Stort trykk på studentboliger i Trondheim

- At noen står uten bolig akkurat når de kommer vet vi jo at skjer, og det er ikke alle som får bo hos oss.

- Hvis du har fått studieplass, så kom. Det ordner seg til slutt, sier Aspås
Publisert Sist oppdatert

- Det er veldig mange som ønsker å bo hos oss. Spesielt nå når det private boligmarkedet er preget av så høye leiepriser. 

Lisbeth Glørstad Aspås er konstituert Administrerende direktør i Sit.

Lisbeth Glørstad Aspås er konstituert Administrerende direktør i Sit. Hun vet at tiden før immatrikuleringen er hektisk. Da fylles Trondheim opp med nye studenter, og mange ønsker å bo på studentbolig gjennom Sit.

I mai/juni flytter studenter ut, og i juli/august flytter nye inn. Nå har de et kort vindu til å gjøre alt klart, for de kommende ukene blir hektiske.

De aller fleste studentene ønsker å bo gjennom Sit. Det vitner de lange interessentlistene godt om. Men det er ikke alle som får plass, og Aspås bekymrer seg for at mange studenter må ta til takke med dårligere standard eller leiepriser som ikke passer en studentøkonomi.

Stort trykk på studentboligene, og Trondheim er verst

Det er naturlig nok størst trykk i Trondheim og Sit har for tiden ingen ledige boliger i denne studiebyen.

- I Gjøvik opplever vi at det er mer balanse i markedet, så der har vi faktisk 10 ledige boliger akkurat nå. I Ålesund også har vi 25 ledige, sier Aspås. 

- At noen står uten bolig akkurat når de kommer vet vi jo at skjer, og det er ikke alle som får bo hos oss.

Hun er likevel opptatt av at studenter ikke skal bekymre seg alt for mye dersom bolig ikke er på plass ved studiestart, for det finnes nødløsninger i Trondheim. Initiativet Tak over hodet stiller med rimelige bo-tilbud både på Hotell Lerkendal og Rumi Hostel. 

- Erfaringen fra tidligere år er at det løser seg innen et par dager, opptil en uke. Det er mye som skjer akkurat i denne tiden. Det kan være studenter som ikke har kommet inn på studiet de ønsket seg, eller ombestemmer seg, og må derfor si opp boligen sin. Så normalt har vi rundt 100 boliger som blir ledige akkurat rundt studiestart.

Prisvekst gir større trykk

Både boligmarkedet og leiemarkedet har vært preget av stor prisvekst. Det passer dårlig for en studentlommebok. Men også Sit har måttet skru opp prisene, grunnet økte rente- og energikostnader. 

- Men det er ikke i nærheten av å være den prisveksten som vi har sett i det private. Hos oss har vi vært nødt til å sette opp prisene med ca 5%, men vi jobber hele tiden for å holde leieprisen så lav som mulig, og inntektene skal tilbake til studentene i form av studentvelferd.

Sit Bolig har ikke økt utleieprisen i noen vesentlig grad på mange år, og flere oppjusteringer ligger heller ikke i kortene for den nærmeste fremtiden. 

- Så er det jo slik at det er behov for flere studentboliger. Det er alltid mange på interessentlistene til våre boliger og det er derfor åpenbart at studentene foretrekker studentboliger gjennom Sit. 

For øyeblikket er det flere utbygginger på gang. På Gjøvik ble det ferdigstilt flere studentboliger nå i sommer, i tillegg til at det bygges enda mer. I Trondheim bygges det i Klostergata 56 som vil bli ferdig i løpet av vinteren, og et stort prosjekt med over 800 boliger på Nardo vil stå klart i 2027.

Sit er klare 

Om bare noen uker vil studiebyene fylles opp av forventningsfulle studenter, men Aspås tar det med stoisk ro.

- Vi har mange års erfaring med akkurat dette, så vi er veldig klare. Og selv om ikke alle kan få plass hos oss, så finner studentene seg plasser å bo, sier Aspås. 

- Erfaringen vår fra tidligere er at det order seg for alle til slutt. Men at noen står uten bolig akkurat når de kommer vet vi jo at skjer.

Aspås mener det er viktig at studentene får en positiv start på studielivet. Derfor rigger Sit seg nå med flere sommervikarer som skal stå klare for å gjøre innlosjering i de tre studiebyene så god som mulig for studentene. 

- Hvis du har fått studieplass, så kom. Det ordner seg til slutt, avslutter hun.

Følg UA på Facebook og Instagram.