Åpnet viktig rom i Gjøvik, nå kommer det til flere campus

- Å være student handler ikke bare om å møte opp i forelesning eller å lese pensum, sier tillitsvalgt André Vårvik. Han er glad for at Gjøvik nå har et eget rom studentene kan bruke når livet skjer.

Rom for tro og tanke skal blant annet gi studenter og ansatte et sted å trekke seg tilbake i en ellers hektisk hverdag med livets kjas og mas.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag forrige uke åpnet Rom for tro og tanke ved NTNU i Gjøvik. 

Det er et åpent drop-in tilbud for studenter og ansatte, og kan brukes både enkeltvis og i grupper, uansett tro eller livssyn. 

Studentprest i Gjøvik Anne Anker Bolstad forteller at det kommer til å åpnes lignende rom på Gløshaugen og Kalvskinnet framover, samt at det vil åpnes et mindre rom i Ålesund. Et rom for tro og tanke finnes allerede på Dragvoll.

 - Det fine med dette rommet er at det er både vakkert og brukervennlig. Det første stillerommet av denne typen i et sekulært bygg ble åpnet i FN-bygningen på 1950-tallet av Dag Hammarskjöld. Han mente det var viktig å ha når man skulle ta viktige beslutninger. Det samme tenker jeg gjelder ved et universitet. Det er i denne typen rom man kan tenke kloke kreative tanker, forteller Bolstad.

Leder for Studentparlamentet i Gjøvik, Sindre Stenseth Pettersen sto for snorklippingen.

- NTNU sender et viktig signal

I talen sin da de åpnet rommet viste hun til den tidligere FN-generalsektretæren Hammarskjölds ord:  

«We all have within us a center of stillness surrounded by silence. This house, dedicated to work and debate in the service of peace should have one room dedicated to silence in the outward sense and silence in the inner sense.»

Anker Bolstad synes det er viktig og bra at NTNU har valgt å omfavne livssynsmangfold ved campus. I tillegg mener studentpresten det er svært fremtidsrettet å ha denne typen rom ved alle sine campus.

- Det er svært mange postive effekter med et sånt rom. Blant annet gjør det mye for både psykisk og eksistensielle helse og kan hjelpe til med å begrense stress. Jeg tror det er noe vi vil se mer av flere steder i samfunnet, så NTNU sender et viktig signal, sier hun.

(F.v.) Anne Anker Bolstad, kunstner Eskild Narum Bakken og prosjektleder Kristin Nilsen Frøystein.

- Livet skjer mens man er student

André Vårvik var blant dem som møtte fram ved åpningen. Han studerer i Gjøvik og er tillitsvalgt ved Institutt for helsevitenskap i Gjøvik. Vårvik opplever dette er en type rom som studentene har etterspurt.

- Å være student handler ikke bare om å møte opp i forelesning eller å lese pensum. Det er mye mer en tilværelse enn det er en jobb. Da er det viktig at vi ikke bare har lesesaler, men også har rom for å tenke og å ta pauser, forteller han.

Vårvik opplever at dette er et fleksibelt rom som kan brukes av studenter i ulike sinnstilstander og et rom som svarer til det at studentene bør ha et bredt tilbud ved campusen.

- Det er viktig å huske at livet skjer mens man er student. Man opplever blant annet sorg og tunge stunder. Da kan dette være et godt rom å komme til. Akkurat som at studenter trenger treningsrom, så er det også en type rom som er viktig, sier han.

Student og instituttilitsvalgt André Vårvik tror et slikt rom vil hjelpe studentene gjennom en travel hverdag.

- Trenger ikke å koste så mye

I sin rolle som instituttillitsvalgt har han også hatt flere samtaler med Anker Bolstad om hva studentene trenger, og han mener rommet står fram som et eksempel for NTNU å bygge videre på.

- Det er veldig positivt at NTNU bygger opp under dette og bidrar med økonomiske midler så ildsjeler som Anne og alle de andre som har vært involvert, kan komme med viktige tiltak som hjelper studentene. Det er verdt å tenke over, også når universitetene må spare penger, for det er ikke sånn at disse tingene trenger å koste så voldsomt mye, men man må ha et visst mulighetsrom for å gjøre noe nytt.

Rettet en ekstra stor takk

Den offisielle åpningen ble ledet av leder for Studentparlamentet Sindre Stenseth Pettersen og viserektor ved NTNU i Gjøvik Gro Kvali Dæhlin, sammen med studentprest Anne Anker Bolstad. 

Også til stede var Eskild Narum Bakken som har utsmykket rommet på slik måte at det skaper en god atmosfære for studenter og ansatte som benytter tilbudet, det skriver NTNU på sin kanal NTNU nyheter.

Rommet ble utviklet med Kristin Nilsen Frøystein som prosjektleder og forvaltes av Seksjon for utdanningskvalitet og læringsmiljø. Studentprest Bolstad rettet en ekstra stor takk til Frøysteins innsats i utformingen av rommet.

Følg UA på Facebook og Instagram.