De er ferske studenter i en ny by, og ble kjent med hverandre på vei til campusen.
Det så ut som Anette Johannessen og Ida Sørheim hadde kjent hverandre alltid der de satt sammen og ventet på seremonien. Da de skjønte at begge var på vei til campus Ålesund, kom de i prat.Foto: Solveig Mikkelsen
Ved studiestart er oppmerksomheten veldig rettet mot ensomme studenter. Noen treffer hverandre på et blunk.
- Hvor skal du gå? hører vi på vei inn til bygningen som heter Ankeret.
- Shipping.
- Så gøy! Der skal jeg også gå! utbryter studenten.
Begge forsvinner sammen videre inn i lokalet.
Ny på campusen er også Rasmus Martinsen. Nå venter han på at seremonien skal starte. Han skal studere Shipping management, som er det vanskeligste studiet å komme inn på i Ålesund.
- Jeg ønsker å bli skipsmekler, men studiet byr på mange muligheter.
Selv om han aldri har satt sine bein ved NTNU i Ålesund, så er skuldrene senket.
- Jeg gleder meg, forteller han.
Anette Johannesen og Ida Sørheim gikk av bussen på studiestedet, kastet et blikk på hverandre og skjønte at den andre også er ny student.
Selve byen Ålesund ser ut til å virke tiltrekkende på studentene. Begge kommer utenbys fra.
- Jeg var i byen i fjor sommer og synes den er veldig fin, sier Ida Sørheim, som skal studere Biomarin innovasjon. Hun er fra Vinnes utenfor Bergen.
Anette Johannessen er fra Bamble og skal studere bioteknologi.
- Jeg hadde lyst til å gå på Bioteknologi og å studere ved NTNU. Jeg har hørt så mye fint om NTNU og studentmiljøet. Å reise hjemmefra vil også være en del av opplevelsen, forteller hun.
Nå er de spente på å møte studentgruppa og å delta på alle fadderaktivitetene.
- De er veldig kreative og flinke til å lage gode opplegg for oss, skryter de.
- Rørende seremoni
Seremonien er også i år overført digitalt med taler av rektor Anne Borg og viserektorene. De nye studentene er fordelt over ulike auditorium med kun studenter på samme institutt sammen.
Det var under fjorårets immatrikulering at arrangementet for første gang ble overført digitalt til alle de tre studiestedene. Det er lett å se for seg at det var en mer stusslig variant enn den vanlige. Men for Oskar Sunde, fadderleder i fjor, ble NTNUs felles digitaloverføring en opplevelse.
- Da jeg så en video med studenter fra de tre campusene med et kor i bakgrunnen, da fikk jeg samme gåsehudfølelse som på nasjonaldagen. Det var første gang jeg følte så sterkt at vi alle er en del av NTNU, sier han til Universitetsavisa.
I auditorium Fogdegården er nye studenter ved Institutt for havrom og byggteknikk samlet. Praten mellom studentene går allerede for fullt mens de venter på at seremonien skal starte. Da instituttleder Hans Petter Hildre tar ordet, er det så stille, så stille.
- Det er en utrolig stor dag for oss å ønske studentene velkommen. Det er den kjekkeste dagen vi har, åpnet han.
Deretter orienterte han om smittevern og at det nå ser ut til at enmetersregelen tar slutt. Om lag 80 prosent av undervisninga vil foregå fysisk.
- Å stå og undervise for en svart skjerm uten å se studentene, er utrolig givende, sa han ironisk og fikk studentene til å le.
- Det beste opplegget med dagens restriksjoner
Så er immatrikuleringsseremonien i gang. Også denne gangen starter den med en film som viser de tre ulike studiestedene akkompagnert av høytidelig korsang.
Rektor Anne Borg sa i sin tale at NTNU har valgt å se til FN og de 17 bærekraftmålene. De skal være rettesnor og sjekkliste for all virksomhet ved universitetet. Viserektor Annik Magerholm Fet i Ålesund pekte på mål nummer 12 om ansvarlig forbruk og produksjon som svært viktig.
Det handler om å tenke bærekraftige løsninger i hele livssyklusen til produktene, og at materialer som inngår i et produkt, kan gjenvinnes for nye produkter en gang i framtida sa hun da hun talte til de nye studentene.m
Etter seremonien møter studentene fadderne og alvor blir erstattet med sosiale arrangementer.
- Vi har laget det beste opplegget vi kan med de restriksjonene som er, sier fadderleder Børge Eriksen.
Faddergruppene er mindre enn vanlig med 10 barn og to faddere. Arrangementene er delt opp etter de fem instituttene og alle har tilbud om fem arrangement under fadderuka. I tillegg blir det noen fellesarrangement. Det blir poolparty, grilling, olympiske leker, rebus i byen, temafest og allsang med trubadur.
- Vi prøver å lage noe for alle, og man er aldri mer enn ett institutt på arrangementene, sier Eriksen.
Hvert institutt har egne festivalbånd, som skal gjøre det lettere å holde seg til flokken sin.
Brosundet Challenge går også av stabelen, nesten som vanlig, men med digitalt publikum.
- Da pynter vi gummibåter, ror inn i Brosundet samtididig som noen kaster ekle ting fra brua på dem som ror.
Fadderleder Børge Eriksen studerer økonomi og administrasjon på fjerde året. Han sier det blir ei ekstra utfordring å arrangere fadderuke under de rådende forholdene. Fadderuka er gjerne det sosiale livet som gjør at studentene blir kjent med hverandre og får en bra studiestart.
- Det er derfor ekstremt viktig at vi får laget ei god fadderuke. Vi skal gjøre det beste ut av situasjonen, forsikrer han.
Studentene sprer seg rundt på campusen i de små gruppene. Utenfor ljomer musikken for fulle mugger. Årets studiestart er i full gang.