Eks-professor tiltalt for brudd på sanksjoner: Nå starter rettsaken mot ham
PST startet etterforskning vinteren 2019 blant annet for mistanke om at han skal ha gitt Iran informasjon som bidrar til framstilling av masseødeleggelsesvåpen. - Storm i et vannglass, sier tiltalte.
Det er bak denne døra inn til Nano-mekanisk lab at den tiltalte skal ha invitert to gjesteforskere fra Iran. Her skal datainnbrudd ha skjedd.Foto: Kristoffer Furberg
I januar 2019 kunne Universitetsavisa avsløre atto fast vitenskapelig NTNU-ansatte med bakgrunn fra Iran var satt under etterforskningfra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De var blant annet mistenkt for at de kan ha gitt Iran informasjon som bidrar til framstilling av masseødeleggelsesvåpen. De to ble øyeblikkelig suspendert fra sine stillinger.
Mandag starter rettssaken mot ham i Oslo tingrett.
Advokat: - Han stiller seg uforstående
Tiltaltes advokat i fjor, Brynjulf Risnes, sa til Universitetsavisa at hans klient stiller seg nokså uforstående til tiltalen.
- Han er svært overrasket, og oppfatter at den bygger på en stor misforståelse. Han har aldri foretatt seg noe som ville kunne bidra til å fremme Irans atomvåpenprogram, sa Risnes i september i fjor.
På spørsmål om hvordan han vurderer påtalemaktens sak svarte advokaten slik:
- Jeg synes tiltalen er å trekke saken litt vel langt. Når det gjelder eksportkontroll er tiltalen å trekke dette litt vel langt. Jeg har et godt håp om at vi gjennom videre dialog skal kunne ta ned saken noe.
- Ga forskere fra Iran adgang til sensitiv lab
Den tiltalte forskeren inviterte fire gjesteforskere fra Iran, som mellom februar 2018 og juli 2019 hadde opphold av ulik varighet vedNTNU.
Ifølge tiltalen sørget mannen for at iranerne fikk tilgang til laboratorier hvor blant annet elektronmikroskopet instrumentet SEM sto plassert. Dette kunne ifølge tiltalen tjene til å utvikle Irans militære evne.
Mikroskopet står på en liste over utstyr og materiale som er forbudt å eksportere til Iran som følge av internasjonale sanksjoner. Det er også forbudt å gi opplæring til iranere i dette.
Den tiltalte 49-åringen, som sluttet vedNTNU høsten 2020, er i dag bosatt i Qatar, ifølge tiltalen.
Risikerer 10 års fengsel
Strafferammen for tiltalen er på opp til 10 år. Men det er dersom man legger alle eventuelle regelbrudd opp på hverandre, ifølge advokat Risnes. Han uttalte til UA at klienten oppfatter den tiltalte saken som en storm i et vannglass.
- Det ble ikke søkt om eksportkontroll ved tilfelle, her er det spørsmål om han burde gitt mer informasjon slik at NTNU som arbeidsgiver skjønte at det skulle vært levert inn en slik søknad. Uansett er han tydelig på at det det eventuelt skulle vært søkt om lisens for, helt irrelevant i forhold til Irans atomvåpenprogram.
- Hva med at han skal ha invitert inn to gjesteforskere i et høysensitivt laboratorium og der fasilitert overføring av data ut av NTNU?
- Dette sier han gjaldt ikke-sensitiv informasjon, sa advokat Risnes ifjor.
Oslo tingrett har satt av tre uker til behandlingen av saken.