Disse to er på campus og holder hjulene i sving der
- Vi blir ikke arbeidsledig med det første. Vi har mye å gjøre, sier driftsleder Jan Roar Trøan og renholder og vaktmester Elin Stene.
- Det er godt å være på jobb. Vi har en arbeidsplass å ivareta. Det er ingen grunn til å være hjemme, sier Jan Roar Trøan og Elin Stene.KRISTOFFER FURBERG
Stene forteller at de bruker disse dagene til å gjøre daglig renhold. Oppmerksomheten er spesielt rettet mot berøringsflater, sånn som håndtak, heisknapper og armatur. I tillegg benytter de sjansen til rundvask av lesesaler, undervisningsrom og kontorplasser nå når studentene holder seg hjemme - og å utføre annet vedlikehold.
- Tryggest her
Realfagbygget er øde og stille. Campusen er tømt for folk. Det er stor kontrast mellom før og nå. Eller for å si det med Trøans ord: Vanligvis er det som en travel flyplass her.
- Dere blir ikke engstelige av å være på jobb?
- Folk er spente på situasjonen, men ikke engstelige. Det er her det er tryggest, der er jo knapt folk her. Vi beskytter oss med hansker og annet utstyr og driver intensivt renhold, sier Trøan.
Stene og Trøan skryter av informasjonen de får to ganger daglig. De synes lederne gjør en kjempejobb med å informere.
Ikke er de misunnelige på oss som har hjemmekontor heller.
- Det er godt å være på jobb. Vi har en arbeidsplass å ivareta. Det er ingen grunn til å være hjemme, slår de fast.
- God kontroll
Seksjonssjef Elin Sølberg på Avdeling for campusservice anslår at halvparten av staben er på jobb for tida. Mange må være hjemme fordi de må passe barn. Alle som er i risikogruppa må også holde seg hjemme.
I tillegg til det nevnte renholdet, passer de ansatte på å få avfall ut av huset. De tar også imot vareleveranser og varsler dem som har bestilt varen. Det er fint om de som har bestilt varer, gir campusservice tillatelse til å ta imot varene, oppfordrer Sølberg. De tar uansett imot dem og plasserer dem i låste rom. I tillegg har de fortsatt brøyteberedskap - uten at det ser ut som de trenger å brøyte med det første.
- Vi føler vi har god kontroll på situasjonen. Vi har hele den friske operative bemanninga på jobb, på god avstand fra hverandre og fordelt på ulike bygg. Vi tar dette dag for dag, forteller hun.
Stenger av rom
Nå framover skal områdelederne ta en planleggingsrunde med sine medarbeidere og avklare hvordan de skal fordele seg på arbeidslag som ikke er der samtidig. Det gjelder å holde seg frisk, få puslespillet til å gå opp for dem som har små barn og ha beredskap hvis noen blir syke.
Den store usikkerheten for alle akkurat nå er hvor langvarig denne unntakstilstanden blir. Sølberg forteller at nå framover skal rom rengjøres og stenges. Det er heller ingen vits å ha tilgang til alle toaletter når det er så lite folk. Men har noen behov for å bruke avstengte rom, er det bare å ta kontakt med e-vaktmester eller campusservice.
Antallet avfallspunkter vil også bli begrenset, for å unngå at søppel lukter og tiltrekker seg skadedyr og fluer.
- Den enkelte teamleder vil henge opp informasjonslapper slik at de som bruker bygget vet hvor de skal kaste søppel, forteller hun.
Nok arbeid framover
- Kan det bli snakk om permitteringer hvis dette drar i langdrag?
- Permittering av medarbeidere har ikke vært tema så langt og vi tror ikke det vil skje, sier Sølberg.
Sølvberg peker på at det fortsatt er såpass mange oppgaver å gjøre i byggene, så folk vil ha nok gjøre. Hva som eventuelt skjer på lang sikt, er det ikke mulig å overskue nå for noen.
Det er heller ingen særlig engstelse å spore for koronaviruset, forteller hun.
- Jeg har sagt til noen at de må roe ned tempoet, slik at hodet er med hele tida. Vi er kjempenøye med å vaske hender og følge med når vi tar oss i ansiktet. Jeg tok en sjekk tirsdag og områdelederne melder tilbake at folk er i godt humør og møter på jobb, sier Elin Sølvberg.