Dæhli er mangeårig tillitsvalgt i Forskerforbundet ved NTNU.
- Det er helt uunngåelig at enten Bovim eller Kvidal måtte gå. Det har gått rykter i flere måneder, noe som har gitt grobunn for svekket tillit til rektor og de prosjektene han har satt i gang, sier hun til UA.
Dæhli peker på at campusprosjektet har svak forankring i store deler av NTNU. I en slik situasjon er det viktig at det ikke blir sådd tvil om legitimiteten til et så sentralt prosjekt.
Dæhli har ellers mange godord å komme med om Bovim som rektor:
- Han har vært en veldig synlig og visjonær leder og det har vært bra for NTNU. Han har først og fremst vært en utenriksminister som har satt universitetet på kartet både nasjonalt og internasjonalt.
Forskerforbundet lokalt har til tider vært kritisk til Bovims lederstil og kalt den for toppstyring. Hva sier du i dag?
- Det står jeg fortsatt ved. Det handler om at han har prioritert å være utenriksminister, mens vi tillitsvalgte ikke har sett at han har viet nok oppmerksomhet til de indre prosessene ved NTNU.
Dæhli viser til at under hele fusjonsprosessen har de møtt mange frustrerte ansatte. Dette har de påpekt overfor Bovim uten å ha blitt møtt med særlig forståelse for hva blant annet samlokalisering og fusjon har gjort med de ansatte.
- Pusten høyt oppe i halsen
Nå framover ønsker hun seg en rektor som lander alle ballene som henger i lufta.
Det er synd at han trekker seg nå. Han burde tatt ansvaret for å fullføre alt det han har satt i gang. Nå må organisasjonen lande. I dag er pusten høyt oppe i halsen hos mange. Han har hatt ambisjoner om å lage et elitistisk universitet som er størst og best. Det lykkes man ikke med før man får med seg de ansatte. En ny rektor må se at det er de ansatte som må gjøre jobben og at visjonene må henge sammen med virkeligheten.
Styremedlem Aksel Tjora har hatt mange harde konfrontasjoner med Gunnar Bovim, både på styremøter, i debatter og i spaltene. At rektor nå går av, har han ingen særlig kommentar til, han oppfatter det slik at Bovim lenge har grublet på dette. Men hans forhold til Bovim vil han gjerne si noe om:
- Jeg har stor respekt for Gunnar som rektor. Vi har hatt mange viktige diskusjoner og har åpenbart vært uenige i mye. Uenigheter har vi taklet profesjonelt og han har alltid vært villig til å delta i diskusjoner, både i styret, offentlig og privat, sier han.
Også framover trenger NTNU en rektor som Bovim, mener Tjora. En rektor som er villig til å stå på for NTNU.
- Noen av mine uenigheter med rektor handler ikke så mye om Bovim, men rektors jobb i møte med departement, universitet og institusjonens ansatte. Min kritikk har gått på utviklinga i sektoren som sådan og den konflikten ville jeg nok hatt uansett hvilken rektor NTNU har.
Tjora forsikrer ny rektor om at han ikke legger inn årene som kritiker:
- Jeg håper jeg fortsatt kan få en rektor jeg kan krangle med, for denne diskusjonen er viktig. Jeg vil fortsatt være en kranglefant. Det ser jeg på som min jobb, bedyrer han.
Noen lett jobb er det ikke å være rektor ved Norges største universitet, innser han:
- Det må være en person med bein i nesa som leder en slik mangfoldig organisasjon. Det har Gunnar hatt, konstaterer Aksel Tjora.