Torsdag 10. november skal Studenttinget vedta om de vil inngå en avtale med Adresseavisen om å gi gratis tilgang til avisen for alle NTNU-studenter.
- I Studenttingets arbeidsprogram står det at arbeidsutvalget skal arbeide for at NTNU-studenter skal få gratis tilgang til lokalaviser i sin studieby, sier leder av Studenttinget Astrid Hilling.
Hilling forteller at de ønsker å få på plass avtalen med Adressa så fort som mulig.
- Dersom Studenttinget vedtar avtalen på torsdag, vil NTNU-studenter får tilgang til avisen fra 1. januar 2023, sier Hilling
Adressa vil oppfylle samfunnsoppdraget sitt
Utviklingsdirektør i Adressa, Arnt Christian Wolden, forteller at de er avhengig av brukerbetaling, men at de også ønsker å oppfylle samfunnsoppdraget sitt med å nå ut til studenter.
- Vi er avhengig av at folk betaler for journalistikken vår. Samtidig forstår vi at det er mange studenter som ikke har like stor betalingsvilje for avisabonnement, og at det er mye stoff som ligger bak betalingsmur. Vi ønsker jo å engasjere og nå ut til alle som bor i nedslagsfeltet vårt. Det er også en del av samfunnsoppdraget vårt å nå ut til studentene, sier Wolden.
Skal opprettholde Schibsted-avtale så lenge tilbudet er gratis
Studenttinget har allerede en avtale med Schibsted, som gir NTNU-studenter gratis tilgang til Aftenposten, VG, E24, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad hvis man er logget på NTNUs nettverk, hjemmefra eller på campus. Hilling forteller at avtalen med Adressa ikke vil påvirke den nåværende avtalen med Schibsted.
- Vi vil fortsette å opprettholde avtalen Schibsted så lenge tilbudet er gratis. Schibsted har lagt fram en ny strategi som vil innebærer betaling, men de jobber fortsatt med å utvikle denne. Når det blir en betalingsløsning vil Studenttinget si den opp, sier Hilling.
Adresseavisen var også en del av avtalen med Schibsted i 2016, men de valgte å trekke seg ut av avtalen. Wolden forteller at med Schibsted-avtalen kunne både studenter og ansatte få tilgang til Adressa.
- Som nevnt er vi avhengig av brukerbetaling, og vi mener at de som er ansatt kan betale for journalistikken. Derfor må man benytte student- eposten for å bekrefte at man er student før man får gratistilgang, sier Wolden.
Lokalavis i Gjøvik og Ålesund
Hilling avslutter med at det har vært opp til stedlige ledere i Gjøvik og Ålesund å snakke med lokalavisene i deres byer.
- Vi har hovedsakelig jobbet med å få på plass gratis lokalavis i Trondheim, etter at forrige arbeidsutvalg startet en dialog med Adressa. Vi har latt det være opp til stedlig leder i Gjøvik og Ålesund å snakke med deres lokalaviser, sier Hilling.
Stedlig leder i Gjøvik, Ingunn Hatlehol Andreassen, forteller at de har vært inne på tanken, men at de ikke per nå har tatt noe kontakt med Oppland Arbeiderblad.
- Vi tenker å diskutere det innad i arbeidsutvalget på nyåret, og om vi kommer frem til der at vi vil ha en lignende avtale på Gjøvik, kommer vi til å ta kontakt med OA for å diskutere mulighetene da, skriver Andreassen i en e-post til Universitetsavisa
Stedlig leder i Ålesund, Ole-Markus Simonsen, skriver i en e-post til Universitetsavisa at de allerede har et tilbud med Sunnmørsposten. Tilbudet går ut på at studentene betaler 1 kr for Sunnmørsposten ut skoleåret. Abonnementet gir tilgang til alt digitalt innhold, som inkluderer alle pluss-saker, e-avisa, arkivtilgang, videoinnhold, direktesendinger og podkaster.