Ålesund

Ønsker nye studenter velkommen:
- Du finner din plass uansett hvor du er

Leder for Ålesund studentsamfunn, Ingrid Skodjevåg, husker selv hvor skummelt det var å være ny, men mener Ålesund er den beste plassen å være student på.

Ingrid Skodjevåg er leder for Ålesund studentsamfunn, og mener Ålesund er det beste stedet å være student på.
Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare de nye studentene som har vært spente før mandagens immatrikulering ved NTNU i Ålesund. 

- Det er en stor dag. Jeg har til og med litt sommerfugler i magen. I fjor var første immatrikulering for meg, så det var veldig spesielt, men i år føler jeg meg litt tryggere, sier viserektor Anne-Lise Sagen Major 

Viserektor i Ålesund, Anne-Lise Sagen Major, forteller at hun har sommerfugler i magen før mandagens store immatrikulering.

Major startet som viserektor i Ålesund i mars i 2023, men det er ikke på hennes egne vegne hun er nervøs. 

- Det handler om alle som kommer hit. Vi rekrutterer over halvparten av studentene fra utenfor regionen, og veldig mange kommer til Ålesund for første gang nå. Så det handler om å kjenne på hvilke følelser de har, sier Major. 

Sunnmøringene løsner opp den akademiske stivheten

Campus Ålesund er pyntet for anledningen, med vaiende flagg og blomster foran inngangene. 

- Det er ikke mange år det har vært NTNU her, og det har vært mange år med opphold under pandemien, så det er litt uvant for sunnmøringene å ha disse litt stive akademiske tradisjonene. Derfor har vi løsnet det opp med å ha vår egen varianter her, sier Major. 

Det norske flagget var på plass da NTNU i Ålesund ønsket sine studenter velkommen.

Først i dagens akademiske prosesjon vil det derfor gå en kaptein med kapteinlue, etterfulgt av trommeslagere. Kapteinen er Arnt Myrheim-Holm, som også er studieprogramleder for nautikk. 

- Det maritime er litt som en merkevare for NTNU i Ålesund, så det synes jeg er kult, sier Major

Opptatt av at studentene skal ha det gøy

NTNUs campus i Ålesund er tilholdssted for rundt 3000 studenter, og i overkant av 1300 har fått tilbud om studieplass her i årets opptak. 

- Det er jo alltid spennende å se hvor mange som møter, men vi regner med over 1000, sier Major. 

- Hva er ditt viktigste råd til de nye studentene? 

- Talen min i dag vil bære veldig preg av å ta vare på hverandre. Jeg har stort fokus på å ta vare på de som kommer utenfra regionen, og å inkludere. Samtidig skal det skje en stor faglig utvikling når man begynner å studere, men det skal også skje en personlig utvikling, sier hun og fortsetter: 

- Så det gjelder også å ha fokus på at studentene skal ha en balanse mellom studiene og å ha det gøy i årene de er her – at de involverer seg og får opp studentfrivilligheten. 

I motsetning til NTNU i Trondheim er studieprogrammene i Ålesund i stor grad treårige bachelor-program. 

- Når man har femårige integrerte mastere kan man ha mer kontinuitet i studentfrivilligheten. Det er mer utfordrende på kortere program, så vi er veldig opptatte av å hjelpe studentfrivilligheten opp. Vi kan ikke gjøre det for dem, men vi kan gi dem støttehjul, sier hun. 

- Ålesund er den beste studentplassen

Ingrid Skodjevåg er leder for Ålesund studentsamfunn (ÅSS). Mandag formiddag er hun opptatt med å planlegge talen hun og studentsamfunnet skal holde på immatrikuleringsseremonien senere på dagen. 

- Jeg mener Ålesund er den beste plassen å være student på. Det er lite og intimt, som gjør at man blir kjent på tvers av linjene. Du finner din plass uansett hvor du er, sier hun. 

Hun forteller at linjeforeningene ved campus er aktive med å arrangere ulike aktiviteter. 

- Så lager ÅSS fest, i tillegg til å arrangere konserter, UKA med revy og andre aktiviteter som ski og magi. 

Ingrid Skodjevåg er leder for Ålesund studentsamfunn, og planla immatrikuleringstalen på studentsamfunnets kontor mandag formiddag.

Skodjevåg bekrefter at mange av ålesundsstudentene er interesserte i friluftsliv. 

- Her har vi mange aktivitetsgrupper, blant annet innen surfing, dykking, fisking og klatring – og ølbrygging, sier hun. 

For å ta imot de nye studentene vil ÅSS stå på stand hele uka. 

- Det blir lett å se oss, for vi har knæsj orange gensere. Også har vi det vi kaller hei-kultur. Det betyr at vi sier hei til alle som går forbi og skal behandle dem som vår bestevenn, og for eksempel spørre hvordan det går. Jeg husker selv hvor skummelt det var å være ny, sier hun. 

Vil styrke linjeforeningen

Velferdsansvarlig Øyvind Fæste er ny stedlig leder for Velferdsutvalget i Ålesund. Også han skal holde tale på dagens immatrikulering. 

- Jeg er veldig stressa. Synes det at jeg ikke har sovet i natt, spør han. 

Øyvind Fæste er velferdsansvarlig i Ålesund. Mandag formiddag gjorde han de siste forberedelsene før sin immatrikuleringstale.

I tillegg til å være fadder skal han være mentor. Det handler om å hjelpe de nye studentene inn i studenthverdagen, blant annet gjennom å arrangere jevnlige studiekvelder og generelt gjøre det hyggelig å være student. 

Fæste forteller at hans fokus i fadderperioden og som velferdsansvarlig blir å skape et bra miljø på campus. 

- Da blir det sentralt å styrke linjeforeningene. Står de sterkt, har studentene en arena på hvert institutt eller identitetsområde, sier han.