Nå tar NTNU regninga for bind, tamponger og truseinnlegg på campustoalettene. Studenttinget håper folk benytter seg av tilbudet, men ikke misbruker det.
Ingrid Darell Holm er læringsmiljøpolitisk ansvarlig i Studenttinget og fornøyd med å ha fått dispensere for sanitetsprodukter på plass.Foto: Kamilla Østerberg
I 2022 satte Velferdstinget av 100.000 kr til et prosjekt som lenge hadde vært ønsket av studentene: gratis sanitetsprodukter på campus. Høsten 2023 ble det dermed satt opp 5 dispensere rundt om på flere campus på NTNU og en på Dronning Maud, som også ligger under Velferdstinget.
Men det ble med piloten, for prislappen ble for stor, og dispenserene ble tatt ned av Velferdstinget våren 2024.
Men nå har Studenttinget tatt over, og med finansiering fra øverste hold, er det nå satt ut dispensere på alle NTNUs campus.
- Dette er en politikk Studenttinget har jobbet med nokså parallelt med Velferdstinget, men da med fokus på eksamenslokalene, sier Ingrid Darell Holm som er læringsmiljøpolitisk ansvarlig i Studenttinget.
Hun forteller at Studenttinget fikk innført gratis sanitetsprodukter på eksamenslokalene i 2023 og i forlengelse med det ble det arbeidet med å få opp nye dispensere.
- Studentene begynte å etterspørre hvor dispenserne og produktene hadde blitt av, i tillegg til at linjeforeningslederforumet har tatt opp flere ganger at dette måtte opp å gå igjen.
Et populært tiltak
Holm forteller at linjeforeningslederforumet gikk sammen om en underskriftskampanje som nesten alle linjeforeningslederne på campus Gløshaugen signerte på. Der stilte de seg bak et opprop om å få tilbake sanitetsproduktene.
- Da ble det tatt opp på læringsmiljøutvalget her i vår, hvor Velferdstinget var inne og presenterte sitt prosjekt, i tillegg til at vi fikk hentet inn erfaringer fra blant annet UiB som har hatt et slikt tilbud siden 2022, sier Holm.
Hun legger ikke skjul på at økonomi er en stor del av utfordringen. I tillegg kreves det en del samarbeid mellom NTNU Eiendom, som forvalter dispenserne og NTNU Renhold som står for den daglige driften med påfyll.
- Vi fikk gjennomslag og prorektor Marit Reitan tok det videre slik at det ble satt av en sum til tiltaket.
Det er fortsatt usikkert akkurat hvor mye dette vil koste i det lange løp, og det vil bli gjort en evaluering ved årets slutt.
- Dersom det blir mye dyrere enn det vi har satt av nå, må vi kanskje vurdere å sette en symbolsk sum for å få ut produktet. Men ut ifra hva det kostet velferdstinget, så mener vi at det skal gå fint.
- Ikke valgt å blø
Nå er til sammen 10 dispensere satt ut. De ble hengt opp i august, og nå gjenstår det bare å gjøre studentene bevisst på at tilbudet finnes, dersom krisen er ute. Og Holm legger trykk på at dette først og fremst skal være en nødløsning for studentene.
- Tilbudet er ment å skulle hjelpe studenter som har glemt eller ikke har tilgang på sanitetsprodukter når de er på campus. Dispenserne er åpne, så i teorien kan man ta så mye man vil, men vi baserer oss på tillit.
Det er ikke alle toaletter som er utstyrt med dispensere, så man må vite hvor de finnes. Studenttinget jobber derfor med strategier for å gjøre studentene oppmerksomme på tilbudet.
- Vi håper jo at mange benytter seg av det, uten å misbruke tilbudet, sier Holm
- Men hvorfor er det viktig å tilby disse produktene gratis?
- Vel, som kvinne har man ikke valgt å blø. Det er viktig å ha en trygg og god studiehverdag, og da kan et slikt tilbud være et viktig bidrag. Man skal kunne komme på campus uansett hvor man er i syklusen sin.
Studentene er fornøyd
Flere studenter har fått med seg at det nå finnes tilbud om gratis sanitetsprodukter på campus, og tilbudet møtes med begeistring og støtte.
- Jeg vet at det finnes, ja. Jeg har ikke brukt det selv enda, men det er et veldig bra tiltak og vi håper at det kommer opp flere steder, sier en begeistret student i forbifarta.
Andre hører om tilbudet for første gang i dag. En gruppe på fire kvinnelige studenter er tydelig positivt overrasket på spørsmål om de var klar over tilbudet.
- Nei, det visste vi ikke. Det er jo kjempebra, sier de samstemt. Man føler seg jo sett av universitetet. At de bryr seg og at vi blir tatt vare på.