Lønnetre på vandring 

Det er ikke hver dag at et lønnetre kommer i fart nedover veien. Nå gjenstår det å se om lønnetreet taklet turen. 

Tre på tur.
Publisert Sist oppdatert

Mange sperret opp øynene når et stort lønnetre kom nedover veien på campus Gløshaugen. Godt sikret og med godt driv, kom treet på en middels stor maskin og hadde NINA-huset som mål.

Treet er nemlig på flyttefot.

- Vi holder på med rehabilitering på Kjemi 5-blokka og der hadde vi først vedtatt at treet skulle få stå, men så ble det klart at det ikke gikk likevel. Derfor forsøker vi nå å flytte det, snarere enn å kutte det, sier byggeansvarlig Petter Hårberg. 

Når det ble klart at treet ikke ville få plass, måtte de handle raskt. Et døgn etter avgjørelsen er treet rykket opp av jorden og på vei mot sitt nye hjem utenfor NINA-huset. 

Men det er ikke sikkert at flyttingen vil gi treet et godt og langt liv likevel. 

Rask prosess

- Vanligvis starter vi treflyttingsprosesser et par sesonger i forveien. Det er mye som skal klargjøres, spesielt med tanke på røttene. De krever en del forarbeid for å klare seg best mulig. Men nå fikk vi ikke tid til å gjøre forhåndsarbeidet, og treet ble tatt opp av bakken på få minutter. Så da gjenstår det å se hvor godt treet klarer seg, sier arborist ved NTNU, Robert Stellander Larsen.

Arborist Robert Stellander Larsen gjør det han kan for å gi treet en god start på sitt nye hjem.

Larsen følger godt med på treets flytteprosess, og legger ikke skjul på at han er smått bekymret. Samtidig blir det hele et lite eksperiment for å se hvor godt et tre klarer seg gjennom en slik flytting. Det er nemlig neppe siste gangen at trær må flyttes i hui og hast, og da kan det være mye erfaring å høste fra denne prosessen.

- I en optimal situasjon hadde vi fått med oss mer av røttene. De strekker seg nemlig like langt ut som treet er høyt. Men en god klippejobb, som gir røttene et rent kuttsnitt, gir i det minste mindre sannsynlighet for råte og den slags. 

Hvor lang tid vil det ta før du vet om treet klarer seg?

- Det er vanskelig å se. Det kan ta uker eller et par sesonger. Nå skal det i alle fall vannes godt i tiden fremover, så får vi bare fåpe på det beste, sier Larsen.

Vipps, så var treet på plass.

Følg UA på Facebook og Instagram.