- Jeg er mest bekymret over at vi nå får en statsråd som ikke har vist særlig interesse for sektoren utenom som innsatsfaktor i økonomien, sier sosiolog Arve Hjelseth.
Arve Hjelseth stemte for regjeringsskifte, men ikke for at Ola Borten Moe skulle bli ny forsknings- og høyere utdanningsminsiter.Foto: Espen Halvorsen Bjørgan
Onsdag kveld meldte Aftenposten at det er Ola Borten Moe som blir ny statsråd for forskning og høyere utdanning. For dem som fulgte med i sosiale medier, var det tydelig at mange var overrasket, lunkne og skuffet over at det nettopp blir Senterpartiets første nestleder som blir ny minister.
Kontrasten er stor til en annen fersk statsråd: Jan Christian Vestre, som blir næringsminister.
«Dersom det stemmer at han blir ny næringsminister, er det helt fantastisk!» jublet NTNU-dekan Monica Rolfsen ved Fakultet for økonomi.
- Det kan f*en ikke være mulig
På twitter skrev Arve Hjelseth:
«Jeg stemte for regjeringsskifte, men ikke for å få Borten Moe som minister for forskning og høyere utdanning. Det kan f*en ikke være mulig. Men; prove me wrong, og start med å legge bort tøvet om arbeidslivsrelevans som finansieringskriterium.»
- Ja, jeg ble overrasket. Men det viser vel bare at distriktsopprøret har slått inn i høyere utdanning, gjennom skjebnen til Nesna. Dermed har sektoren blitt et naturlig satsingsområde , sier Hjelseth til Universitetsavisa.
Sosiologen måtte sjekke om det tidligere har vært noen statsråder fra Senterpartiet med ansvar for høyere utdanning og forskning. Han fant kun én: Anton Skulberg.
Skulberg var kirke- og undervisningsminister i 1972-73 med bakgrunn som professor i næringsmiddelhygiene.
- Det er overraskende mange universitetsansatte som på sosiale medier uttrykte nærmest aversjon mot Borten Moe som statsråd. Hva tror du det kommer av?
- Jeg kjenner ham ikke, men jeg synes han har hatt en del besynderlige utspill opp gjennom årene. Han liker åpenbart å provosere, å få opp temperaturen i den politiske debatten kan være greit.
Hjelseth tror enkelte er skeptiske til Ola Borten Moe fordi han virker litt nasjonalistisk orientert. Han huskes også fordi han gikk inn for egenbetaling for utenlandske studenter.
Frykter nytte framfor dannelse
- Det jeg er mest skeptisk til, er at han ikke har vist noen interesse for sektoren utenom som innsatsfaktor i økonomien. Dannelsesfunksjonen i utdanningssystemet er ikke noe jeg tror han har langt fram i pannebrasken. Men jeg kan ta feil. Jeg er avventende.
På Facebook skrev professor Rune Åkvik Nilsen fra Universitetet i Sørøst-Norge at hvis Ola Borten Moe blir statsråd er det ekstremt provoserende.
«Den mannen kan ikke stave ordet dannelse, dette blir nytte, nytte, nytte.»
Einar Lie, professor i økonomisk historie og tidligere styreleder ved Det humanistiske fakultet, NTNU, var mer forsonlig stemt. For noen år siden var Lie på en forskningskonferanse ved NTNU.
«Moe var invitert til å holde et innlegg om nyere norsk energihistorie. Det var tenksomt og interessant. Vi får se hva han får til», kommenterte han på Facebook.
- Dette blir veldig, veldig bra. Jeg er veldig takknemlig som får muligheten til å ta et av Norges absolutt viktigste felt videre, sier Ola Borten Moe som karakteriserer seg selv som halvstudert røver.
Han viser til at det han kan skilte med er et par mellomfag, et grunnfag og noen andre greier.
- Intellektuell politiker
Tidligere redaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen foreslo allerede for flere uker siden at Ola Borten Moe bør bli forsknings- og høyere utdanningsminister.
- Hans største problem blir i utgangspunktet at han er veldig upopulær i sektoren. Det kan være at han blir en forferdelig minister, men da forstår jeg ikke hva det er bygget på. Jeg hadde vært mer redd for en statsråd som bare jattet med og hadde null visjoner. Selv oppfatter jeg han som en veldig intellektuell og ideologisk interessert politiker, sier Braanen til Khrono.
- Flott at Vestre blir statsråd
Et ubeskrevet blad for mange er næringsminister Jan Christian Vestre. Men ikke for dekan Monica Rolfsen.
- Han vil være en ekstremt sentral person for det som handler om nærings- og industriutvikling for NTNU. Det er utrolig flott at han blir statsråd, sier hun til UA.
Sin unge alder til tross, 35 år, har han rukket over uhorvelig mye. Han overtok den familieeide møbelbedriften som 25-åring. Bedriften er hedret som beste vekstbedrift i Norge, og eieren selv ønsker å erobre verden med sosiale møteplasser. Det vil skape mer tillit og mindre polarisering i samfunnet, sa han i et intervju med FriFagbevegelse i 2017.
Før han overtok familiebedriften var han politisk rådgiver for stortingsgruppa til Arbeiderpartiet og ansett som et stjerneskudd.
I 2011 var han en av de overlevende fra Utøya.
Vestre holder 60 foredrag i året om sine visjoner og hvordan de lykkes. Selv har han blant annet lyktes med å fylle Times Square med stoler og bord: Utemøbler som kan flyttes på.
Ansatte får ta del av verdiskapinga i bedriften. 10 prosent av overskuddet deles på de ansatte som bonus. Dessuten er han opptatt av bærekraft og å gjøre miljøproduksjonen så lite miljøfiendtlig som mulig.
- Industripolitikken de har skrevet om i regjeringsplattformen fikk en mye større troverdighet da jeg hørte at Vestre blir næringsminister, sier Rolfsen.
Hun forteller at han har hatt mye kontakt med miljøet på Raufoss og Gjøvik. Dessuten er han opptatt av den norske modellen, som også er Rolfsens fagfelt.
- Den måten han driver ledelse på, hvor ansatte bidrar, det utløser kreativitet. Han jobber etter prinsippene i den norske modellen. Plutselig har vi nå en statsråd som faktisk har gjort dette i praksis selv.
Sentral person på mange felt
- Hva vil han bety for NTNU?
- Jeg håper NTNU virkelig vil ha mye kontakt med ham. Industriklynga på Raufoss er midt i hjertet for det han jobber med. Han vil være en svært sentral person for det som handler om næringsutvikling og industriutvikling for NTNU. Det gjelder på teknologiområdet og organisasjon og ledelse. Han er også opptatt av design og utemøbler som åpner opp for møteplasser og kommunikasjon mellom mennesker i sosiale byrom, så her er forståelsen av tverrfaglighet potensielt svært stor! Han tar også bærekraft på alvor og bruker 10 prosent av overskuddet i bedriften til sosiale formål lokalt og internasjonalt. .
Deretter snubler vi over en annen NTNU-relevant opplysning. Den handler om Bjørn Arild Gram, ny kommunal- og distriktsminister.
- Han skriver en masteroppgave ved Institutt for moderne samfunnshistorie. Han er allerede utdannet siviløkonom, så dette er vel mer av et «hobbyprosjekt», ifølge Karl Erik Haug, instituttleder ved instituttet der Gram er student.
Gram er 49 år og fra Steinkjer. I dag leder han kommunenes interesseorganisasjon KS.
Han var også ordfører i Steinkjer fra 2007 til 2020.