Helgasetr

I Vangslunds gate 2 har nye Helgasetr reist seg.

Om et drøyt halvår skal NTNUs helse- og sosialfag samles her med Sits idretts- og serveringstilbud.

Den oransje trappa går gjennom hele bygget, her sett fra femte etasje. Alle glassveggene og det åpne rommet i midten av bygget gjør at man også kan se tvers gjennom og ut mot fjorden på andre siden. På balkongen ser vi Lars Kristian Holgersen i Sit.

Byggets seks etasjer og to underetasjer skal fordeles mellom NTNU og Sit.

NTNUs behov har endret seg mye fra starten av prosjektet, og de har blitt mange flere som skal inn i bygget.

De ansatte er bekymret for plassen, og mangler allerede kontorplasser til alle.

Bli med inn i nye Helgasetr. Bygget har seks etasjer, i tillegg til to underetasjer. Fram til heisene er i drift brukes denne trappa for å bevege seg mellom etasjene.

Bli med på omvisning i de nye lokalene.

Bli med inn i nye Helgasetr

Etter tre år med riving og bygging nærmer nye Helgasetr seg innflytningsklart. 

Publisert Sist oppdatert

Siden høsten 2020 har Vangslunds gate 2 vært en byggeplass. Prosjektet som tidligere gikk under navnet Elgesetergate 10 nærmer seg endelig innflytningsklart, med ferdigstillelse våren 2024. 

De nesten 19 000 kvadratmeterne på Helgasetr skal fordeles mellom NTNU og Studentsamskipnaden (Sit). Her vil det bli undervisningsrom, kontorer, treningssenter og areal for studentfrivilligheten. 

LES OGSÅ: Helgasetr mangler fremdeles kontorplasser til ti ansatte

LES OGSÅ: Åtte av ti ansatte negative til kontorfasilitetene på Helgasetr - frykter for konsentrasjonen på flermannskontor 

- I dette bygget har vi tenkt mye på sambruk. Kanskje NTNU vil timeplanlegge å bruke noen av Sits rom til undervisning, også er det treningsrom ellers, sier Terese Brekke, NTNUs prosjektleder for Helgasetr. 

Prosjektledere for Helgasetr Terese Brekke fra NTNU og Lars Kristian Holgersen fra Sit.

Hun forteller at det er gull verdt for NTNU å ha Sit med i bygget med sine treningsarealer. 

- Her kan ergoterapauter, fysioterapauter, barnevernspedagoger og  sosionomer som skal ha ferdighets- og bevegelsestrening benytte Sits treningsarealer til undervisningsformål, sier Brekke. 

NTNU skal ha de øverste etasjene, og benytter arealer fra toppetasjen i sjette og nedover. Sit vil i hovedsak ha sine arealer fra andre etasje og helt ned til andre underetasje.   

Bli med UA på befaring i det nye bygget! 

Vi starter i sjette etasje, i et av de nye undervisningsrommene. Her skal det være plass til 100 studenter, med utsikt mot Hovedbygningen på Gløshaugen. - Ingen arealer er dedikert til spesielle fakultet og institutt, så her kan alle booke rom. Men når timeplanene legges vil rommet bookes etter nærhetsprinsippet, sier prosjektleder Terese Brekke.
- Dere vil se hele veien nedover i bygget at det er mye glass her, forteller Brekke. Flate glassvegger er dårlig for akustikk og klang, og derfor er glassveggene til dette undervisningsrommet skråstilt. Glassene skal også frostes i henhold til krav for universell utforming.
Alle enhetene vil få sine egne tekjøkken. - Her kan man hente kaffen sin, ta en prat eller sette matpakken i kjøleskapet. Men det blir ikke plass til å spise lunsj for alle her, og det er heller ikke meningen, forteller Brekke. Sosiale soner og kantinen skal til sammen dekke behovet for de ansatte.
Videre i sjette etasje finner vi NTNUs åpne kontorlandskap, med utsikt mot fjorden, Nidarosdomen og Studentersamfundet. Her ser vi kommunikasjonsmedarbeider Anette Bersås i Campusutvikling NTNU, som også er med på omvisningen.
Innerst i lokalet finner vi en serie enekontor. I tillegg vil det være flere lignende, små multirom tilgjengelig for de ansatte for blant annet stillearbeid og møter.
De heldige få NTNU-ansatte som får enekontor kan få denne utsikten.
Mange sosiale soner vil plasseres på balkongene vendt mot midten av bygget. En balkong med planlagt sosial sone kan såvidt sees helt til høyre i bildet, og på motsatt side over den oransje trappa. Her vil det blant annet stå sofagrupper.
Dette større kjøkkenet skal være et fellesrom for de to instituttene som skal bo i bygget, men det blir ikke plass til å bruke det som felles lunsjrom for alle de 200 ansatte. - Bruken av rommet blir opp til dem. Man kan også tilrettelegge for møter her, sier Terese Brekke.
Gjennom hele bygget er det plassert vannkraner. Et ønske fra studentene har vært å få flere vasker tilgjengelige, med kranen utformet slik at man enkelt kan fylle vannflasker. - Og vi har jo nettopp vært gjennom en pandemi, så vi har lagt til rette for at man skal kunne vaske hendene ved behov, sier Brekke.
Den oransje trappa går gjennom hele bygget, her sett fra femte etasje. Alle glassveggene og det åpne rommet i midten av bygget gjør at man også kan se tvers gjennom og ut mot fjorden på andre siden.
I dette undervisningsrommet skal det plasseres skjermer på hvert bord, og et tilsvarende rom bygges i nabobygget på Øya helsehus. Slik kan forelesninger skje simultant i begge rom. - Vi kan ikke bygge et stort rom til 4-500 stykker som kun brukes noen få ganger i året. I stedet kan disse rommene kobles sammen, og så kan de kjøre en felles undervisning, forteller Brekke.
Dette er en treningsleilighet, med ett soverom, kjøkken/stue-løsning og bad. - I dag er det ikke plass til alle på sykehus og eldrehjem, og mer og mer behandling vil skje hjemme hos folk. Studentene som skal lære dette kan øve seg her, forteller Brekke.
Vi beveger oss ned til andre etasje, og den første av tre etasjer med treningssenter for Sits medlemmer. Dette er et av de store flerbruksrommene, hvor det vil stå møller, spinningsykler og andre treningsapparater.
Sits prosjektleder for Helgasetr, Lars Kristian Holgersen, viser vei ned til første underetasje i treningssenteret, hvor det skal være trygt å slippe tunge vekter i gulvet. Dette skulle bli Sits tredje treningssenter, i tillegg til sentrene på Gløshaugen og Dragvoll. - Mens man ventet på dette bygget inngikk man en leieavtale på Portalen, men det gjenstår å se om Portalen avvikles nå eller ikke. Vi skal dekke behovet til mange studenter, forteller Holgersen.
I første underetasje finner vi også klatrehallen, med en liten buldrevegg og en høyere vegg for klatring med autobelay. - Men det blir organisert slik at hvis du har eget utstyr kan du klatre med eget tau, forteller Terese Brekke. Klatrehallen vil være tilgjengelig for alle med treningsmedlemsskap hos Sit.
Crossfit er et beskyttet varemerke, men dette rommet vil tilrettelegge for lignende trening. I Sits rom for «funksjonell trening» er det oppheng i taket hvor kan man henge tau, monkey bars, pull-up bars, boksesekker eller hva man måtte ønske. - Du kan bygge ut dette rommet som du vil, forteller Holgersen.
I den store idrettshallen vil det være tilrettelagt for ulike ballsporter. - Bare ikke håndball, for vi ønsker ikke klister her inne. Da kan man dra til Gløshaugen eller Dragvoll, sier Holgersen. Selv om hallen ligger i første og andre underetasje kommer noe dagslys inn via vinduene til klatrehallene i enden.
Treningssenteret vil også ha flere rom for gruppetimer. Her er vi oppe i første etasje igjen, og ser spinningsalen med vindu vendt mot Elgeseter gate.
Det ser ikke slik ut nå, men i dette rommet skal man kunne finne roen. Sits yoga-sal skal få en egen stemning, med utvalgte farger, gardiner, innvendig solavskjerming og oppheng for acroyoga. - Yoga er et populært tilbud hos Sit, forteller Holgersen.
Treningssenteret vil ha en inngang tilknyttet foajeen, i tillegg til en egen inngang fra gata. Sits serveringssted vil ligge helt til venstre i bildet. Konseptet skal hete Kafe Ax, og vil fokusere på enkel, sunn og næringsrik mat. - Vi har utviklet et konsept som skal passe inn på Øya, forteller Holgersen.
På bakkeplan, vendt mot Fred Kavli-bygget, vil det være et rom satt av til studentene. Her vil de ha eget kjøkken og inngang, og mulighet for skjenkebevilling. Hva rommet skal brukes til er ikke avklart enda. - Vi skal ha en prosess med studentene som skal være i bygget. Men det skal være et sosialt areal, med mulighet for ulike arrangementer og fest, forteller Holgersen.