Andreårsstudenten på fysioterapi, Thomas Lunde, skal i praksis etter påska, der han møter en del sårbare brukere. I en vanlig påskeferie ville han dratt hjem til Oslo og reist på hytta. Dette året føles ikke det trygt.
- Det jeg tenker mest på er foreldrene mine hjemme. Jeg hadde egentlig lovt dem at jeg skulle komme hjem i påska, så det sugde litt å ikke kunne holde det løftet. Men de skjønner også at for meg som skal i praksis, så kan jeg ikke ta den sjansen, forteller han.
Dette blir den andre påska på rad som ikke blir helt som normalt.
- Jeg savner også å gjøre de tingene jeg vanligvis gjør. Å dra på hytta. Å generelt bare møte flest mulig folk, så det er leit at det ikke går.
På studiet til Lunde er det ikke så mange andre som kommer fra Oslo-området. Mange kommer fra Trøndelag og har bedre muligheter til å reise hjem. Heldigvis har han et kollektiv der nesten alle kommer fra østlandet og har bestemt seg for å bli værende i Trondheim.
- Det gjorde det litt lettere å droppe hjemreisa. Jeg tror det hadde klikka litt for meg om jeg skulle vært alene i kollektivet. Det er veldig stille i Trondheim. Det er skikkelig spøkelsesby-tendenser. Så da er det stort sett det som skjer i kollektivet.
Frarådet å reise hjem
Lunde ble sterkt frarådet å reise hjem på studiet. Han har forståelse for at mange som ikke er i samme situasjon som han med tanke på praksis gjør andre vurderinger.
- Jeg forstår det 110 prosent. Jeg hadde sikkert gjort det samme selv om jeg ikke var nødt til å være tett på brukere rett etter påske. Jeg tenker det må være greit om folk ønsker å reise hjem, så lenge man ikke treffer mange folk utenfor husstanden, sier han.
Selv om det blir litt skolearbeid i påska, satser Lunde på å også kunne ta litt ferie. De store planene er det ikke, men han har en oppfordring til andre som er i samme situasjon:
- Kom dere ut en tur. Vi merket allerede på dag to eller tre her at vi ble litt tullerusk av å bare sitte inne. Så kast litt ball, eller noe. Selv om det er litt vind. Kanskje du kan ta et tidlig bad i sjøen.
Ellers får han feriefølelsen av å kunne sove litt lengre. Så er det også en liten fordel med spøkelsesby-tendensene. Nemlig at det ikke er noe kø på treningsstudio.
- Hvertfall hos Sit har det vært ganske ekstreme tilstander de siste månedene. Så kom deg ut og dra på treningsstudio. Det tror jeg blir kritisk for å overleve påska i år, avslutter Lunde.
De fleste reiser hjem
Sverre Eiring studerer kybernetikk og robotikk på fjerdeåret og Thea Waadeland studerer statsvitenskap på andre året. De hadde også vanligvis reist hjem rundt denne tiden av året. De opplever at det er mange av deres medstudenter som fortsatt velger å reise hjemover.
- Mesteparten reiser nok hjem uansett. Jeg er kanske litt ekstra var der enn de fleste av mine studievenner, forteller Eiring.
Waadeland nikker og sier seg enig. De tenker begge at det er en ganske stor risiko for at man ser noe oppgang i antallet koronasmittede i Trondheim når så mange skal ut og reise.
- Jeg nyter tida nå mens jeg kan, sier Eiring.
Eiring hadde egentlig tenkt seg hjem til Tønsberg, men der er det for øyeblikket mye smitte. Waadeland ville dratt på hytta med hele familien, men det blir vanskelig å skulle samle alle fra forskjellige husstander.
Men det er også positive sider ved å være i Trondheim nå.
- Jeg er selv fra Bærum, der det er mye nedstengninger. Da er det fint å være i Trondheim, der det er mulig å trene og å finne på ting, sier Waadeland.
Begge synes også det er behagelig å kunne være på Gløshaugen når det ikke er så mange folk der.
- Nå er det veldig rolig og stille. Ikke akkurat noe stort problem å finne leseplasser, sier Eiring.
Men litt ferie skal det også bli. Gode turer og god mat. Håpet er der også om en liten utepils.
- Hvis smittevernregler og vær tillater det, legger Eiring til.
Bymarka heldigvis åpen
Karl Grodås går studiet elektronikk og instrumentering. Mirabelle Breidvik går drama og teater på Dragvoll. I likhet med de andre er de utenbys fra og tilbringer påska i sin studieby. Grodås kommer fra Oslo, mens Breidvik er fra Bergen.
Breidvik sier Bergen ikke var veldig berørt av smitte på tidspunktet hun vurderte å reise hjem.
- Jeg kjenner noen som gikk sammen med en gruppe folk som hun allerede hadde som nærkontakter og leide en bil sammen for å dra til Sogn og Fjordane. Om jeg hadde en sånn mulighet hadde jeg nok kanskje dratt hjem.
De opplever, som Eiring og Waadeland at de fleste studiekameratene velger dra hjem i ferien. I motsetning til fysioterapistudenten Lunde, synes de ikke byen virker spesielt mye tommere enn vanligvis.
- Det er vel stort sett som det har vært det siste året. Men så sitter man så mye inne at man ikke merker så mye til det, sier Grodås.
I likhet med de andre er å gå tur noe som står høyt på agendaen for påsken.
- Jeg har kjøpt inn Kvikk lunsj og appelsin og bymarka er nå heldigvis hvertfall åpen, sier Breidvik.