Ytring

Våren kommer alltid

Når Israels folkemord mot palestinerne eskalerte i oktober i fjor sa en tidligere prest og kollega noen få ord, som gir merkelig stor trøst og håp: Våren kommer alltid, med nye, grønne skudd.

Et spørsmål som ikke ble tatt opp under debatten i Samfundet, er om NTNU kan finne andre samarbeidspartner og inntektskilder enn våpenindustrien, på kort og lang sikt, skriver representantene for Akademisk nettverk.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Nå som 7 oktober nærmer seg vil vi minnes og hedre de drepte og de som fortsatt lider. Vi fortsetter å stå sammen med de barn og voksne som skal en dag bygge opp igjen Gaza og frigjøre Palestina.

Det er for oss en kjensgjerning at ingen hadde behøvd bli drept nå hvis amerikanske og vestlige lands leder hadde tvunget Israel å etterleve internasjonal lov og rett.

Da gir det stort håp at land i Asia, Afrika og Latin-Amerika finner sammen i arbeid for å styrke FN og internasjonal lov, gjennom å demokratisere organisasjonen og begrense USAs og vestlige lands dominans. Sør-Afrika leder anklagen mot Israel for folkemord i den internasjonale domstolen, som 19.juli minnet verden at Israels okkupasjon av Øst- Jerusalem, Vestbredden og Gaza er ulovlig og må opphøre.

Nå har FNs Generalforsamling 19. september vedtatt en resolusjon, fremarbeidet av palestinere, som krever at Israel avslutter okkupasjonen av Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem i løpet av de neste 12 månedene.

Også her i Trondheim og ved NTNU har mye blitt gjort for å fremme rettferdighet for palestinerne. Vi oppsummerer det her, og benytter anledningen til å invitere flere studenter og ansatte til fortsatt engasjement, da arbeidet fortsetter!

Siden oktober 2023 har Studenter for Palestina i Trondheim drevet en kampanje, som i over 120 dager var sentrert omkring teltleiren på Gløshaugen. Leiren har vært et sted for fellesskap, trøst, glede, motstandskraft og håp, midt i den tunge sorgen som palestinske studenter og ansatte bærer med seg.

Sammen med Akademisk nettverk for Palestina har studentene også oppnådd tre av fire krav til NTNUs Styre, men kravet om at NTNU må fryse samarbeidet med Kongsberg Gruppen gjenstår. Det gir dog håp at Styret nå er klart over sitt ansvar i forhold til internasjonal lov, selv om de ikke ser anledning til å fryse samarbeidet med bedriften som produserer de våpen som brukes i Gaza nå.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Studentene begynte denne uken med nedbyggingen av leiren, men nestleder i Studenter for Palestina, Lise Behné Eie, har gjort det klart at dette ikke skal sees på som et nederlag, men heller et varsel om at de ikke lenger anser passiv aktivisme som riktig verktøy. Studentene har varslet at de derfor må vurdere nye aksjoner og sivil ulydighet for å få NTNU til å lytte. Stillheten fra NTNU når det gjelder Kongsberg Gruppen gjør dette nødvendig.

Det gir da stort håp at studentene har fått støtte fra Studentersamfunnets ledelse () og mange av NTNUs studenter og ansatte – og fra Natur og Ungdom og Fosen aksjonen mot utbygging av vindkraftverk på samisk land, folk som vet godt hva kolonisering innebærer og hvor viktig solidaritet er.

Dertil har en gruppe jødiske nordmenn funnet sammen om fem krav rettet til de norske og israelske regjeringene, som de har kommunisert til media: (Klassekampen 23 september 2024, s. 19; også s. 8-9)

1. Et fritt Palestina – vi krever umiddelbar og permanent våpenhvile samt at det må bli slutt på den Israelske okkupasjonen av palestinsk jord.

2. Ingen norske våpen til Israel.

3. Norge må trekke seg ut av investeringer i Israel.

4. Ytringsfrihet: konstruktiv kritikk mot staten Israel er ikke anti-semitisme.

5. En rettferdig fremtid for alle som bor i regionen.

Til sist: blant våre krav til NTNUs Styre er det et som særlig retter seg mot fremtiden: gjenoppbygging av Gazas universitet og høyskoler. Alle fysiske universitetsbygninger er totalt ødelagt, men de lever videre gjennom sine ansatte og studenter, og som juridiske enheter. Norske universiteter og Gazas akademiker går nå sammen om å hjelpe studenter fullføre studier og gjenoppbygge universitetene. Det kan bare skje i et Gaza i fred og i et fritt Palestina.

Våren kommer!