To NTNU-professorer i arkitekturens Champions League-finale
Geir Brendeland og Olav Fløttum Kristoffersen kom gjennom nåløyet av nåløyet i Europas viktigste arkitektkonkurranse. Fra Norge har bare Operaen i Bjørvika nådd lengre.
Kristoffersen og Brendeland er nominert for prosjektet «Hage», som de har tegnet for Lund katedral i Sverige .Foto: Thomas Skinnemoen
The European Union Prize for Contemporary Architecture deles ut annenhvert år av EU. Den har tilnavnet Mies van der Rohe-prisen etter den kjente tyske arkitekten Ludwig Mies van der Rohe, hvis stiftelse også er med å dele ut prisen.
Den deles ut til det sterkeste av Europeisk arkitektur de siste to årene, etter man har gått gjennom det aller meste som bygges på hele kontinentet. Geir Brendeland og Olav Fløttum Kristoffersen, som begge har professorstillinger ved NTNUs Fakultet for arkitektur og design, sitter igjen blant de siste fem beste.
- Det er helt utrolig stats. I motsetning til en del andre fagfelt så er Europa virkelig tyngdepunktet for arkitekturfeltet. Det er et utrolig grundig arbeid som ligger bak hele nominasjonsprosessen, som også bidrar til at det er den mest prestisjetunge prisen i Europa og antakeligvis verden, sier Olav Fløttum Kristoffersen.
Kun Snøhetta har nådd så langt
Det er liten tvil om at det er prestisje når man ser på tidligere vinnere. Storearkitektnavn som Zaha Hadid, Rem Koolhaas og David Chipperfield har alle tatt topprisen før. Kun et norsktegnet bygg har nådd så langt som de to NTNU-professorene tidligere. Det var Operahuset i Oslo, som arkitektkontoret Snøhetta vant prisen med i 2009. Ingen andre norske har vært i finalerunden.
Om de to klarer å gjenskape den bragden er ikke Kristoffersen så sikker på, men bare å nå så langt som de har er han godt fornøyd med.
- Det var over 300 nominerte prosjekter fra ulike land. Alle er allerede førsteklasses prosjekter. Så kom vi med i en kort liste på 40. Den er ikke så kort, men det er voldsomt mye som bygges i Europa. Nå er vi blant de siste fem. Det er et nåløye i et nåløye, sier han og legger til:
- Det er litt som Champions League for arkitekter. Uansett om man vinner eller ikke så er det veldig stas å komme til finalen, slår han fast.
- Mye fokus på den tradisjonelle forskningen ved NTNU
Kristoffersen sier det har vært en enormt positiv respons fra kolleger i fagmiljøet. Han sier det er kult at et ganske lite fagmiljø kan hevde seg såpass.
- AD er et lite fakultet med små fagmiljø. Da er det stas å markere seg sånn. Ikke minst også her på NTNU. Det er mye fokus på den tradisjonelle forskningen. I vårt miljø driver vi mye med kunstnerisk utviklingsarbeid som vises fram i offentligheten, heller enn at det publiseres i en journal, sier han.
- Da er det bra å vise fram at vi kan gjøre det skarpt internasjonalt der også, slår Kristoffersen fast.