Nav: Studenter med ekstrajobb lykkes oftere på arbeidsmarkedet etter studiene
Studenter som jobber med noe som er relevant for det de studerer, har høyere sannsynlighet for heltidsjobb, høykompetansejobb og høyere lønte jobber senere.
Studenter som jobber med noe som er relevant for det de studerer, har høyere sannsynlighet for jobb senere også. Det er høyest andel studenter med jobb innen helse-, sosial- og idrettsfag.
Foto: Geir Mogen / NTNU
Det viser en ny analyse fra Lånekassen og Nav. Forskerne har sett på 59.400 studenter i alderen 20–29 år som avsluttet høyere utdanning våren 2016, 2017 eller 2018. Målet var å finne ut om det lønner det seg å jobbe ved siden av studiene.
- Vi finner at særlig det å ha hatt en relevant jobb under studiene er forbundet med å lykkes godt i arbeidslivet etter studiene er ferdige. Studenter med relevant jobberfaring fra studietiden, har høyere sannsynlighet for heltidsjobb, høykompetansejobb og høyere lønte jobber både 6 og 18 måneder etter studiene, sier forsker i Nav Kristine von Simson.
Norge er blant landene i Europa med flest studenter som kombinerer jobb og utdanning. Om lag 80 prosent av studentene i forskernes utvalg jobbet i løpet av siste studieår. Over halvparten av de som jobbet, hadde en studiejobb som relevant for yrkene utdanningen ledet til.
Studenter som ikke hadde ekstrajobber, har i større grad høyere utdannede foreldre enn studenter som jobber, og de er oftere menn.