NTNU-oppgavene til designeren Oskar Keller og arkitektene Sigrid Lyche Strandvoll og Jenny Fausa Torvik mottar prisen DOGA-merket nykommer.
Arkitektstudentene Jenny Fausa Torvik og Sigrid Lyche Strandvoll og designstudent Oskar Keller mottok alle nykommerpris innen design og arkitektur.Foto: Privat
DOGA-merket nykommer er en årlig pris som løfter fram de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. Utdelingen fant sted i Oslo torsdag 14. mars. I år mottok blant annet NTNU-studentene Jenny Fausa Torvik og Sigrid Lyche Strandvoll og Oskar Keller prisen.
- Denne prisen løfter fram unge, visjonære løsninger på samfunnsaktuelle problemer. Her er det mye å lære. La disse seks prosjektene være en inspirasjon for alle som jobber med å forme og utforme samfunnet vårt, oppfordrer Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA i en pressemelding.
Engasjerte i natur- og klimakrisen
I sin diplomoppgave ved NTNU utforsker arkitektstudentene Jenny Fausa Torvik og Sigrid Lyche Strandvoll hvordan forlatte betongbygg kan få nytt liv gjennom en økologisk tilnærming.
– Vi er begge svært engasjerte i hvordan vi som arkitekter kan bidra til å løse natur- og klimakrisen. Byggebransjen trenger en ressursreform, sier Torvik i pressemeldingen.
Strandvoll legger til at begge har en forkjærlighet for naturmaterialer og ønsket å lære mer om deres egenskaper samt utforske hvordan de kan brukes.
Atlas over gjenbruksressurser
Arkitektstudentene har også laget et omfattende atlas over alle slags natur- og gjenbruksressurser i Berlevåg.
I pressemeldingen står det at atlaset er en lokal oversikt, samtidig som metoden bak kan brukes for å lage tilsvarende ressurskartlegginger andre steder. I oppgaven viser Torvik og Strandvoll også hvordan et forlatt fiskebruk kan omvandles til en ressurs for hele Berlevåg.
Kan bli håndbok for kommuner
Ressursbruket har allerede vært utstilt på Gjenbruksuka og vist fram under arrangementet Strategier i betong i Bodø.
- På sensuren ble det sagt at ressursatlaset kunne utvikles videre i en doktoravhandling, og det er en spennende tanke. Det kunne også vært veldig interessant å gjøre ressursatlaset til en håndbok som alle kommuner kan bruke til å kartlegge egne natur- og gjenbruksressurser, sier Torvik i pressemeldingen.
Hun har nå fått jobb hos Käferstein & Meister Architekten i Sveits, og har planer om å jobbe mer med naturmaterialer i tiden fremover. Jenny Fausa Torvik er ansatt i Driv Arkitekter i Oslo, og arbeider for tiden med transformasjon av en annen betongbygning i Nord-Norge.
«Slik nytenkning kan gi verdi til samfunnet»
Juryen roser det høye ambisjonsnivået studentenes oppgave, som rommer alt fra distriktsutvikling og lokal identitetsbygging til bærekraft og lokal materialbruk.
«Studentene tar utgangspunkt i egen nysgjerrighet, går systematisk inn i prosessene, tar uvanlige grep for å gi nytt liv til et forlatt fiskebruk i Berlevåg. Oppgaven inviterer til refleksjon, og presenterer nyskapende løsninger som kan inspirere mange. Vi har stor tro på at slik nytenkning kan gi verdi til samfunnet – den bygger bro mellom teori og praksis, styrker stedets identitet og løfter frem potensialet i uutnyttede ressurser,» står det i jurykjennelsen.
Fra pøbel til møbel
I sin masteroppgave ønsket NTNU-studenten Oskar Keller å undersøke hva den utskjelte sitkagranen, også kjent som pøbelgran, kan brukes til.
– Det hele startet med at NTNU ble kontaktet av en industriklynge i Stokmarknes. I dag går det meste av sitkagranen til palleproduksjon, og industriklyngen ønsket å se på alternativ bruk. Etter hvert havnet prosjektet hos meg. Jeg ønsket å vise fram de gode egenskapene som bor i sitkagranen, sier han i pressemeldingen.
Studerte klassiske stoler
Keller bestemte seg derfor for å skape en stol i sitkatre. Han studerte en rekke klassiske stoler, før han designet en liten lenestol.
– Jeg valgte å designe en stol fordi det var den beste måten å demonstrere egenskapene i treverket. Samtidig var det viktig for meg at stolen skulle fungere som et produkt i seg selv, uavhengig av materialer. På den måten blir effekten i å bruke sitkagran enda større, sier Keller.
Ifølge pressemeldingen har han har allerede stilt ut stolen på Stockholmsmessen og Designers’ Saturday i Oslo. Nå håper han å få satt «pøbelstolen» i produksjon.
«Stol med stor personlighet»
Juryen kaller «Fra pøbel til møbel en sjarmerende historie om et uønsket treslag som ble til et vakkert interiørobjekt», ifølge pressemeldingen.
«Oskar Keller har laget en liten stol med stor personlighet. Den har imponerende konstruksjon og fin karakter som invitere til å sette seg. Den innbydende lenestolen får frem de gode egenskapene ved materialet sitkagran. Dermed illustrerer Keller både et reelt problem og en mulighet,» skriver juryen.