Furunes i New York

Torsdag 17. november åpner professor og prodekan ved Institutt for billedkunst ved NTNU, Anne Karin Furunes, en ny utstilling i New York. Det skjer hos galleristen Barry Friedman i bydelen Chelsea.

Publisert Sist oppdatert
Spesiell teknikk. Professor og prodekan ved Institutt for billedkunst -Kunstakademiet Anne Karin Furunes. Her avbildet foran sin forrige utstilling i New York.

Der stilte hun også ut for fire år siden, i det som til da var hennes første utstilling i NY og hennes største noensinne.

Furunes er kjent for sin spesielle teknikk, der utgangspunktet er fotografier fra historiske arkiv som blåses opp og males i svært store formater. Deretter perforerer hun lerret eller aluminiumsplater med hulljern, gjerne flere titusen perforeringer av ulike størrelser per bilde. Hullene reflekterer lys og skygge, motiver gjenskapes på nytt.

“Dialogue with light” har Furunes kalt denne utstillingen. Arbeidene er viet portretter av barn –hovedsakelig anonyme unge jøder som i sin tid ble registrert av svenske myndigheter på grunn av sin religion. Bildene er fra et fotoarkiv i Uppsala som Furunes har benyttet flere ganger. De er tatt mellom 1910 og 1920.

I en pressemelding fra New York-galleristen forklarer Furunes at ungdommer kategorisert på denne måten og fratatt sin individualitet, gjør dem til bærere av istykkerrevne historier. De ble frarøvet både sin fremtid og sitt potensiale på grunn av denne kategoriseringen. Disse skjebnene gjør et dypt inntrykk på kunstneren.

“Jeg konsentrerer meg om bilder av unge som var svært sårbare i våre samfunn. Det som slår en er alvoret og modenheten de utstråler. I dag vil ikke en gang voksne fremstå med denne formen for ettertenksomhet og sårbarhet knyttet til usikkerheten ved selve livet. Vi prøver alle å fortrenge det”, sier hun.

Furunes gjør utsnitt av originalene og går tett inn på ansikter. Formater opp mot 2x6 meter skaper et voldsomt inntrykk. Hullteknikken gir motivene flere dimensjoner, og de endrer seg med avstanden de betraktes på. Tett innpå fremstår de som abstrakte felt med prikker, jo mer avstanden øker –jo tydeligere fremstår motivet.

Furunes er et ettertraktet navn internasjonalt, og har hatt en rekke separatutstillinger i Europa i byer som Venezia, Helsinki og Roma. Hun har også stilt ut i Australia flere ganger.

Ett av hennes mest kjente verk i Norge er det 500 meter lange bildet av rustfrie stålplater som henger langs togskinnene på Nye Nationaltheatret stasjon i Oslo.