Bekrefter at Hovedbygningen står på kuttlisten om det blir overskridelser: - Kun fordi KD krever det
Kvalitetssikringsrapporten av campusprosjektet er nå klar. Ombygging av Hovedbygningen kan bli tatt ut hvis det blir overskridelser i prosjektet, men direktør for organisasjon og infrastruktur, Bjørn Haugstad, tror det skal mye til før man kommer dit.
Bjørn Haugstad er klar på at det skal mye til før det nye knutepunktet kuttes fra prosjektet.Foto: Espen Halvorsen Bjørgan
Analyseselskapet Concreto har gjort en analyse av Campusprosjektet slik det foreligger i dag, og vurderer blant annet i rapporten om prosjektet er kostnadseffektivt.
Concreto tilrår en rekke tiltak for å redusere risiko og eller kostnader i prosjektet. En sentral tilråding gjelder gjennomføringsplanen. De foreslår justeringer i planen for å sikre fleksibilitet, blant annet slik at delprosjekt 6, Humsam, kan gjennomføres.
Dette skjer ved å tillate nødvendige kutt og tilpasninger ved andre delprosjekter underveis.
Som risikoreduserende tiltak anbefaler Concreto å ha en kuttliste med reduksjoner i det planlagte nybygget for logistikksentral og grafisk senter (delprosjekt 3). De foreslår også reduksjoner i det planlagte nybygget for Institutt for materialteknologi, felles læringsstrøk og drift (delprosjekt 2).
I tillegg foreslår de å ta ombygging og nybygg av Hovedbygningen (delprosjekt 5) ut av prosjektet.
Det er forventet at man skal spare 1280 millioner ved hjelp av disse tiltakene. Dette følger kravet satt av Kunnskapsdepartementet om at kuttlisten skal dekke 10 til 15 prosent av prosjektet.
Har ombygging av Hovedbygningen på kuttlista
Fakta
Kvalitetssikring KS2
Denne rapporten er en ekstern kvalitetssikring KS2 av prosjektet NTNU campussamling («NCSprosjektet»).
Rapporten er gjort av Concreto
Formålet er å gi oppdragsgiver Kunnskapsdepartementet (KD) og Finansdepartementet (FIN) en uavhengig vurdering av prosjektet og styringsgrunnlaget.
Delprosjekt 5 er ombygging og nybygg av Hovedbygningen, som skal være et hovedknutepunkt. Byggingen her skulle ifølge planen foregå i 2027-2028.
Direktør for organisasjon og infrastruktur, Bjørn Haugstad, er klar på at selv om Hovedbygningen fortsetter å stå på kuttlista, er det mye som skal til før man kommer dit.
- Delprosjekt 5 er satt opp på planen fordi vi var nødt til å fylle kuttlisten til et visst beløp. Alle andre kutt i den størrelsesordenen vil true prosjektet, som først og fremst er å samle fagmiljøene ved Gløshaugen, sier Haugstad.
Han er klar på at det lå nederst på den lista som de sendte inn, og han tror det skal mye til før man kommer til det punktet.
- Men man må være forberedt på at det som puttes på kuttlista kan bli kuttet. Dette betyr likevel ikke at det ikke blir noe av, det er fortsatt en del av NTNUs masterplan, sier han.
Samtidig begynner det å bli mange prosjekter som er tatt ut av campusprosjektet, som for eksempel Vitenskapsmuseet oppgradering. Dette gjør at det begynner å hope seg opp av prosjekter som NTNU må finne andre løsninger for å finansiere.
Flere år til man vet
Kuttet med å ta ut Hovedbygningen besluttes senest fjerde kvartal i 2026, ifølge rapporten. Haugstad er dermed tydelig på at tiden vil vise om oppgradering av Hovebygningen kuttes eller ikke.
Etter dette gir gjennomføringsplanen ingen andre muligheter for å balansere eventuelle overskridelser ved å kutte i omfanget til DP6, som er nybygget som Humsam skal flytte inn i.
Konsekvensen av dette er at det vil undergrave det prosjektutløsende behovet knyttet til flytting av NTNUs virksomhet fra Dragvoll til Gløshaugen.
Concreto er altså enig i at det er bedre å droppe ombyggingen av Hovedbygningen enn å måtte risikere å ikke kunne gjennomføre flyttingen fra Dragvoll på grunn av økonomiske overskridelser.
I rapporten har Concreto gjort en analyse der de anbefaler en styringsramme og kostnadsramme for prosjektet. Selve denne analysen er unntatt offentlighet.
Concreto har imidlertid falt ned på at campusprosjektet har samfunnsmessig nytte, og at det anbefales gjennomført.
Har ønsket å omfordele reserver
Statsbygg har ønsket å kunne omfordele reserver mellom delprosjektene, men dette avviker fra KDs føringer. Concreto anbefaler at KDs modell fastholdes, og at det ikke skal være mulig å omfordele reservene.
Concreto anbefaler at styringsrammen etter
investeringsbeslutning fordeles på de respektive
delprosjekter, men en overordnet reservepost som
prosjektdirektør/Statsbyggs prosjekteier disponerer.