NTNUs ledersamling:

Nå møtes NTNUs ledere i Cyberspace

Den årvisse ledersamlingen på Oppdal foregår, som alt annet nå for tida, i det digitale rom. Arrangørleder Kari Rueslåtten tror det også fører noe bra med seg.

Det var den gang da ledere møttes fysisk på Oppdal: Bjarne Foss, Bjørn K. Haugland, Åste Solheim Hagerup, Ingrid Schjølberg, Annik Magerholm Fet, Siri Forsmo og Alexandra Bech Gjørv i intens debatt.
Publisert Sist oppdatert

De første ledersamlingene ble arrangert på Røros omkring millenniumskiftet. På et tidspunkt flyttet NTNU arrangementet til Hotel Skifer på Oppdal. Denne samlingen, som vokste kraftig i omfang i forbindelse med fusjonen i 2015, har vært en kjærkommen anledning for universitetsledere til å få sagt noe om hva man anser som særlig viktig å få satt fokus på, og gjerne også gjennomført, i året man nettopp trådte inn i.

For fotfolket av instituttledere og ledere av alle andre slag, har det vært en fin anledning til å heve blikket litt, diskutere med kolleger over en kaffekopp i konferansesalene på dagtid, synse om i køen foran lunsjbuffeen, og gjerne også skravle med over et glass eller tre på kvelden. Samt også ta ordet i plenum for å gi til beste sine synspunkter på ledelsens planer.

Anne Borg viste fram rektorkappen som nettopp var blitt hennes, under fjorårets ledersamling. Om hun stiller i kappe i år blir det foran en skjerm.

Førstkommende torsdag blir det samling igjen. Men denne gangen kan alle deltakerne trygt la finstasen henge i garderobeskapene. Det blir å benke seg foran laptopene og logge på Zoom.

Passende nok er overskriften for årets samling «Det digitale universitet» og passende nok er distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland blant innlederne, for å snakke om «hvordan samfunnet rigger seg for å ta imot digitalisering.»

- Rueslåtten: Det blir ikke det samme å møtes foran en datamaskin som å møtes på ordentlig, etter å ha reist bort for å bo på hotell?

- Nei, det blir ikke det samme. Men alternativet til å arrangere en digital variant er å ikke arrangere noen ledersamling overhode, og det er et veldig mye dårligere alternativ, svarer arrangørlederen.

Det var Arve Hjelseth som i en kommentar beskrev alt det man går glipp av, når fagkonferanser flyttes over på nett – praten i lunsjkøen, ølen i baren, det han omtalte som smøret, rosinene og sukkeret i og på grøten. Bare grøt er ikke det samme.

- Ikke like artig å ikke kunne ta seg et glass ved bardisken etter endt fagdag?

- Jo da, men nå har det jo vært så som så med de drinkene de senere års lederkonferanser, kommenterer Rueslåtten.

Likevel:

- Det er klart at man vil savne mye av det sosiale. Men jeg tror et digitalt format også kan by på noen fordeler, sier Rueslåtten.

Kari Rueslåtten

- Som hva da?

- Som for eksempel at det for enkelte kan kjennes lettere å ta ordet digitalt enn å gå fram til en mikrofon i plenumsalen. Dessuten stiller alle nå mer likt, noe jeg tror ikke minst NTNU-ere i Gjøvik og Ålesund synes er greit. Så får vi også tilgang på innledere som ellers opplever det som krøkkete å skulle ta seg fysisk hele veien til Oppdal, sier hun.

I år finner man også statsminister Erna Solberg blant innledere, ved siden av Hofstad Helleland. Sistnevnte blir med på direkten, mens statsministeren går i opptak.

- Man sparer i det minste mye penger på å kjøre dette på Zoom sammenliknet med å sende 150 personer på full hotellpensjon?

- Nå kommer dette til å bli en sekstimers, profesjonelt produsert direktesending. Dette er ikke gratis, men selvsagt billigere enn å gjennomføre arrangementet fysisk.

- Dersom dette vurderes som en suksess, legges det opp til at lederkonferansen går digitalt ogaså etter pandemien?

- Det blir i alle fall langt lavere terskel for å legge slike arrangementer over på digitale flater i framtida, sier Kari Rueslåtten.

Neste gang vi møtes. Om et år? NTNUs ledere for to år siden.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.