- Som student kan man søke seg inn i en av innovasjonsorganisasjonene. Så vil vi ha et lokale som kan brukes til kule arrangementer og vi føler studentene har vært med å lagd en kreativ vibe her, forteller Kristofer Sejersted.
Han er en del av Fram NTNU som jobber med å få i gang innovasjon i studentmiljøet.
Denne uka var det offisiell åpning av senteret for studentinnovasjon på Gløshaugen, Gruva. Det ligger i bygget Oppredningen, som tilhørte geovitenskap og petroleum. Et innovasjonslokale for studenter ved NTNU.
- Det prosjektet her handler om er på lage et innovasjonsmiljø der man kan knytte kontakter. Dette er lokaler av studenter, for studenter. Et slags innovasjonskollektiv. Vi trenger et sted som skiller seg litt fra de typiske forelesningssalene på Gløshaugen, fortsetter Sejersted.
Han oppfordrer til å bli en del av miljøet.
- Man kan søke seg inn innovasjonsorganisasjonene, vi har cirka 24 forskjellige. Men så er det mulighet for å utforske litt også, om du har lyst til å være med litt uten å bli med i en organisasjon, så går det også an.
Har vært i gang i noen år
Under åpningsseremonien deltok blant annet Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, rektor Anne Borg og prorektor for nyskapning og innovasjon, Toril Hernes. Samt flere representanter fra NTNU og næringsliv.
Prorektor for nyskaping og innovasjon ledet seremonien. Hun mener det nye bygget tilbyr en veldig god mulighet til studentene som ønsker å prøve seg som gründere.
- Studentene er noe av det viktigste vi har ved NTNU. At de skal ha muligheter for å jobbe med sine ideer og lære seg entreprenørielle ferdigheter gjennom studieprogrammene er viktig. Men også gjennom å faktisk skape start-ups. Dette stedet skal være et arnested for det, forteller prorektor Toril Hernes til Universitetsavisa.
Hun sier at de nå har arbeidet med dette i et par år. Skaffe finansiering, finne gode partnere og ikke minst å pusse opp det gamle Oppredningsbygget. Det er på mange måter en utvidelse av det arbeidet som tidligere har blitt gjort ved NTNU med Entreprenørskolen og studentfrivilligheten ved NTNU gjennom SPARK, FRAM, START og andre studentgrupper/linjeforeninger.
- Det studentmiljøet vi har på innovasjon i dag får mer plass å boltre seg på nå. Men det viktige er at den nye studenthuben skal være en arena for samarbeid og tverrfaglighet der studenter fra alle fakultet får tilgang.
Viktig med norsk og engelsk navn
For Hernes er det viktig at dette også skjer i samarbeid med næringsliv og offentlig sektor. Her vil vi kombinere både utdanning, forskning og innovasjon i samarbeidet.
- NTNUs samarbeidspartnere har fått plass på campus både for å gjøre det mulig for NTNUs fagmiljø og studenter å få innsikt i behov og for å lettere kunne lage faglige utdanningsprogrammer og samarbeide om forskning og innovasjon, noe som er viktig for studentene og fagmiljøet vårt.
Tidligere i prosessen, blant annet da det ble tatt opp i NTNU-styret tidligere i år, ble navnet The Mine brukt. Når bygget nå åpner, er det altså det norske Gruva som har tatt over som hovednavn, selv om The Mine fortsatt er navnet på engelsk. Hernes sier at det er viktig at vi både har et norsk og engelsk navn for vi samarbeider mye internasjonalt. Den nåværende debatten om norske og engelske navn på bygg gjør det nødvendig at vi også bruker det norske navnet.
- Men det viktigste er at Gruva er et veldig godt navn som lett beskriver hva denne huben faktisk er. Et sted der man kan finne både gull, sølv og bronse. Å utvinne de gode ideene og ta dem i bruk for skape verdier for samfunnet, sier hun.
- Er det da det norske navnet som kommet til å hovedsakelig tas i bruk?
- Ja, sånn som det er nå er det det.
Fullt valgkampmodus
Rektor ved NTNU, Anne Borg snakket i sin åpningstale blant annet om viktigheten av denne typen studentdrevne innovasjonsinitiativ med tanke på utfordringer som klimakrisen.
- Vi må omstille vårt forbruk og tilpasse oss klimaendringene. Det må vi for å bevare fremtida vår. Samtidig må vi også sørge for at Norge ikke blir utkonkurrert ved å levere stadig bedre tjenester. NTNU har bidratt til omstilling før av Norge som vannkraftnasjon og som olje- og gassnasjon. NTNU har en faglig bredde viktig for framtidens næringer også. Alle unge med en gründer i magen skal velge NTNU. Dette vil være en gruve der det vil falle ut små og store gullklumper.
Linda Hofstad Helleland hadde møtt opp med både stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth og flere medlemmer av Høyres universitetslag. I fullt valgkampmodus, med NRK på slep, delte hun ut Høyre-potetgull etter seremonien mens expoen av studentgruppene ble rigget i bakgrunnen.
- Gruva skal være driver for å skape framtidens næringsliv og er viktig for NTNUs ambisjoner. Vi bli mindre oljeavhengig framover og da trenger vi de som vil gjøre business ut av ideer. Folk som ønsker å skape noe. Jeg håper dere inviterer meg tilbake om noen år, når dere har masse gjennomførte innovasjonsprosjekter å skryte av, sa ministeren i sin tale.
Også professor Øystein Widding, som for 20 år siden startet entreprenørskolen deltok på åpninga.
- Vi startet entreprenørskolen i 2003. Da hadde det vært vanskelig å se for seg å skulle ha et eget senter for studentdrevet innovasjon. Det er ett lite under i seg selv at det har skjedd.
I etterkant av åpningen hadde studentorganisasjonene tilknyttet innovasjonslaboratoriet en utstilling for de oppmøtte.