For rundt to uker siden ble det postet et bilde av en kontainer full av tilsynelatende brukbare stoler på Gløshaugen i Facebook-gruppen Dumpster Diving & Foodsharing Trondheim med over 10 000 medlemmer.
Flere reagerte på at universitetet velger å kvitte seg med stolene og stiller spørsmål ved hvorvidt dette rimer med NTNUs bærekraftambisjoner. Fei Song er phd-kandidat ved NTNU og det var hun som opprinnelig la ut bildet i Facebook-gruppen.
- Jeg er aktiv i dumpster diving-gruppen. Der pleier man gjerne å legge ut om man finner noe som har blitt kastet og som man tenker noen kanskje kan være interessert i. Jeg syklet forbi og så konteineren full av det som virket å være fine stoler som kunne være fint brukbare, forteller hun.
Kommer fra Institutt for elektroniske systemer
Kontaineren har lenge stått utenfor Elektrobygget på Gløshaugen der Institutt for elektroniske systemer (IES) og Institutt for teknisk kybernetikk (ITK) har sine kontorer. Begge institutt opplyser at de har kastet ting de som ble vurdert som slitt. De stolene som Fei Song og flere reagerte på synes å komme fra IES.
- Vi oppgraderte et møterom med nye møbler. Teknisk sjef ved instituttet prøvde da å se på muligheter for gjenbruk, men uten hell. Vi tar gjenbruk på alvor og prøver alltid å få brukt ting på nytt eller å gi det bort, men det er ikke alltid det funker, forteller leder ved IES, Thomas Tybell.
Han forteller at de tok kontakt med vaktmesterne som kom og fjernet stolene etter de fant ut at de ikke kunne bruke dem selv.
Plassmangel problem med gjenbrukstorg
Naboinstituttet ITK forteller at de også har kastet noen stoler og bord. Instituttleder Sebastien Gros opplyser at de kastet dem som var slitt og at resten ble tilbudt studenter og ansatte, der det meste ble plukket opp, før resten havnet i kontaineren.
NTNU har et gjenbrukstorg der gamle møbler kan legges ut for henting av andre ved NTNU. Men det er ikke noe eget lager for disse møblene og de blir stående fram til henting.
- Vi har ikke plass til å lagre gamle møbler, vi må prioritere å bruke våre arealer til våre kjerneoppgaver, forteller Tybell.
Sjefsingeniør ved ITK Stefano Brevik Bertelli opplyser om samme problemstilling.
- Overskuddsmøbler blir stående i ganger og korridorer i mangel på egnede lagringsareal for NTNU generelt. Ansatte og studentorganisasjoner får tilbud under «førstemann til mølla»-prinsippet med å forsyne seg. Problemet med resterende studentmasse er at disse ikke automatisk har tilgang til våre arealer, skriver Bertelli til Universitetsavisa.
Studentorganisasjon henter gamle møbler til studenter
Fei Song, som fant stolene, er også frivillig i studentorganisasjonen Restore. De tar imot møbler, restaurerer dem og så gir dem videre til studenter som har behov for møbler. De har til og med en bil som henter større møbler på avtale.
- Vi tar ting som kanskje er litt ødelagt og restaurerer det sånn at det kan brukes på nytt. Vi restaurerer nesten alt av møbler og vil gjerne at folk og institutter tar kontakt om de har ting de vil kvitte seg med, forteller hun.
Instituttlederne forteller at de ikke har kjennskap til Restore, men begge sier at de synes det er en god ide og at de kommer til å tipse om gruppa til vaktmestere og lignende. Fei Song forteller at organisasjonen trenger mer eksponering.
- Det er nok ikke veldig mange som kjenner til oss, vi har bare holdt på i noen få år og det er nok flest internasjonale studenter som bruker Restore. Mange av de er her bare en kort stund og trenger møbler å låne, sier hun.
Hun forteller at det er viktig at alle tenker mer på gjenbruk.
- Å produsere nye møbler er ressurskrevende. Ved å gjenbruke kan vi unngå overforbruk og legge mindre press på klima og miljø. Det er viktig å forlenge varigheten på ting så mye vi kan. Billige Ikea-møbler som mange studenter kjøper kommer nok ikke til å vare 100 år, men hvis man holder det ved like kan det hvertfall vare et tiår, konkluderer hun.