Høstmørket senker seg utendørs en onsdag i september. Innendørs er det full belysning, røde ansikter og mange par som danser swing. NTNUI arrangerer videregående kurs i Idrettsbygget på Gløshaugen.
Instruktører viser og forklarer de ulike trinnene, som for en utenforstående ser uhyre kompliserte ut. Men parene svinger seg lekende lett i dansen. De tar et trinn fort og et trinn dit og et trinn bort og et trinn hit. Innimellom kommer det noe de ikke kan og da snubler de lite grann* – og ler deretter godt av seg selv. Andre igjen svinger rundt og rundt og rundt i et forrykende tempo – uten å bli svimmel.
Ingen forkunnskaper trengs
- Å begynne på swing er det beste jeg har gjort, sier Anna- Marie Bye.
Dragvoll-studenten begynte på nybegynnerkurs høsten 2019 uten å kjenne noen fra før. Hun skryter av det sosiale og inkluderende miljøet.
- Du kan komme som du er. Du trenger ikke å være den beste danseren.
Bye er PR-ansvarlig i jubileumskomitéen. Nå sitter hun rundt et bord sammen med Ingrid Quist-Løkken, som er leder for komitéen og Eivind Jølsgard, leder for NTNUI Swing og Folkedans.
Jølsgard forteller at det hele startet i 1991, da hovedsakelig med folkedans. På 2000-tallet ble det ei oppblomstring av studenter som ville danse swing. Fram til 2014 var det egne folkedanskurs ukentlig i regi av NTNUI, men deretter slo de seg sammen med Bondeungdomslaget i Nidaros. Årsaken var at det ikke var så mange på kursene.
I et normalt år uten korona er det 150 deltakere på swingkurs for nybegynner, 100 på øvet, som er mellomnivået, og 60-70 på videregående nivå.
I Gaute Heyerdahls bok om NTNUi gjennom 100 år (1910-2010) står det at det var stor gjennomtrekk på swing de første årene, hvor mange møtte opp på noen treninger for så å forsvinne. Dette endret seg da gruppa fra 2002 innførte instruksjon på hver trening.
- Tyngre førsteår uten swing
- Målet vårt er at alle skal føle seg inkludert og vi krever ingen forkunnskaper, sier Ingrid Quist-Løkken.
Hun kom inn i miljøet i 2014 da en kamerat ville ha henne med. Enden på visa ble at hun deltok hver søndag, ble instruktør, kursansvarlig og leder.
- Da jeg begynte her, møtte jeg noen av mine beste venninner. Det er veldig hyggelig her.
Eivind Jølsgard startet i 2016 da han begynte på studiet. Han forteller at han han hadde danset så vidt hjemme før og det fristet å begynne på kurs. Ikke minst på grunn av det sosiale. Deretter ble også han etter hvert instruktør, kursansvarlig og leder.
- Førsteåret hadde nok vært tyngre uten swingen, fastslår han.
De fleste rekrutteres fra Gløshaugen og Øya, forteller de. Det har nok å gjøre med tradisjoner fra NTH-tida med aktive linjeforeninger, der mange danser swing.
Utviklet egne steg
På grunn av korona har de nesten ikke hatt kurs det siste halvannet året. Det er først nå de åpner opp. Eller som Quist-Løkken helt logisk sier det:
- Du kan ikke danse swing med to meters avstand. Mange har savnet å treffes ukentlig og å ha det gøy.
Ved NTNUI danser de folkeswing som går i 4-takt. Det fins også 3-takt. De tre rundt bordet forteller at dansegruppas stil ikke ligner helt på hvordan andre danser i Norge. Det har oppstått noen egne steg og regler.
- Hvis du møter en annen som danser swing på NTNUI, så vil du merke det. Men du kan godt danse med andre som danser Fasting-swing, sier Quist-Løkken.
Vanligvis skifter de partner flere ganger underveis på kursene. De fleste danser med alle. Det gjør det ekstra lett å bli kjent med mange. Men da UA var innom på onsdag var det faste par av hensyn til smittevernet.
I tillegg til å feire 30 år, blir det altså fra nå av gjenåpning av de vanlige kursene på de ulike nivåene.
- Swing passer for alle
Jubileet går av stabelen fra den 12.-14. november. Arrangørene lover spennende og morsomme kurs, det blir dans og live-band og konkurranser på alle nivå. Det hele starter med lynkurs for nybegynnere. Da vil det være mulig å lære det som må til for å delta på to storslåtte kvelder med ball og fest.
For studenter ved NTNU som har lyst til å melde seg på høstens kurs, er det bare å gå inn på Facebook-sida til NTNUI Swing og Folkedans.
- Men passer swing for alle?
- På mine sju år har jeg møtt ett menneske som ikke får det til. Han hadde det veldig gøy likevel. Jeg vil si at alle kan få det til, det skal ikke så mye til for å beherske swing, sier Quist-Løkken.
For den danseukyndige journalisten som har nok med å svinge seg rundt to ganger, tar gjengen rundt bordet svingene til nye høyder.
- Jeg har ligget rett ut på gulvet noen ganger, da har vi snakket 40 runder, sier Quist-Løkken.
- 70 runder her. Da tar vi spinn, det går fortere enn vanlig, da ble hun jeg danset med helt slått ut etterpå, sier Jølsgard.
- Eller en rask sang, da merker du at du kan bli svimmel, konstaterer Bye.
På swingkurset onsdag fikk UAs journalist selv se Ingrid Quist-Løkken svirre rundt som en tornado uten tegn til svimmelhet.
Nå håper de at mange studenter melder seg på i høst, slik at de også får med seg 30-årsjubileet.
- Kom som du er! Bli med! Del dansegleden. Det er bare det du trenger for å melde deg på, oppfordrer Anna- Marie Bye.