De er mest fornøyd med studiene, men sliter med overgang til jobb

De fleste får relevant jobb etter studiene, men mange blir overrasket over hvor vanskelig overgangen til jobb er. Spesielt studenter fra disiplinfagene sliter med å få relevant jobb.

Oddmund Hoel var professor i historie før han ble minister for forskning og høyere utdanning. Studenter på hans fagfelt er fornøyde med utdanningen, men sliter med å finne relevant jobb.
Publisert

De fleste som fullfører en mastergrad ved norske universiteter og høgskoler er fornøyde, og de fleste får relevant jobb som nyutdannede. De som har fått relevant jobberfaring i studietiden, får lettere jobb.

På den andre siden er mange overrasket over hvor vanskelig overgangen fra utdanning til jobb er. 

Fakta

Noen funn i rapporten

Det er særlig kandidater fra medisin, juss, teknologi og helse- og sosialfag som opplever at innholdet i jobben og det de lærte i utdanningen, passer godt sammen.

Undersøkelsen viser at de med hovedkarakter A har ti prosent høyere sannsynlighet for særlig god jobbmatch, sammenlignet med de med lavere karakterer.

Studenter som har hatt jobb under studiene, har høyere sannsynlighet for å være i arbeid et halvår etter fullført utdanning. Dette gjelder spesielt studenter som har hatt en relevant jobb for utdanningen.

I tillegg til gode karakterer og tidligere arbeidserfaring, gir norsk som morsmål høyere sannsynlighet for å være i jobb.

 Kilde: Regjeringen.no

Dette er noen av funnene i Kandidadatundersøkelsen. Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

- Det aller viktigste fungerer

Våren 2023 fullførte 18 667 personer en mastergrad ved norske universiteter og høgskoler. Et halvår senere ble de spurt om hvordan arbeidssituasjonen deres var. Svarene deres danner grunnlaget for Kandidatundersøkelsen, som er gjennomført av Nifu.

- Kandidatundersøkelsen viser at det aller viktigste fungerer i norsk høyere utdanning: Studentene får jobb når de er ferdige, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i pressemeldingen.

Samtidig sier han at det må gjøres mer for å forberede studenter på overgangen til arbeidslivet, sikre at de får de praktiske ferdighetene de trenger og at de møter arbeidsgivere i løpet av studietiden.

Studenter på disiplinfag blir overrasket

Det er spesielt de som har studert disiplinfag, som historie eller samfunnsfag, som blir overrasket over hvor vanskelig overgangen til arbeidslivet er. Det gjelder halvparten på disse fagene.

Det er også denne gruppen som er mest fornøyd med utdanningen, ifølge rapporten. Samtidig får mange humanister og samfunnsvitere en første jobb etter eksamen som ikke er så relevant for utdanningen. Mange av dem opplever også å være overkvalifisert for jobben. Én av fire ønsker en ny jobb så snart muligheten byr seg.

- Undersøkelsen tyder på at studentene ikke er godt nok informert og forberedt for arbeidsmarkedet. Jeg oppfordrer alle som studerer eller vil studere til å bruke tjenestene våre på karriereveiledning.no og utdanning.no, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, i pressemeldingen.

Godt marked for de med høy utdanning

Selv om det er mer enn dobbelt så mange uteksaminerte kandidater i 2023 enn i 2011, har ikke kandidatene opplevd større vansker med å få relevant jobb. 

- Norge har et godt arbeidsmarked for personer med høyere utdanning. Den europeiske kandidatundersøkelsen Eurograduate viser at nyutdannede i Norge er mindre utsatt for arbeidsledighet og manglende samsvar mellom utdanning og arbeid enn i mange andre europeiske land, sier Jannecke Wiers-Jenssen, forskningsleder ved Nifu i pressemeldingen.

I undersøkelsen kommer det også frem at de som har utdannet seg til et yrke, såkalte profesjonsutdanninger, lettere får jobb som både passer til innholdet og nivået på utdanningen.

Følg UA på Facebook og Instagram.