Friskest i landet

Forskjellene er marginale, likevel: NTNU har det laveste sykefraværet blant landets universiteter.

Publisert Sist oppdatert


Det har vært en meget moderat økning i legemeldt sykefravær på NTNU fra 1. kvartal 2010 til tilsvarende periode i år. NTNU er friskest i landet med 3,48 prosent, så vidt lavere enn de store u universitetene i Bergen og Oslo.





- Trivsel

- Vår opplevelse er at folk trives på jobb. Dessuten er enhetene flinke til å følge opp signaler fra offentlige myndigheter om sykefravær. En betydelig del av fraværet på NTNU handler om slitasje- og skjelettskader. Det har vært gjort mye på ergonomi-siden de senere årene, sier HMS-sjef Anne-Beth Holte i en kommentar til tallene.



Gjennomsnittlig legemeldt fravær - lengre sykdomsperioder - blant norske universiteter er på 3,88 prosent. Som ellers i arbeidslivet, er kvinner oftere eller lenger syk enn menn: 5,73 prosent mot menns 2,24 prosent.



Det er siste tilskudd i universitetslandskapet – Universitetet i Nordland – som kommer svakest ut, med 6,12 prosent legemeldt sykefravær, på nivå med landsgjennomsnittet.



I følge Nav-tallene er nesten 22 000 personer sysselsatt ved norske universiteter.



Ingen økning på egenmeldinger

NTNU er en såkalt IA-bedrift (Inkluderende arbeidsliv) som gir flere egenmeldingsperioder i året og opp til åtte dagers sykefravær på egenmelding.



- Det ligger ingen skjulte bomber i egenmeldt fravær. – IA-avtalen har ikke ført til misbrukt, slår HMS-sjefen fast.



NTNU har ikke opplevd noen vesentlig oppgang i fraværet etter innføringen av utvidet egenmelding. På NTNU har tallet på denne typen kortere sykdomsperioder ligget på rundt én prosent, i følge Holthe.



- IA-avtalen har større betydning på systemnivået enn på individnivået, sier hun.

Holte har ikke selv sett universitetstallene. HMS-avdelingen ved NTNU skal nå innhente statistikk fakultetsvis for å diskutere tallene i det sentrale Arbeidsmiljøutvalget.



De siste årene har Sentraladministrasjonen vært “verstingen” på fravær, mens for eksempel arkitekter og billedkunstnere ved AB-fakultetet knapt hadde legemeldt fravær for et par år siden.



Annus horribilis

Det har ikke alltid sett like lyst ut: I 2003 stjal sykemeldinger, ikke medregnet egenmeldinger, alarmerende 8 prosent av dagsverkene. Dette annus horribilis ble tilskrevet høyt arbeidspress og tilpasning til Kvalitetsreformen ved instituttene. Innen 2009 hadde fraværet blitt drastisk redusert, og bragt under landsgjennomsnittet. Dette takket være blant annet en sentral oversikt og et system for å fange opp enheter hvor fraværet pekte gal vei.



Svak økning nasjonalt

Universitetene har i flere år ligget under landsgjennomsnittet, men følger trenden: Nasjonalt har det vært en økning i det totale sykefraværet på norske arbeidsplasser, fra 7,0 til 7,3 prosent av samlet arbeidstid. Økningen har kommet på legemeldt fravær.



Kvinner har høyere fravær enn menn, og offentlig sektor er sykere enn privat.

Ingen fylker unntatt Rogaland oppviser en større økning i fraværet enn Sør-Trøndelag. Her forsvinner i gjennomsnitt 7,5 prosent av arbeidsinnsatsen i sykefravær.

HMS-sjef Anne-Beth Holte: - Folk trives på jobb.