Idun skal være med å varme opp campus i vinter
NTNUs datahall Valhall som blant annet huser superdatamaskinen Idun skal i høst oppgraderes. Det gjør at energi kan gjenbrukes til å varme opp campus.
NTNUs superdatamaskin Idun skal mot vinteren være med på å varme opp campus.
Foto: Kai T. Dragland / NTNU
NTNU er en av få institusjoner som har superdatamaskiner lokalt på campus. Superdatamaskinen Idun, som er et samarbeidsprosjekt mellom IT-avdelingen og forskningsmiljøene ved NTNU.
I høst skal Iduns hjem, datahallen Valhall, oppgraderes med vannkjøling og kjøledører. Slik kan energien som genereres gjenbrukes til å varme opp campus.
Slik bidrar kunstig intelligens til å optimalisere energiforbruket i NTNUs datasenter. Det skriver NTNU i en nyhetsmelding på internkanalen Innsida.
Essensielt for forskning
IT-avdelingen begynte å utvikle Idun i 2016 med 260 kjerner og ingen grafikkprosessorer (GPU-er). Forskningsmiljøene ved NTNU har investert i å utvide superdatamaskinen, som nå åtte år senere er 10.000 kjerner og rundt 300 GPU-er.
Superdatamaskinen har blitt sitert over 1000 ganger i forskningsartikler, og har utført flere millioner utregninger de siste årene.
Et av forskningsmiljøene som bruker Idun er NorwAI. De arbeider blant annet med å utvikle generative språkmodeller som kan komme det norske samfunnet til nytte.
Forsker ved Institutt for datateknologi og informatikk (IDI), Peng Liu ved NorLLM NorwAI bruker Idun til å trene, finjustere og evaluere store norske språkmodeller.
- Å ha store GPU-ressurser er essensielt for å fremme forskning på store språkmodeller fordi det muliggjør raskere trening, skalerbarhet og effektiv finjustering av modeller som inneholder milliarder av paramtere, sier han i nyhetsmeldingen.
Stadig vanskeligere
- Det krever mye av NTNU å ha infrastruktur som Idun tilgjengelig, sier IT-direktør, Håkon Alstad.
Beregninger på superdatamaskiner som Idunn krever betydelige mengder strøm og skaper mye varme som må kjøles ned. Likevel mener NTNU det er viktig å fortsette å investere i og utvide denne forskningsinfrastrukturen for å fremme grønn IT.
- Det blir stadig vanskeligere å drive dette, men NTNU er en av få virksomheter som kan gjøre det i dette omfanget, sier Alstad avslutningsvis i nyhetsmeldingen.