet. Forstår at det er et problem med bråk sent på kvelden. Men jeg vet også at det er studenter som bor på Møllenberg som sliter med det samme. Så er det heller ikke sånn at alle de unge voksne som bråker er studenter.
- NTNU har ikke noe mandat over hva studenter eventuelt gjør på nattestid. Det er ikke i utgangspunktet NTNU som har ansvar for fadderukene. Det er det linjeforeningene som har. Og de har heller ikke noe ansvar her fordi fadderuka sluttet for lenge siden. Om det er noen som skal gå inn her og ta ansvar så er det nå kommunen selv.
- Det at det er festing etter fadderuka viser vel nettopp at det ikke er fadderuka som er problemet. Festene på Møllenberg hjemme hos folk er ikke regissert av en forening. Jeg er fornøyd med at vi har en rektor som forsvarer studentene. Det hadde vært enkelt for henne å kaste studentene under bussen. NTNU har sagt i møter med kommunen at de vil jobbe med holdninger hos studentene og det er vel egentlig så langt NTNU faktisk kan gå, sier Sund.
- Jeg synes ikke Anne Borg trekker den linja. Det fremstår for meg som en stråmann fra Forsmo. Å ta opp psykisk helse var ikke en unnskyldning for å bråke, men et motsvar til Åm som sier at problemet ligger i fadderukene. Det er et forsvar av fadderuka, som faktisk er utrolig viktig, spesielt akkurat nå. Det at det da er så mange som trekker denne linja mellom fadderuke og festbråk er da også ekstra skadelig, forteller han.
- Så vil jeg jo også si at over alle de årene jeg har vært her som student har det bare blitt flere og flere edru arrangement under fadderuka. Jeg vil si det er mindre fokus på fyll nå enn da jeg var ny student, legger Sund til.
Han sier han har forståelse for at det er frustrasjon blant beboere i områder blant mye festbråk.
- Det tyder absolutt på en grunnleggende respektløshet om man ikke gir seg etter å få tilsnakk flere runder. Både av naboer og politi. Men dette gjelder heldigvis et mindretall. Studener er også plaget av disse og ved å kjefte på alle studentene går man etter de som i utganspunktet er enig med deg og som også gjerne vil ha ro, sier han.
Han trekker også fram at Sit på mange måter har løst en del av disse problemstillingene i sine boliger.
- Boliger Sit leier ut har lite konflikter med naboer. De er i større grad skjermet fra befolkning og Sit tar større ansvar for studentene som bor deg. De har også egne vektere som kan komme og ta tak i problemer.
Det istemmer Velferdstinget.
- Nå har Sit allerede blitt invitert til å gi råd om hvordan man kan sikre gode forutsetninger for både studenter og andre beboere. Vi skulle jo gjerne hatt studentbolig til alle sammen, men vi har fortsatt en alt for lav dekningsgrad. Så et eller annet sted må studentene bo, sier Vt-lederen Lindström.