gløshaugen

Denne bedriftspresentasjonen hadde gjester noe utenom det vanlige

Bedriften Nofence brukte geiter for å lokke studentene til sin presentasjon på Gløshaugen.

Der bedrifter ofte lokker med gratis kaffe på stripa, ble det her lokket med gressende geiter.
Publisert Sist oppdatert

Det er daglidags at Gløshaugen befolkes av notorisk sta skapninger, men denne tirsdagen var det ikke akademikere som trakk studentene. Ved bruk av firbeinte lodne venner håpet firmaet Nofence å tiltrekke seg NTNU-studenter, gjerne med matematiske kunnskaper utover Alf Prøysens velkjente geitekilling.

Og det var mer enn ti studenter som syntes det var greit med geit på bedriftspresentasjon. Fra sitt bakre vindu kunne Universitetsavisas journalister observere drøssevis av studenter komme bort for å finne ut om geiter er like ålreite dyr som sauer.

GPS har erstattet gjeteren

Malin Kildal sto bak bedriftspresentasjonen. Hun jobber som softwareutvikler i Nofence. Hun skulle demonstrere hvordan selskapet lar beitedyr trygt gå til seter og gjøre seg fete uten å bekymre seg for underbroboende troll, eller mer relevant, å være inngjerdet.

Malin Kildal har selv bakgrunn fra NTNU, nå jobber hun for Nofence.

Geitene på beite blir utstyrt med en klave rundt halsen med GPS. Man kan dermed holde koll på dyreflokken gjennom en virtuell innhegning uten fysiske gjerder. Gjennom en app på telefonen setter du opp grensene du ønsker at geitene skal holde seg innenfor. Hvis geitene beveger seg utover disse grensene, utløser klaven en lyd som blir lysere og lysere. Hvis geitene ikke går tilbake, får de ett støt.

Det var ikke bare lett å få sjenerte geiter med små killinger ut av bilen.

Svært fornøyd bonde

Bonde Anders Strand fra Elset gård på Byneset hadde med seg geiter og geitekillinger. Han har benyttet seg av klaveteknologien siden 2016, og han er svært fornøyd med teknologien.

- Geitene forstår signalene etter noen ganger og jeg unngår dermed at geitene beveger seg utenfor området jeg har satt opp, sier han.

Bonde Anders Strand fikk stor respons fra geitene når han lokket med mat.

Noen av studentene som har samlet seg for å se på geitene er kybernetikk-studentene Peder Mæland, Andreas Hellum og Anja Burtonwood.

De er imponert over teknologien og ser ikke bort ifra at de kunne tenke seg å jobbe med teknologi som dette når de er ferdigutdannede om noen år.

- Det de driver med her er spot on for vårt studie, sier Mæland.

Studentene Peder Mæland, Andreas Hellum og Anja Burtonwood nyter sol og dyreliv.