Sluttpakker og oppsigelser er den nye hverdagen for mange NTNU-ansatte. Her er de viktigste reglene du bør kjenne til dersom du blir overtallig.
Direktør Bjørn Haugstad snakket til ansatte ved ILU ved en tidligere anledning: Nå venter 15 av dem på å få vite hvem som må gå.Foto: Kristoffer Furberg
Du har vært ansatt i samme jobb i flere år. Plutselig en dag får du beskjed om at du er overtallig. Du må pakke ned kontoret og søke nye jobber. Ta farvel med kollegaer og arbeidsplassen du liker så godt.
Dette blir en realitet for flere og flere NTNU-ansatte i månedene fremover. Men hvis du er så uheldig at det rammer nettopp deg, hvilke rettigheter har du, og hvordan skal en nedbemanningsprosess egentlig foregå?
Det har vi spurt HR- og HMS-direktør ved NTNU, Arne Hestnes om.
Oppsigelser
Siden Institutt for lærerutdanning (ILU) er første institutt ved NTNU som må ty til oppsigelser, bruker vi i artikkelen dette instituttet som eksempel.
Det ble nylig klart at Institutt for lærerutdanning må kvitte seg med 30 ansatte. 13 av disse har fått innvilget sluttpakker.
27. september ble det offentliggjort at 15 stillinger skal bort fra fagseksjonene; matematikkseksjonen, norskseksjonen, naturfagseksjonen og samfunnsfagseksjonen.
Videre skal det lages bemanningsplaner for disse fire enhetene. Bemanningsplanene skal gi en oversikt over hvor mange medarbeidere det er behov for og hvilken kompetanse som trengs.
Dette arbeidet har frist innen 20. oktober.
Det er statsansatteloven § 19, paragraf 1 og 2 som er grunnlaget for oppsigelsene.
Punkt 1 sier:
Statsansatte kan sies opp når oppsigelsen er saklig begrunnet i virksomhetens forhold.
I punkt to sier loven at oppsigelsen ikke er saklig begrunnet hvis arbeidsgiver har en annen passende stilling i virksomheten å tilby den statsansatte.
- Hvordan er prosessen med å si opp ansatte? Hvis en ansatt skal bli sagt opp, hvem vil vedkommende bli kontaktet av og hvilken info vil han/hun få?
- Alle ansatte vil få tett oppfølging av sin leder gjennom hele prosessen, og vil bli holdt orientert om hva som skal skje fremover. Instituttet har ikke kommet så langt i prosessen at vi
har gått ut med informasjon til de ansatte. Det var et møte i LOSAM 20.september, og det skal nå
arbeides med bemanningsplaner, sier Hestnes.
Et halvt års oppsigelsestid
Om man blir overtallig er oppsigelsestiden er på tre måneder hvis man har vært ansatt i mer enn
ett år, og seks måneder hvis ansettelsestiden har vært mer enn to år.
- Prøver NTNU å omplassere ansatte som blir overtallige ved en enhet til andre enheter ved NTNU?
- Ja, NTNU har iverksatt ansettelseskontroll for å styrke arbeidet
med å lete etter annen passende stilling. Dette tiltaket medfører at alle ledige stillinger som
skal lyses ut ved NTNU vil bli sendt til fakultetet for å undersøke om stillingen kan være passende for ansatte som kan bli overtallige.
- Og hvis NTNU ikke lykkes i å finne en passende stilling, hva skjer da?
- Da blir saken sendt videre til Sentralt ansettelsesorgan (Som i prinsippet betyr at vedkommende blir oppsagt av organet. Dette i etterkant av at organet har forsikret seg om at det har blitt lett tilfredstillende etter passende stilling red.anm)
- Statsansatte som blir sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, har fortrinnsrett til
annen passende stilling i staten ifølge Statsansatteloven § 24. Hva menes med
dette? Gjelder dette i alle statlige selskaper?
- Ekstern fortrinnsrett innebærer at en overtallig ansatt har fortrinnsrett til en annen
passende stilling i staten. Med begrepet «staten» menes statsforvaltningen, og ikke
aksjeselskap, statsforetak, stiftelser eller virksomheter organisert etter særlov faller utenfor. Den ansatte må selv søke på ledige stillinger i staten.
- Svært belastende
- Frykter NTNU at det vil bli arbeidsrettssaker som følge av oppsigelser?
- Vi legger stor vekt på at nedbemanningsprosessen skal foregå så riktig og ryddig som mulig, og
at vi kan unngå rettssaker.
Vi vet at nedbemanningsprosesser er svært belastende både for den enkelte ansatte og for
hele arbeidsmiljøet. Vi jobber derfor målrettet med å følge opp arbeidsmiljøene, kartlegge
risikoer og iverksette tiltak. Selv om vi jobber forebyggende, er det ikke til å komme unna at vi
nå går inn i en tøff periode for alle parter, avslutter Hestnes.
- Kan ikke stole blindt på info fra NTNU
Nylig uttalte Lisbeth Aune, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved NTNU til UA at arbeidsgiver skal være den profesjonelle part, men at man ikke skal stole blindt på informasjonen som gis derfra. Hun ønsker ikke ytterligere å utdype hva hun legger i dette da UA igjen tar kontakt, men hun bekrefter at Forskerforbundet ved NTNU får henvendelser fra mange medlemmer som er bekymret for situasjonen.
- Vi svarer ut og følger opp de forespørsler og bekymringer medlemmene har så godt vi kan. Det er imidlertid umulig å forskuttere utfallet av de ulike prosessene, skriver hun i en e-post til UA. Utover dette har jeg ikke ingen utdypende kommentarer, sier Lisbeth Aune.