PST-saken:
Bekymret for stigmatisering av utenlandske NTNU-ere
NTNU-rektor Anne Borg ber om at saken der to iranske NTNU-ansatte er siktet av PST ikke fører til stigmatisering av en hel gruppe ansatte og studenter.
Onsdag sendte NTNU-rektor Anne Borg en epost til alle iranske studenter og ansatte ved NTNU. Der skriver hun blant annet «uavhengig av bakgrunn og statsborgerskap er vi alle NTNU-ere.»
KRISTOFFER FURBERG
Mandag ble det kjent i UA at to fast vitenskapelig ansatte ved NTNU etterforskes for blant annet om de kan ha gitt Iran informasjon som bidrar til framstilling av masseødeleggelsesvåpen. De to er suspendert og risikerer avskjedigelse fra NTNU.
Skal ha koblet avansert utstyr på nett
- Forskningen er knyttet til et mindre miljø bestående av personer av utenlandsk opprinnelse, herunder tilreisende gjesteforskere fra Iran, opplyste, kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), til Universitetsavisa.
NTNU varslet PST i april etter at ledelsen ved Institutt for maskinteknikk og produksjon ble klar over at de to siktede og en gruppe gjesteforskere fra Iran la uforholdsmessig stort beslag på et laboratorium hvor de drev med testing av materialprøver.
- Denne gruppen forskere, både de NTNU-ansatte og de iranske gjesteforskerne, benyttet en spesiell lab, kalt Nano-mekanisk lab, relativt intensivt over en kort periode, har prorektor Bjarne Foss tidligere sagt til UA.
I dette laboratoriet kan man foreta avanserte analyser av for eksempel ulike metallegeringers egenskaper, som styrke og hardhet.
Ifølge NTNU viste det seg også at en datamaskin i laboratoriet, koblet til et avansert elektronmikroskop, var blitt gjort tilgjengelig utenfra via internett. Dette er i strid med NTNUs regler for bruk av utstyret. Saken har vært under etterforskning av PST siden i fjor høst. Etterforskningen beskrives foreløpig som i en tidlig fase.
LES OGSÅ: Disse maskinene må alle iranere holde seg unna
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.
- Saken gjelder enkeltpersoner, ikke en hel gruppe
Onsdag sendte NTNU-rektor Anne Borg en epost til alle iranske studenter og ansatte ved NTNU. Der skriver hun følgende:
«Kjære kolleger og studenter fra Iran,
NTNU har mange svært dyktige ansatte, stipendiater og studenter med iransk bakgrunn. Dere gjør en stor og verdifull innsats i vårt akademiske fellesskap.
Denne uken ble det kjent via media at to NTNU-ansatte fra Iran er siktet for datainnbrudd. Jeg skjønner at dette kan medføre en del spørsmål og usikkerhet. Det er lett å oppleve en slik situasjon som en belastning.
De to siktede er ansatt ved Institutt for maskinteknikk og produksjon (Fakultet for ingeniørvitenskap) og er for tiden suspendert fra sine stillinger. Foreløpig er de kun siktet og ingen er tiltalt, eller dømt. Etterforskningen er ennå i en tidlig fase, ifølge politiet.
Jeg er opptatt av at denne enkeltstående saken ikke må føre til en stigmatisering av en hel gruppe ansatte og studenter. Uavhengig av bakgrunn og statsborgerskap er vi alle NTNUere.»
I en uttalelse til UA sier Borg at NTNU-ledelsen forstår at saken oppleves som krevende for mange av universitetets utenlandske studenter og medarbeidere, og særlig dem fra Iran.
- Vi er bekymret for at det kan skje stigmatisering av grupper av ansatte og studenter, og ønsker å være tydelige på at saken gjelder to enkeltpersoner, ikke en hel gruppe, sier Borg.