Her handler studentfrivilligheten om liv eller død
Medisinstudentene i TrAMS lærer bort livsviktige hjerte og lunge-redningsmetoder til hundrevis.
Studentene i TrAMS ønsker å spre det gode budskap om hvordan man kan redde liv. (F.v.) Andreas Gustav Sve, Andreas Lindeman, Ingrid Yttervoll, Ørjan Kobbeltvedt, Andreas Welhaven, Håkon Kaste.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
- Det vi driver med i dag et tiltak for å nå ut til enda flere enn vi når ut til vanligvis. Vi har ofte kurs på skoler eller restauranter, for eksempel, men så har vi også et tilbud nå her på torget. Målet vårt er at så mange som mulig skal få opplæring i hjerte- og lungeredgning, forteller Andreas Lindeman.
Han er leder i Trondheim akuttmedisinske studentforening, også kjent som TrAMS. De er en ideell organisasjon stiftet og drevet av medisinstudenter i Trondheim.
Hovedformålet deres er å fremme interesse og øke kunnskap innen akuttmedisin blant kommende leger. De tilbyr også kurs til studenter og andre i Trondheim for at flere skal vite hva de skal gjøre i situasjoner der liv står på spill.
Vet aldri når man får bruk for det
På tross av dårlig vær forteller Lindeman at de har nådd gått ut til Trondheimsfolket på torget.
- Vi opplever veldig stor interesse. Det er assevis av folk som kommer bort, spesielt barn. Vi ser det en veldig positiv utvikling med at det er flere barn som sier at de lærer det på barneskolen. Men dette er noe som må holdes ved like, det er derfor vi er her, sier Lindeman.
I løpet av denne dagen på Trondheim Torg har de hatt 300 mennesker innom.
- Vi stiller med mye forskjellig utstyr. Det viktigste er dukkene våre, der man får trent på kompresjoner og innblåsninger. Så har vi med noen treningshjertestartere og en faktisk hjertestarter. Det er noe som kanskje virker litt skummelt for folk å bruke. Men vi vil vise fram at det ikke trengs noen forkunnskaper. Man skrur den på så guider den deg gjennom prosessen, forteller Lindeman.
De deler også ut kort man kan ha tilgjengelig med instruksjoner på hva man gjør om man skulle finne en bevisstløs person.
- Det er viktig å lære hjerte- og lungereding fordi man aldri vet når man kan komme til å få bruk for det. Det kan være på gata eller det kan være noen du kjenner. Da har man muligheten til å redde liv.
Bee Gees kan redde liv
Han sier det er noen viktige ting man må tenke på om man skulle ende opp i en slik situasjon.
- Først må man tenke på egen sikkerhet. Det er noe som har ført til at personen ligger der, så det første man vil unngå er at man ender opp på samme måte selv. Etter det varsler man ved å ringe 113, forklarer han.
Dette gjør man for å få tidligst mulig hjelp og sånn at de kan veilede deg videre.
- Så går du bort til personen. Prøver å få kontakt mens man holder luftveiene frie. Deretter ser du, lytter og føler etter en pust. Dersom man da har en bevisstløs person med unormal pust så går man videre på hjerte- og lungeredning. Da er det 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger. Det fortsetter man med til personen våkner eller man får hjelp av helsepersonell, sier Lindeman.
- Det sies at man kan gjøre det til låta Staying Alive av Bee Gees. Funker det?
- Det er faktisk et ganske godt tips. Da har man et rytme på circa 100 kompresjoner per minutt. Man skal holde en rytme på 100 til 120 per minutt, så den kan man absolutt bruke, sier han.
Har med de fleste medisinstudenter i Trondheim
TrAMS ble stiftet i 2009, inspirert av en lignende forening i Tromsø. Siden den gang har aktiviteten bare økt og i dag har de timeplanfestede kurs på studiet og mesteparten av medisinstudentene involvert.
- Vi har 500 medlemmer. Det er litt ulikt hvor aktive alle er, men så har vi cirka 150 instruktører. De fleste studentene melder seg inn, så er det noen som går videre til å bli instruktører.
Det er da man begynner å tilby kursing.
- Det er en utrolig engasjert gjeng som gir av seg selv for å spre budskapet, slår Lindeman fast.
Blir aldri utlært
Nicolai Hole er en av de som har vært innom i løpet av dagen. Han forteller at han prøvd seg på hjerte- og lungeredning tidligere.
- Jeg jobber i hjemmetjenesten, så jeg har lært der. Samtidig som jeg også hadde det som en del av Trafikalt Grunnkurs i sin tid, forteller han.
Han sier det er noe man ikke er utlært i.
- Jeg har gjort det i teori før. Men aldri måttet gjøre det under en situasjon der det faktisk krevdes. Det er noe man må få frisket opp hele tiden. Selv om man kan føle seg sikker på i forkant vet man ikke helt hvordan man reagerer. Derfor er det viktig at man har det friskt i minne selv om man også får hjelp på telefon, sier Hole.