Grønt lys for campus: - Det var riktig å nedskalere
Statsminister Jonas Gahr Støre og minister for forskning og høyere utdanning Sandra Borch tok valgkampturen til Gløshaugen for å annonsere campusprosjektets oppstart.
Sandra Borch og Jonas Gahr Støre ga den gledelige nyheten til rektor Anne Borg.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Saken er oppdatert 18.25 med sitat fra Morten Althe.
Søndag ettermiddag kom statsministeren og ministeren for forskning og høyere utdanning for å annonsere at regjeringen vil bevilge pengene som trengs for å komme i gang med campusprosjektet.
- Vi ser stadig mer polarisering og det er stort behov for kunnskap. Og det er i det lyset jeg har glede av å komme med denne nyheten. Nå går regjeringen i gang med campussamlingsprosjektet ved NTNU. Vi starter i 2024. Vi legger veien trinnvis frem til 2030, når dette skal stå klart, sa statsminister Jonas Gahr Støre.
Det bevilges 178 millioner kroner i 2024. Totalrammen er på 6,6 milliarder kroner.
- Dette er et samfunnsøkonomisk lønnsomt prosjekt for Norge. Det har også vært et veldig viktig prosjekt for regjeringen. Samtidig var det også helt rett og riktig å nedskalere prosjektet litt, sa Sandra Borch under pressekonferansen.
Gladmelding for studentene
Borch tok nylig over ministerposten fra Ola Borten Moe, som annonserte nært en halvering i rammen av campusprosjektet. Til Universitetsavisa er hun klar på at annonseringen de kommer med er en gladmelding, til tross for at det har vært noe motstand mot prosjektet fra en del av de ansatte.
- Dette er en gladmelding for Trondheim, for Norge og for studentene som skal studere her. Det er de jeg er opptatt av. Denne satsingen som regjeringen setter i gang allerede til neste år, er nødvendig og er viktig med tanke på utdanningen av fremtidens arbeidskraft, sier Borch.
- Nå får man samlet ulike miljøer som kan samarbeide på tvers, her på Gløshaugen, og det har vært viktig for regjeringen å legge vekt på, legger hun til.
- Er det noen sjanse for at rammen blir utvidet om prosjektet blir dyrere enn planlagt?
- Jeg har en forventning om at man skal bygge innenfor en styringsramme som er på 6,6 milliarder. Det er det regjeringen har vedtatt, og det er det vi forholder oss til, og da forventer jeg også at byggeherre forholder seg til de planene.
Forventer at man holder seg innen rammen
- Så hvis noe må kuttes fra prosjektet så må NTNU løse det selv gjennom andre prosjekter?
- Nå skal jo ikke vi ta sorgene på forskudd. Jeg har jo en forventning, og det sier jo også både Statsbygg og NTNU, at man skal klare å bygge det planlagte prosjektet for 6,6 milliarder kroner, svarer Borch.
Rektor Anne Borg var klar på at dette er en gledelig nyhet.
- Jeg har lurt på hva som var status på dette siden vi fikk svar på kvalitetssikring runde to. Nå håper jeg denne budsjettposten på neste års statsbudsjett får stor oppslutning på Stortinget. Det er en liten utfordring til alle parti, sa hun under konferansen.
Etterlengtet av NTNU
Lederen for studenttinget Morten Eidsvaag Althe kaller det en gledens dag. Han opplyser at det er bekymring blant studentene om hvordan det vil være å studere på NTNUunder byggefasen.
– Men beskjeden vi har fått fra ledelsen, er at de skal tas hensyn til, sier han.