Stor entusiasme da rektor feiret eid med muslimske studenter og ansatte
Den muslimske studentforeningen MSAT feiret høytiden eid med Trondheims moske. Rektor Anne Borg var æresgjest for kvelden.
Det var tettpakket i salen på Åsveien skole. Foran i bildet: Professor og leder i det muslimske trossamfunnet i Trondheim Ismail Cuneyt Guzey (t.v.) og rektor ved NTNU Anne Borg.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
- Jeg vil spesielt trekke fram engasjementet til de frivillige her. Alt dette er frivillig arbeid. Det viser viktigheten av samholdet og solidariteten. Det er et samfunn som ble etablert i 1990 av en gruppe studenter som ønsket å skape samhold mellom muslimer, forteller Mariam Arfan.
Arfan er medlem av Det muslimske samfunnet i Trondheim (MSIT) og studerer bioteknologi ved NTNU.
Sammen med resten av MSIT og studentorganisasjonen Muslim Student Association Trondheim (MSAT) var hun med å feiret den muslimske høytiden eid al-fitr mandag kveld. Høytiden markerer slutten på den hellige måneden ramadan og fasten og kan sammenlignes med julen.
- Her samler alle seg, det er god mat og vi har familie på besøk. Eid starter med en hellig bønn i moskeen, etterfulgt av et foredrag. Etter det drar familien hjem og spiser frokost. De gir gaver, voksne til barn og søsken til hverandre. Så tilbringer man dagen med familie og venner, forteller Arfan.
- Fantastisk å være med å ferie eid for første gang
Universitetsavisa omtalte tidligere markeringen av iftar, det første måltidet etter fasten under måneden ramadan. Også denne gang hadde de samlet flere hundre, mange studenter og ansatte ved NTNU og deres familier til feiring.
Forrige gang hadde de håpet på å få rektor selv også men hun kunne ikke og de fikk med dekan for fakultet for Ingeniørvitenskap. Denne gang var Anne Borg til stede som kjendisgjest.
- Det har vært veldig trivelig med første gang jeg har vært med på å feire eid. Det er så fantastisk å feire med alle fra de bitte små til de godt voksne. Atmosfæren er veldig god, forteller NTNU-rektoren som omringes av fans som vil fotograferes med henne.
Hun sier hun er takknemlig for invitasjonen og er glad hun kan stille opp selv om man ikke alltid rekker over alt som rektor.
- Stolt over NTNUs mangfold
Det bugnet av mat som er tilberedt av det muslimske samfunnet. I likhet med samfunnet selv var det elementer fra en rekke ulike nasjonaliteter. I sin tale etter middagen trakk Anne Borg fram refleksjon og solidaritet.
- Det er viktig å minnes om at det ikke er alle som er like heldige som oss selv. Jeg er veldig heldig som bor i et fredelig land og jeg håper at dere også finner fred her, sa hun til applaus.
- Pandemi og konflikter de siste årene har vist oss at det er lett å prioritere seg selv. Dette er egentlig en veldig dårlig strategi, som ikke løser noen av problemene våre. Nå er det viktigere enn noensinne å dyrke samarbeid og utvikle gode fellesksskap. Å skape et felles «oss», heller enn «oss og dem», fortsatte hun.
Borg snakket også om at hun er stolt over mangfoldet ved NTNU med studenter og ansatte fra 121 land og de fleste religioner og regioner.
- Jeg håper dere alle opplever NTNU som åpen og inkluderende, kokluderte hun.
Også Ismail Cuneyt Guzey som er leder i Det muslimske samfunn i Trondheim (MSiT) og professor i psykatri ved NTNU snakket om takknemlighet.
- Det kan i blant være vanskelig å være takknemlig når det ikke går så bra. Men det er viktig å huske hvor heldige vi er som er her. Jeg ber til vår Gud, Allah, om at vi samles igjen, mange mange Ramadaner i god helse og godt selskap, sa han.
Vil minimerer misforståelser og kulturelle krasj
Dette er bare ett av de mange arrangementene som MSAT organiserer. De tilbyr en rekke ulike kurs og møter, faglig og sosiale, samtidig som de tilbyr et fellesskap for de som ønsker det.
- Vi er her for å hjelpe studenter, primært utvekslingsstudenter sånn at de kan ha en så god tilværelse som mulig her i Trondheim. Samtidig som at vi vil integrere dem å sørge for at det blir så lite misforståelser og kulturelle kræsj som mulig, forklarte MSAT-leder Mohammed Ettayebi da Universitetsavisa besøkte Iftar-middagen.
De har rundt 60 medlemmer fra ti ulike land for øyeblikket.
- Mest representert er nok Pakistan, India, Bangladesh, Indonesia, men i tillegg til de fra andre land har vi også norske medlemmer, gjerne som er fra minoritetsbakgrunn, sånn som meg.