Asbest på Gunnerusbiblioteket

Ansatte ble eksponert for asbest ved to anledninger: - Her har vi sviktet

Ansatte ved Gunnerusbiblioteket skal ha blitt eksponert for asbest ved to anledninger i løpet av et halvt års tid. NTNU Eiendomsavdelingen svarer at de her har sviktet.

Gunnerusbiblioteket er Norges eldste vitenskapelige bibliotek. Biblioteket ble grunnlagt i 1768.
Publisert Sist oppdatert

Endringslogg torsdag 15.15: Tilsvar fra Polygon er lagt inn i saken.

Ifølge avviksmeldinger Universitetsavisa har fått innsyn i skal ansatte ved Gunnerusbiblioteket ved to anledninger ha blitt eksponert for asbest i løpet av en halvårsperiode. 

Første gang det skjedde var våren 2024. Det skulle skiftes dørlås ved Gunnerusbiblioteket. Hullet der den gamle dørlåsen var, ble stående utildekket etter at arbeidet var ferdig. Ansatte ved Gunnerusbiblioteket valgte å midlertidig dekke hullene med bokteip, skriver innsender av avviksmeldingen. 

Fremdeles ikke tettet 

Da avviksmeldingen ble levert 30.august i år, var hullene i veggen fremdeles ikke tettet, ifølge innsenderen. 

Det var ingen vurdering av mulig asbest i vegg i et bygg man visste delvis inneholder asbest, står det i meldingen.  

Den andre hendelsen som er rapportert inn skjedde i august i år. 

I forkant av arbeidet for ny heis i boktårnet, Gunnerusbiblioteket, ble det konstatert asbest i samme vegg som heisåpningen. Arbeidet med å asbestsanere veggen, altså å fjerne asbesten, ble satt i gang. Det var NTNUs rammeleverandør Polygon som skal ha utført dette arbeidet.

2. september fant en innleid konsulent fra Rambøll asbestrester som sto igjen etter asbestsaneringen. 

Veggen vender ut mot et kontorareal hvor ansatte har oppholdt seg. I to uker skal ansatte ha vært eksponert for asbestrestene ved denne veggen, frem til Gunnerusbiblioteket stengte 3. september i år. 

- Dette forholdet framstår særdeles kritikkverdig, siden arbeidet i 3. etasje ble igangsatt etter at det var funnet asbestrester i 1. etasje, skriver innsenderen av avviksmeldingen. 

Kartleggingen gjort av Rambøll ble lagt fram tirsdag denne uka, og viste over 370 kvadratmeter med asbestplater på Gunnnerusbiblioteket.

NTNUs rammeleverandør Polygon sier til UA torsdag ettermiddag at det ikke stemmer at ansatte har vært eksponert for frie asbestfibre i to uker. Les hele deres svar nederst i saken. 

Svikt i rutinen

Ifølge seksjonsleder Anne Karoline Simonsen i NTNU Eiendomsavdelingen har det vært en svikt i rutinen ved hendelsen som skjedde våren 2024 – da dørlåsen skulle skiftes.

- Vi risikovurderer prosjektene våre, men her har vi sviktet. Det har vært svikt i rutinen, sier hun. 

- Nå når rapporten nå er klar, jobber vi med å utarbeide en plan for gjenåpning av Gunnerudbiblioteket, sier Anne Karoline Simonsen, seksjonsleder i Eiendomsavdelingen.

- Hvorfor skjedde glippen med boring i asbestplatene? 

- Årsaken til dette er rutinesvikt i forkant av arbeidet. Før det ble boret skulle det blant annet vært kartlagt hva slags materiale det skulle bores i, noe det dessverre ikke ble gjort her, sier hun. 

- For ti år siden ble det tatt prøver av veggplater utført av Sintef og Molab i Rana. Prøvene viste et innhold av asbestfibre. Hvorfor det ikke ble utført en helhetlig kartlegging allerede da? 

- Mange av de som jobbet i Eiendomsavdelingen for ti år siden, jobber ikke lenger hos oss. Dette gjør det vanskelig å svare her og nå på hvilke vurderinger som ble gjort for ti år tilbake. Det vi imidlertid kan si nå er at asbestsanering var underlagt strenge krav også på den tiden, sier Simonsen. 

Ifølge seksjonslederen har man ikke grunnlag for å anta at reglene ikke ble fulgt, heller tvert imot.

- NTNU har forholdt seg til gjeldende regelverk også tilbake i tid. Vi har hatt en tett og god dialog med Universitetsbiblioteket gjennom årene for å unngå inngrep i asbest, sier hun. 

- Må innskjerpe sine prosedyrer

I en av avviksmeldingene som kom inn i etterkant av absestsaneringen i høst kritiseres Eiendomsavdelingen: 

«NTNU Eiendom må innskjerpe sine prosedyrer i forbindelse med renoveringsprosjekter, slik at man kan være sikker på at man følger NTNUs egne retningslinjer». 

Ifølge Simonsen tar de kritikken på alvor:

- Når vi har svikt i våre rutiner, gjør vi evaluering for å se på hvordan vi unngår dette i fremtiden. Vi vurderer også om rutinen må endres, for at den skal være god nok.

Seksjonslederen forteller videre at de skal gjennomføre tredjepartskontroll av asbestsaneringen, for at NTNU skal være trygge på at saneringen er gjennomført med høy kvalitet. 

- Samtidig vil dette være en trygghet for oss og ansatte, studenter og publikum som skal tilbake i bygget, forteller hun. 

- Det var NTNUs rammeleverandør Polygon som lot det stå igjen asbestrester i etterkant av saneringen. Får denne tabben noen følger for NTNUs avtale med Polygon?

- Vi har i etterkant av hendelsen fulgt opp vår rammeleverandør i møter. Rammeleverandøren har i etterkant gjort endringer i sine rutiner, for å unngå at dette skjer igjen, sier Simonsen. 

Kjenner ikke til helserisiko

Assisterende bibliotekdirektør Sølvi Karlsen ved NTNU Universitetsbiblioteket sier at de to uheldige hendelsene – byttingen av dørlås og asbestrestene som ble stående igjen – er alvorlig og beklagelig. 

Sølvi Karlsen

- Her har dessverre rutinene ved innvendige byggearbeider sviktet, og jeg skjønner godt at våre ansatte blir urolige. Vi har nå satt i verk flere tiltak for å følge opp de ansatte. Viktigst av alt er at bygget nå er stengt, og ikke blir åpnet igjen før vi er helt sikre på at det er trygt å oppholde seg der, sier Karlsen. 

Hun forteller at de foreløpig ikke kjenner til hvor stor helserisikoen har vært for ansatte og besøkende som har oppholdt seg i de asbest-eksponerte områdene i flere uker. 

- Vi har tett kontakt med Bedriftshelsetjenesten ved NTNU som både har egen kompetanse og kan støtte seg på spesialister i vurderingen av om det som har skjedd medfører fare for ansatte eller besøkende ved biblioteket, sier hun. 

Universitetsbiblioteket samarbeider nå tett med NTNU Eiendomsavdelingen, lokal og sentral vernelinje og Bedriftshelsetjenesten for å følge opp hendelsene. I tillegg sendes det ukentlig ut informasjon til de ansatte om status på prosjektet. 

- Hva skjer videre nå? Hvordan forsikrer dere dere mot at det ikke skjer ytterligere hendelser med asbest i tiden fremover? 

- Det jobbes videre og bygget vil være stengt i en lengre periode. Asbest i høy risikoklasse vil bli fjernet, og det gjøres vurderinger i hvilket omfang asbest skal fjernes utover dette. Vi har tillit til at NTNU Eiendomsavdelingen følger lovkrav og tar nødvendige forholdsregler for å redusere risikoen for ytterligere hendelser. 

Fakta

Dette svarer Polygon

UA tok kontakt med NTNUs rammeleverandør Polygon, som lot det stå igjen asbestrester etter saneringen, men de besvarte ikke UAs spørsmål før publisering. Deres svar er her lagt inn torsdag ettermiddag.

- Ved visuell etterkontroll ble det dessverre oversett mindre biter av asbestholdige plater (eternittplater med hvitasbest) i rammesystemet som holder plater, bekrefter avdelingsleder Per Ytterhus Sognli i Polygon Norway.

Han sier at det ikke finnes noen holdepunkter for varslerens påstand om at ansatte har vært eksponert for frie asbestfibre i to uker. 

- Både våre, og Rambøll (som er innleid tredjepart av NTNU) sine luftprøver, har hatt en konsentrasjon av asbestfibre langt under de grenseverdiene som er godkjent for inneluft, sier Sognli. 

Han mener at det også er helsepsykologisk belatende å bli eksponert for asbest. 

- Å skrive og publisere at noen er eksponert for asbest uten grunnlag, er i beste fall veldig uheldig. Dette kan være med å skape falske antagelser, og kan bidra til å gi store helsemessige bekymringer for de involverte, sier han. 

 

Følg UA på Facebook og Instagram.