Dekan Ingrid Schjølberg ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk satt og så på NRK-programmet Sløsesjokket med Christian Strand. Da hun så hvor mye brukte møbler som folk bare kvittet seg med ble hun sløsesjokkert selv.
- Det er helt enorme verdier som bare kastes. Det var en skikkelig vekker. Vi var midt i en prosess der vi skulle innrede et nytt bygg og tenkte: Det kan vi gjøre med gjenbruk, forteller Schjølberg.
Det er snakk om rundt 1000 kvadratmeter i Holtermannsvegen 2 i Trondheim, fordelt på tre etasjer. I første etasje får Institutt for teknisk kybernetikk 63 leseplasser. De går til førstetrinnet på de to-årige masterprogrammene kybernetikk og robotikk, og industriell kybernetikk.
Egeninnsats sparer stort
Schjølberg forteller at hun kontaktet arealkontakt Jan Håvard Ryen ved IE-fakultetet som ble veldig inspirert og engasjert over muligheten til å bidra til bærekraft. Til sammen har IE-fakultetet spart 962.600 kroner ved å ty til gjenbruk og egeninnsats. En tredel av dette er den egeninnsatsen som er lagt ned i framføring av elektriske uttak.
- Det er ikke bare lett å skulle finne stoler og bord til så mange, på såpass kort tid. Det må litt kreative løsninger til når man skal få litt her og litt der, forteller arealkontakt Ryen.
Han forteller at han fikk hjelp fra gjenbrukstorget ved NTNU og Randi Tiller ved eiendomsavdelingen til NTNU. I tillegg drev fakultetet og gjorde noen endringer i sine egne lokaler og der var det også noen ting å hente. God hjelp fikk han også fra driftsteknikeren Roy Hybertsen ved IE-fakultetet som kjente til hva de hadde lagret selv.
- Det er både en kreativ innsats og en kabal som må gå opp. Nå tror jeg det er ganske skrapa rundt omkring, så om jeg hadde fått det samme prosjektet i dag hadde det blitt vanskelig, sier Ryen.
Mye gjenbrukes ved NTNU
Han sier prosjektet har vært veldig gøy og at det er godt å se resultatet av det de gjør, ikke minst når de som skal bruke bygget er veldig fornøyd. Han sier også at han er glad for å ha fått høre fra eiendomsavdelingen at det er lite som kastes av møbler ved NTNU.
- En del legges ut på gjenbrukstorget og ofte gis gamle ting bort til ansatte. Det meste som kan bli brukt, brukes igjen. Noen ting blir for gamle, men da kan de gjenvinnes eller demonteres for deler.
Ryen sier det har krevd en del arbeid, men når man ser på hva de sparer, er de arbeidstimene ganske billige. Dekan Schjølberg håper dette kan inspirere andre i lignende situasjon til å tenke gjennom om dette er noe de kan få til.
- Mange tenker nok at det er veldig ressurskrevende og vet ikke helt hvor man skal gå for å finne ting. Med litt latskap, så kan mye ende opp med å kastes. Dette viser at det ikke trenger å skje.